Dekan Mesajı

Sevgili öğrencilerimiz ve Fakültemizi tercih etmeyi düşünen genç arkadaşlarımız, bütün insanların içinde taşıdığı duygulardan ve temel insanî ihtiyaçlardan birisi de hiç şüphesiz “adalettir”. İnsanoğlunun toplu olarak yaşamaya ve giderek bugünkü devletlerin en basit şekillerini oluşturmaya başladığı tarihlerden itibaren adaletin tesisi için birçok anlaşmalar ve kanunlar yapılmış; birçok filozof da adalet hakkında düşünmüş ve günümüzde dahi etkileri devam eden çok kıymetli eserler vermişledir.

Hukuk fakültelerinin asıl amacı, başta hâkimlik, savcılık ve avukatlık olmak üzere muhtelif hukuk mesleklerini yürütecek kadroları yetiştirmek olarak görülse de, bu bakış açısı eksiktir. Zira iyi bir hukukçunun olmazsa olmazı, derin bir genel kültür ile desteklenen entelektüel, sorgulayıcı ve analitik düşünme yeteneğidir. Bu konudaki yetkinlik, hukuk fakültesi mezunlarını bulundukları her yerde öne çıkaracağı gibi, onların toplumu aydınlatan kişiler olmasını da sağlar. O nedenle kendinizi ileride sadece hukukçu olarak değil, “aydın” olarak görmeniz ufkunuzu daha da geliştirecektir.

Bütün ülkeleri yepyeni meydan okumalarla karşı karşıya bırakan ekonomik ve teknolojik gelişmeler, bireyleri, toplumları ve hukuk sistemlerini de derinden etkilemektedir. Covid 19 pandemisi, küresel ısınma ve yakın coğrafyamızda ortaya çıkan muhtelif iç çatışmalarda görüldüğü üzere yerel sorunlar kısa sürede küresel sorunlara dönüşebilmektedir. Bundan dolayıdır ki, artık birçok sorun sınırı aşan özellik kazanmış ve çözümü de uluslararası çabaları gerektirir hale gelmiştir. Bu durum hukuk sistemlerinin birbirlerini etkilemesi sonucunu doğurmuştur. Bu nedenledir ki, Fakültemizde hukuk eğitimi, sadece “olan hukukun” aktarılmasından ibaret görülmemektedir. Eğitim-öğretimimiz, öğrencilerimizin yalnızca “geçmişin ve bugünün sorunlarını bilmesi ve çözebilmesini” değil, aynı zamanda “geleceğin sorunlarını görebilmesi ve çözebilmesini” de sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu bağlamda hukuk eğitiminde zaman kaybına neden olduğu görülen dönemlik sistem yerine yıllık sistem esası kabul edilmiş olup, ders programlarımız da her yıl gözden geçirilerek güncellenmektedir.

Yetkin bir hukukçuluk için vazgeçilmez olan iktisat, sosyoloji, işletme, girişimcilik gibi diğer sosyal bilimlere ilişkin seçmeli derslerimiz, öğrencilerimizi daha da güçlü kılmaktadır. Bunun yanında İngilizce yürütülen seçmeli derslerimiz de ilgi duyan öğrencilerimiz için önemli bir alternatif teşkil etmektedir. “Kariyer Planlama” dersi öğrencilerimizin hukuk mesleklerini daha birinci sınıfta tanıyarak kendi yol haritalarını çizmelerinde onlara rehberlik etmektedir. Öğrencilerimiz birçok kez ulusal ve uluslararası moot court, tahkim ve arabuluculuk yarışmalarına katılmıştır. Eğitim-öğretim faaliyetlerine 2007-2008 akademik yılında başlayan ve halen yaklaşık 1200 kayıtlı öğrencisi olan Fakültemizden bugüne dek yaklaşık 2000 öğrenci mezun olmuştur. Alanlarında yetkin 6 profesör, 6 doçent, 20 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor, 7 araştırma görevlisi doktor ve 14 araştırma görevlisinden oluşan akademik kadromuz ulusal ve uluslararası birçok özgün çalışmaya imza atmıştır. Öğretim üyelerimiz tarafından yürütülen yüksek lisans ve doktora çalışmaları lisans öğrencilerimizin eğitiminin kalitesinin daha da artmasında büyük rol oynamaktadır.

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerine diğer fakülte ve bölümlerde çift anadal ve yandal eğitimi fırsatları sunmaktadır. Fakültemizin, Erasmus Değişim Programı kapsamında Almanya’dan 1, İspanya’dan 3 ve Romanya’da 2 üniversiteyle anlaşması bulunmakta ve öğrencilerimizi bu imkândan yararlanmaktadır. Öğrenci toplulukları öğrencilerimizin kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmalarında önemli roller üstlenmektedir. Gemlik Körfezinin çok nadide bir noktasında, deniz kıyısında bulunan Fakültemiz, öğrencilerine modern derslikler yanında ayrıca eşsiz doğal güzellikler de
sunmaktadır.


Geleceğe uzanan heyecanınızı paylaştığımızı ifade ederek sizleri yürekten selamlıyor ve aramızda görmek istiyoruz.
 

                                                                                                                                                           Prof. Dr. Halit AKER
                                                                                                                                                                       Dekan

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [25-Tem-2024 09:30]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [25-Tem-2024 09:30]

İçerik Görüntüleme : [66]