Davranışbilimci Kunter Kurt’tan iletişimin sırları

 

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliğinde konuşan Davranışbilimci, Psikolog Kunter Kurt, insan yaşamını kolaylaştırıcı, iletişimi destekleyen konularda önemli tavsiyelerde bulundu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eray Alper ve Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin de izlediği konferansta Davranışbilimci, Psikolog Kunter Kurt, “Güçlü Benlik Duygusuna Sahip Kadınlar ve Topluma Etkileri” konulu bir sunum yaptı.

İzleyenlere zaman zaman uygulamalar da yaptıran Kunter Kurt, insan ilişkilerinde renklerin, beden dilinin ve bazı davranışların karşı tarafta nasıl algılandığını esprili bir dille anlattı. İlgi ile izlenen sunumunda Kunter Kurt özetle şu önerilerde bulundu:

KORKU BAĞIMLILIK GETİRİR

-Korku kültüründe vicdan değil bağımlılık, yaranma zekâsı gelişir. Korkutulan insan bağımlıdır, kendisini seçeneksizliğe mahkûm edilmiş hisseder. Sevgi içinde büyüyen çocuklar cinsel kimliklerini de daha iyi taşıyıp bu konuda kendilerini daha iyi ifade ederler. Suçu cezalandırılan insan cezalandırılmış olmanın gönül rahatlığı ile yeni bir suça yönelir. En sevdiği şeylerden mahrum ederek cezalandırmayı seçin. Eski sistemleri çöpe atın.

SUÇ BABADAN, SEVGİ ANNEDEN

-Cezaevlerindeki tutuklularla yaptığım çalışmalar sonucunda, suçun babadan kaynaklı olduğunu gördüm. Anneden kaynaklı suç yok. Baba ahlâk merkezidir, anne sevgi merkezi. Sevgi merkezi doğru davranışlar sergileyip temeli sağlam tutuyorsa bunun üzerine sağlam bina yapılabiliyor. 

İKNANIN YOLU SOL KULAK

- Sol kulaktan söylenen cümleler sağ beyinde kabul görüyor. İkna etmenin yolu sol kulağa çalışmaktan geçiyor.

KADIN-ERKEK İHTİYAÇLARI FARKLI


-İnsanda iki görünümlü tek bir akıl vardır. Erkek yönetici düşünceyi kullanır, kadın yapıcı düşünceyi kullanır. Takım olduklarında her şeyi yönetecek güce sahiplerdir. Kadınların önceliği psikolojik ihtiyaçlardır.

Sevgi ve şefkat, ilgi ve destek, istendiğini hissetme, terk edilmeyeceğine inanma, güvenlik ve korunma, iletişim ve danışma, takdir edilip onurlandırılma, maddi güven ve çocukların büyütülme aşamalarında sorumluluk paylaşımı. Erkeklerin psikolojik ihtiyaçlarında ilk sırada bağımsızlık ihtiyacı var. Ardından kendine güven, cinsel mutluluk, saygı görme, mücadele, adalet ve maddi bağımsızlık... Her cins birbirine ihtiyacı olanları vermekten imtina etmesin.

KADIN DAHA ÇOK MU KONUŞUR?
-Kadınlar günde 20 bin, erkekler ise günde 7 bin kelime ile konuşuyorlar. Ama buna gevezelik denmez. Aklınızdan geçirilen şeyler bile konuşma sayılır. Kadın aklından daha fazla şeyler geçirir. Kadın detaycıdır, süreç odaklıdır. Erkekse sonuç odaklıdır.  

DİLİNİ DAMAĞINA YAPIŞTIR

- Kaygı, korku ve endişe anında dilin durumu ilginç. İnsanın korkudan dili tutulur mesela. Böyle bir anda damağa uygulanan bir baskı ya da dili damağın üstüne yapıştırma beynin sağ ve sol lobunun her ikisini birden çalıştırır ve korkuyu atlatmaya yardımcı olur. Sinirli olduğunuz anda bir söz söylemeden önce yutkunun. İkinci kez yutkunduğunuzda dilinizin damağınıza yapışmış olduğunu göreceksiniz.

TİMUS BEZİNİZİ DÖVÜN!

-Bağışıklık sitemini ayakta tutan Timus bezini Japonlar günde dört defa döverler. Bizde ağıt yakan kadınlar ona keza. İçli şarkılar dinlerken sinemize vurduğumuz yumruklar ona keza... Timus bezi üç şekilde aktif oluyor: Vurduğunuzda,  kahkaha attığınızda ve dilinizi üst damağa yapıştırdığınızda…

"21 GÜN" SABREDİN

-İnsan 21 gün içinde öğrenir ya da unutur… 21 gün sabrederseniz hedeflediğiniz her ne ise ona ulaşabilirsiniz.  Çünkü 21 günde hepsi davranışa ve alışkanlığa dönüşür.

ORGAN DİLİYLE KONUŞMAYIN

-Beni kanser edeceksin, kalbimi kırdın, sana gençliğimi verdim ve benzeri edilen laflar organları biyolojik anlamda yorar. Sizden olmayan bir şeyi bilinçaltınız fark ettiği anda direnciniz düşer. Doğru olmayan bilgileri organlarınız reddeder. Organ dilini kullanmaya başladığınız anda beyin o cümleyle ilgili organlarınıza kötü mesajlar gönderir.  En çok organ dilini kullanan da kadınlardır. O yüzden ağrıları hiç bitmez. Bu dili terk eden insanlar sağlıklarına kavuşurlar. 


