Uludağ Üniversitesi, “Dünya Kadınlar Günü”nü kutladı

 

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay,  Türkiye’de birçok ülkeden çok önce bazı haklarına kavuşmuş olmasına rağmen kadınların, aile içi şiddet, töre cinayetleri ve çocuk yaşta evlilikler gibi önemli toplumsal sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu, her üç kadından birinin fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalmasının en önemli sorunlarımızın başında olduğunu söyledi.

Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UKAM) düzenlediği “Dünya Kadınlar Günü” etkinliğinin açılışında konuşan Rektör Ulcay, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, Uludağ Üniversitesi’nden bazı rakamlar verdi.

“Dünyada kadının adı yokken, kadınlar ayrımcılığa tabi tutulurken, bizim tarihimizde kadınlar her alanda hep ön safta oldular” diyen Rektör Ulcay, şunları söyledi:

“1930 da Türk kadınının belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına sahip olması birçok dünya ülkesinde örnek olmuştur. 1935 yılında yapılan genel seçimde ilk kez 18 kadın milletvekili Türkiye Büyük millet Meclisi’ne girmiştir. 1 Kasım 2015 seçimlerinde de meclisimize 81 kadın milletvekili görev almıştır. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek oranı. Üniversitemizde akademisyenlerimizin yüzde 47.1’i kadın, 52.9’u erkek, idari personelin de yüzde 57.2 si kadın, yüzde 42.8’i erkektir. Öğrencilerin de yüzde 49.2’si kadın, 50.8’i erkektir. Bu gurur verici bir tablodur.”

Kadınların çalışma hayatında erkekle başabaş oranlarda çalışmasına ve hayat standartlarında yükselmeler olmasına  rağmen pek çok sorunla baş etmek zorunda kaldığını belirten Rektör Ulcay, “Kadınlarımız, aile içi şiddet, töre cinayetleri ve çocuk yaşta evlilikler gibi önemli toplumsal sorunlarla da karşı karşıyadır.  Her üç kadından birinin fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalması, en önemli sorunlarımızın başındadır. İş yaşamında ve toplumsal hayatta önemli zorluklar yaşayan kadınlarımızın hayat standardını yükseltmekle birlikte, gelişmişlik göstergesi olan rakamların daha da artması gerekir. 2013 yılında kurulan UKAM, toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını genişleterek sürdürecektir” dedi.

UKAM Müdürü Prof. Dr. Serpil Aytaç da, konuşmasında dünyadan rakamlarla kadınların içinde bulunduğu olumsuz tabloyu özetledi. Dünyada her yıl hazırlanan kadın erkek eşitliği raporlarında Türkiye’nin, 135 ülke arasında 122'inci olduğunu vurgulayan Aytaç, kadın haklarının insan haklarından ayrı değerlendirilemeyeceğini, insan haklarının temel ilkesi olan eşitliğin, fırsat eşitliği ile desteklenmediği sürece kadınla erkek arasındaki fiili eşitliğin uygulanmasının mümkün olamayacağını söyledi.

KUNTER KURT’TAN KONFERANS

Konuşmaların ardından, Davranışbilimci, Psikolog Kunter Kurt, “Güçlü Benlik Duygusuna Sahip Kadınlar ve Topluma Etkileri” konulu bir sunum yaptı. İlgiyle izlenen sunumunda Kunter Kurt, insan yaşamını kolaylaştırıcı, iletişimi destekleyen önemli tavsiyelerde bulundu.

SOKAK RÖPORTAJLARI

Konferansın ardından Radyo Televizyon Topluluğu öğrencilerinin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” temalı sokak röportajları, Tiyatro Gösterimi Topluluğu öğrencilerinin de aynı temalı bir gösterisi yer aldı.

ÇOCUK GÖZÜYLE KADIN SERGİSİ

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliğinde, Emine Örnek Koleji İlkokul öğrencilerinin yaptığı resimlerden oluşan “Çocuk Gözüyle Kadın ve Eşitlik” ile Uludağ Üniversitesi Fotoğraf Amatörleri Topluluğu’nun “Kadın portreleri” sergisi, Mete Cengiz Kültür Merkezi girişinde açıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eray Alper’in açılışını yaptığı sergide öğrenciler,  kadına ve annelerine bakış açılarını yansıtan çalışmalarını izleyenlerin beğenisine sundu.

Kültür Merkezi girişinde ayrıca, Türk Eğitim Vakfı ile Kalite Birliği Derneği’nin stantı da yer aldı.

Etkinliğin sonunda, Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin “Dünya Kadınlar Günü” temasıyla düzenlediği slogan yarışmasında  dereceye giren slogan sahiplerine ödülleri verildi.

UKAM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı slogan yarışması sonucunda:

1.'lik: "Kadın ya da erkek insan olmaktadır gerçek" sloganı ile Ceyda Öztürk'ün,

2.'lik: "Ben bir kadınım, sana eşittir adımım" sloganı ile Cansu Altay'ın,

3.'lük: "Kadına söz ver dünya değişsin" sloganı ile Mahmut Akyol'un oldu

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 2.775 - 0