Uluslararasılaşma sürecine pandemi engel değil

Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörlüğü (UAİK) pandemi döneminde de çalışmalarına ara vermedi.

Göreve başladığı günden itibaren üniversitenin uluslararasılaşma sürecine özel önem veren BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, tüm uluslararası faaliyetleri (Erasmus, Mevlana, İkili anlaşmalar, projeler, vb.) bünyesinde toplayarak koordine etmek üzere kurulmuş olan Uluslararası Akademik İlişkiler (UAİ) Koordinatörlüğü ile yaptığı değerlendirmede, Üniversitemizdeki eğitim ve araştırma çalışmalarının uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda güncellenmesi ve daha ileriye götürülmesi yönünde pandemiyi engel görmediklerini, tüm tedbirlerin alınması ve çevrimiçi imkanların kullanılması suretiyle uluslararası çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.  Rektör Kılavuz, Bursa Uludağ Üniversitesi olarak; misafir öğrenci sayımızı son yıllarda ciddi ölçüde arttırdığımızı ve bu konuda çok daha yüksek hedeflerimizin olduğunu belirtti.

UAİK’İN ÇALIŞMA AJANDASI COVİD-19’DAN ETKİLENMEDİ

Bursa Uludağ Üniversitesi çevrimiçi imkanlardan da faydalanarak Kosova’dan Özbekistan’a, Almanya’dan İsveç’e geniş bir coğrafyada uluslararası projelerini ve değişim programlarının koordinasyonunu ara vermeden sürdürüyor.

AVRUPA ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİKLERİ

Avrupa Üniversiteleri ile İşbirliği konusunda değerlendirmede bulunan UAİ Koordinatörü Doç. Dr. Bülent Şenay, JLU Giessen Üniversitesi’nin yürütücülüğünde Türkiye, Almanya, Avusturya, İsviçre ve İsveç’ten toplam altı üniversitenin katılımı ile gerçekleştirilecek olan “Eğitim Bilimleri ve Din/İlahiyat Eğitimi” konulu IMPACCT projesinin web üzerinden yapılan ilk toplantısında projenin çerçevesi belirlendiğini, geçtiğimiz haftalarda kendisi ile birlikte Erasmus Koordinatörü Ozan Aşık ve UAİK Uzmanı Volkan Kahraman’ın katılımıyla gerçekleştirilen ikinci ve üçüncü toplantılarda ülkelerdeki eğitim sistemleri ile din eğitimlerinin içeriklerini karşılaştırılarak müzakere edildiğini ifade etti. Şenay, “iki yıl sürecek olan projenin temel hedefi, katılımcı üniversitelerin bulunduğu ülkelerdeki farklı seviyelerdeki din eğitimi uygulamalarının gözden geçirilerek, din adamlarının ve din öğreticilerinin eğitiminin yerel ve evrensel unsurlarının çok kültürlülükle harmanlanmasını sağlayacak modellerin geliştirilmesi olarak değerlendirildi” diye konuştu.

KOSOVA ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ

Kardeş Kosova Cumhuriyeti ile ilişkilere önem verdiklerini belirten Şenay, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Bursa Eğitim ve Kültür Koordinatörü Recep Gündüz’ün UAİ Koordinatörlüğü’nü ziyareti sonrasında Priştine Üniversitesi ile hali hazırda devam eden Mevlana Protokolü dışında işbirliği (MoU) yapılması konusunda da prensip anlaşmasına varıldığını, Eylül ayında yapılacak karşılıklı ziyaretlerde de Kosova’daki üniversiteler ile işbirliklerinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