ÖN LOBUNUZU ÇALIŞTIRIN

-İşin içinden çıkamadığımızda elimizi alnımıza götürüp kaşırız ya, işte o ön lobu çalıştırma hareketidir. Ön lob konsantrasyon, plan yapma ve problem çözme merkezidir çünkü. Büyüklerin elini öptükten sonra da o eli ön loba koyarız, secdeye varınca da ön lobumuzu yere yapıştırırız. 

BAŞ PARMAĞIN DİLİ

-Ellerinizi kilitlediğinizde sağ baş parmak mı üstte, sol baş parmak mı? Sağ baş parmağı üstte olanlar biraz daha duygusaldırlar. Sol baş parmağı üstte olanlar ise daha detaycıdır. Tepeden tırnağa her ayrıntıya dikkat ederler.


BAŞINIZ NE YANA EĞİK?

-Serbest duruşunuz esnasında başınız sağda ise gelecek endişeniz vardır, solda ise geçmişle ilgili sıkıntılarınız devam ediyordur. Karşı tarafa "ezik" mesajı vermemek için dik durup çenenizi yere paralel tutmakta fayda var.

BEYNİN İKİ TARAFINI KULLANMALI

-Einstein'ın ölümünün ardından onu bu kadar zeki yapan şeyin ne olduğunu merak eden nörolog arkadaşı Dr. Harvey, iki yıl boyunca Einstein'ın beynini incelemiş ve bu incelemelerin sonunda yayınladığı raporda, Einstein'ın beyninin diğerlerinden farksız olduğunu belirtmiş. Einstein'ın farklı yaptığı tek şey, her iki elini de mükemmel derecede kullanması imiş. Kullanmadığımız elimizle her gün yapacağımız on dakikalık bir çalışma başarıya götürür.

ELLERİNİZİ SIKIN

- Sağ el kısa süreli bellek ve öğrenme, sol el uzun süreli bellek ve hatırlama, her iki elinizi sıktığınızda yapabilme ve edebilme gücünü yani beyninizdeki her iki lobu birden aktif edersiniz. Beyin loblarınızı kontrol edebilmeniz için kaşlarınızı kontrol edebilmelisiniz.

EN İYİ MÜDAFAA TAARRUZDUR

-Sizi küçük düşürmeye yönelik kasti soruları net olarak reddedin ve soruya soru ile karşılık verin. Mesela; "Bu soruyu neden sorduğunu öğrenebilir miyim?" ya da "Tam olarak ne istediğini söyler misin?" cümlelerinin sihrini deneyimleyin.

İNSAN NEDEN BAĞIRIR?

-Kendini önemsetmek mi istiyorsun, korktun mu yoksa ne yapacağını mı bilemiyorsun? İnsanlar bu üç nedenden ötürü bağırır. Karşınızdakinin neden bağırdığını anladığınız anda kontrol sizdedir.

"-ME, -MA  “AMA” DEMEYİN…

İnsanda ters etki yaratan -me'leri, -ma'ları hayatınızdan kaldırın ki herşey istediğiniz gibi olsun. Malum, dayatılan her şeyin tersini inadına yapar insanoğlu. Olumlu cümlenin sonuna kondurduğunuz ama ile tüm olumlu sözleri bir anda olumsuz hale getirebilirsiniz.

HATIRLAMAK İÇİN

-Hatırlamak istediğinizde gözlerinizi düz bir çizgi üzerinde sağa ve sola kaydırın. (Tarama yapar gibi yani). Hatırlayacaksınızdır.

ŞİZOFREN BAKIŞI

-Karşınızda size olumsuz konuşan bir insanın alın bölgesine atacağınız şizofrenik bir bakış onu dağıtacaktır.
BEDEN VE DİL AYNI KONUŞSUN

-Beden diliniz ile konuşma diliniz müsemma olsun. Diliniz tamam derken, bedeniniz istemezükçülük etmesin...

 ÖNEMLİ KARARLARI SABAH ALIN

-Önemli kararları sabah alın. Sabahın hayrını yadsımayın.  Beyin sabah öğrenir, öğrendiklerini akşam yorumlar.


NEDEN YERİNE NASIL

-"Neden" sözü zihni kapatıcı, "Nasıl" sözü ise zihni açıcıdır. Ön lobunuzu aktif hale getirmek için NEDEN (yapamıyorum) yerine, NASIL (yapabilirim) sözünü kullanın.

SUSUZ KALMAYIN

-Bir bardak çay iki bardak suyu, bir bardak kahve dört bardak suyu vücudumuzdan dışarıya atar. Kaybettiğiniz suyu yerine koymayı unutmayın. Susuzluğun bedeninizde yarattığı yıkımı bilin ve onu susuz bırakmayın.


İTİRAF EDİN BİTSİN

-Hatalarınızı kendinize samimiyetle itiraf ederseniz eğer, o hatayı bir kez daha tekrarlamazsınız. Bilinçaltı ikna olduğu zaman bunu size tekrarlatmıyor.

RENKLERİN DİLİ

- Renklerin diliyle bilinçaltımıza neler gönderildiğini ya da bizim bilmeden de olsa çevremize ne mesajlar verdiğimizi durup şöyle bir düşünelim bakalım. Ameliyat önlüklerinin yeşil olması güveni işaret eder mesela. Sarı geçici demektir ve taksiler sarıdır. Siyah arabaların sırrı hırs ve tutkuda gizlidir. Bazı şirketler, bu yüzden siyah tercih edenleri işe alır. Ergenlikte mor erotik duyguları tetikler. Kahverengi vasıfsızdır. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [07-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 15.032 - 0