Genç akademisyenlere yayın yapmanın püf noktaları anlatıldı

 

Uluslararası dergilerde yayın yapmak isteyen akademisyenler için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Emerald Yayınevi aracılığıyla eğitim semineri düzenlendi.

Rektörlük A Salonu ile Kütüphane Seminer Salonunda yoğun bir katılımla iki ayrı oturumda gerçekleşen eğitimde konuşan Mine Tonta, uluslararası dergilerde yayın yapmaya yeni başlayan akademisyenlere işin püf noktalarını anlattı.

300’den fazla dergi editörünün deneyimiyle hazırlanmış olan seminerde Tonta, akademisyenlere seslenerek,  “Yazarlık yolunun başında iken vazgeçmeyin, kararlı olun ve yayınladığınız makalenizin peşini bırakmayın” dedi.

Seminerde, bilimsel makale yazarken dikkat edilmesi gereken altın kurallar, konu seçimi, dergi seçimi, gönderilmeye hazırlama ve değerlendirme süreci, düzeltme, yazım kuralları, kabul ve red sonuçlarına verilecek yanıtlar, uluslararası indekslerde ve açık arşivlerde görünebilirlik gibi konularda bilgiler verildi.

Mine Tonta doğru makale yazımı ile ilgili önemli noktalara dikkat çekerek, bir makalede hataya neden olacak hususlara da ağırlıklı olarak değindi. Tonta, bilimsel makaleyi oluşturan parçaların; başlık, özet, anahtar kelimeler, giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynakça gibi bölümlerden oluştuğunu belirterek, bilimsel bir makalede dikkat edilmesi gerekenleri şu ifadelerle anlattı:

“Bilimsel bir makale başlık ile başlayıp kaynakçayla son bulan 8 bölümden oluşur. Her bölümde ayrı ayrı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Özellikle bir makalede etkileyici bir başlık kullanmak son derece önemlidir. Makaleye giriş de en az başlık kadar önemlidir. Eğer bir makaleye iyi bir başlangıç, yani iyi bir giriş yapamazsak devamında makalede anlatılmak istenen düşünce iyi aktarılamayacak ve etkisini kaybedecektir. Makale yazarken sekiz bölüm dışında önemli olan bir diğer husus ise yazım ve noktalama kurallarıdır. Makalede, doğru yazım kuralları ve noktalama işaretleri kullanmak, imlâ hataları yapmamak olmazsa olmazlardandır. Ayrıca kullanılan İngilizce yazım dili de son derece önemlidir.”

Mine Tonta, konuşmasının son bölümünde uluslararası bir yayınevi olan Emerald’da yayınlanan makalelerden örnekler sunarak, makalenin yazılması kadar gönderileceği dergi seçiminin de önemli olduğunu ve Uludağ Üniversitesi mensubu akademisyenlerin uluslararası etki değeri yüksek dergilerde yayınladığı her makalenin, Üniversitenin bilimsel alandaki sıralamasını da üst sıralara taşıyacağını vurguladı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [03-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 2.150 - 0