BUÜ ÖZBEKİSTAN’DA TEKSTİL MÜHENDİSİ YETİŞTİRECEK

Üniversite olarak Orta Asya’dan çok sayıda öğrencimiz olması nedeniyle ilişkilerimizin bu ülkelerle güçlü olduğuna dikkat çeken BUÜ UAİ Koordinatörü; “Bursa Uludağ Üniversitesi ve Özbekistan Fergana Üniversitesi arasında gerçekleştirilecek işbirliği çalışmalarına yönelik olarak Mayıs ayında BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz Başkanlığında, Rektör Yardımcılarımız ve ilgililerin katılımı ile geniş bir toplantı düzenledik. Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıda Özbekistan Fergana Üniversitesi yetkilisi, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınırları içinde yer alan ve 15 milyon nüfusa sahip Fergana vadisinde pamuk üretimi alanında oldukça iyi olduklarını, yabancı ve yerel girişimcilerin kurduğu fabrikalarda tekstil üretimi gerçekleştirdiklerini vurguladı. Yetkili, fabrikalarda çalışacak, alanında yetkin mühendislerin yetiştirilmesinde ve aynı zamanda bölgede ipekçilik üzerine faaliyet gösteren Araştırma Merkezinde de hammaddeden kumaş üretimine geçmede sorun yaşadıklarını, ileriki süreçte bu merkezi de üniversiteye dönüştürmeyi planladıklarını ifade ettiler. Bursa’nın Türkiye'de tekstil sektörünün en önemli merkezlerinden biri olması ve BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölümünün uluslararası tanınırlığının olması nedeniyle Fergana’da gerek tekstil mühendisi yetiştirilmesi, gerekse ileri üretim aşamalarında iki üniversite arasında işbirliğine gidilebileceği ifade edilerek, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma çalışmalarının gerçekleştirilmesinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin kapasitesinden yararlanılmasına karar verildi” şeklinde konuştu.

STUDY İN TURKEY YÖK SANAL FUARI 2020

Bu yıl ilk kez YÖK tarafından 20-22 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen “Study in Turkey YÖK Sanal Fuarı 2020”de Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Türkçe, İngilizce tanıtım filmleri, çeşitli broşür ve fotoğraflardan oluşan tanıtım materyalleri ve çevrimiçi destek ekibiyle katılım sağladığını ifade eden UAİ Koordinatörü Şenay; “UAİK bünyesinde Erasmus Koordinatörü olan Ozan Aşık BUÜ adına “Sanal Etkinlik Koordinatörü” olarak görevlendirildi. BUÜ Basın Bürosu, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, UZEM ve YÖS Koordinatörlüğü ile birlikte yürütülen çalışmalar kısa sürede tamamlandı. Sanal Fuarda BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un açılış konuşması, İngilizce, Fransızca ve Arapça olmak üzere üç farklı dilde alt yazı ile katılımcılara sunuldu. Üniversitenin tanıtım filminin İngilizce versiyonu için BUÜ Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amanda Yeşilbursa seslendirme yaparak destek verdi. 142 ülkenin katılımıyla yapılan bu küresel etkinlik, sanal ortamda gerçekleştirilen ilk eğitim fuarı oldu. Erasmus Koordinatörlüğü’nden iki öğretim görevlisi ile YÖS Koordinatörlüğü’nden bir memurun görev aldığı ve çevrimiçi sunum ve soru cevaplarla üniversitenin eğitim öğretim olanaklarının tanıtıldığı fuar tüm dünyadan öğrencilerin ilgisine mazhar oldu” dedi.

ÇEVRİMİÇİ DEĞİŞİM HAREKETLİLİĞİ

Erasmus programının en önemli çalışma alanlarımızdan biri olduğunu vurgulayan UAİ Koordinatörü Şenay “Erasmus Hareketliliği kapsamında Ulusal Ajans tarafından yapılan güncellemeler, Erasmus sayfasında öğrencilere ve personele duyurulmaya devam ediyor. Bu yıl Avrupa’daki okulların çevrimiçi eğitime ağırlık vermesi nedeniyle, eğer karşı kurumdan çevrimiçi eğitim için kabul alan öğrenci olursa, öğrencinin Erasmus kapsamında eğitimine çevrimiçi olarak devam etmesi yönünde görüş bildiren Ulusal Ajans’a, Bursa Uludağ Üniversitesi yönetimi de destek verecek. BUÜ Senatosu tarafından, öğrencilerin çevrimiçi Erasmus’u tercih etmeleri durumunda derslerinin tanınması yönünde karar alındı.  Erasmus web sitesini yeni normale uyumlu olacak şekilde düzenledik. Öğrencilerimiz ve personelimiz çevrimiçi Erasmus Hareketliliği yapılması ve koşulları ile ilgili detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilecek” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Ağu-2020]

Haber Görüntüleme : 2.931 - 0