Kolon Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Umut

Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Veysel Turan YILMAZ’ın yürütücülüğünü yaptığı, İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin ULUKAYA’nın araştırmacı ve bölümümüz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyda İÇSEL’in bursiyer olarak çalıştığı TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda kolon kanseri türüne karşı yüksek antikanser etki gösteren yeni bir bileşik geliştirildi.  

Prof. Dr. Veysel Turan YILMAZ’ın yapmış olduğu açıklamada “Halen tedavi amaçlı kullanılan sisplatin, karboplatin ve okzaliplatin gibi platin bazlı antikanser ilaçlar grubundan olan bu yeni bileşik, metal olarak platin yerine palladyum içermektedir. Çok küçük dozlardaki yeni palladyum bileşiğinin laboratuvar ortamında özellikle kolon kanseri hücre soyu olan HCT116 kanser hücrelerinde etkili olduğunun gözlenmesi üzerine yeni bileşik bu hücre soyu kullanılarak tümör oluşturulmuş farelerde denenmiştir. Fare üzerine yapılan araştırmalarda bu yeni bileşiğin sadece kanserli tümörlerin büyümesini durdurmakla kalmayıp zaman içinde tümörlerin boyutlarını tedavide kullanılan platin grubu ilaçlara göre çok daha etkin bir biçimde küçültme etkisi gösterdiğini” belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf ULCAY, "Üniversitede yapılan çalışmaların mutlaka sanayiye de yansıması gerektiğini, patenti alınan bu bileşiğin ilaca dönüşebilmesi için çalışmaların devamının ülkemizde ilaç sektöründe faaliyet gösteren yerli firmalarla desteklenmesinin son derece önemli olduğunu” ifade etti. 

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [11-May-2017]

Haber Görüntüleme : [2.029]