Bursa’daki hava kirliliğinin ana sebeplerinden biri trafik

Bursa’daki hava kirliliğinin ana sebeplerinden biri trafik

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, Bursa’daki hava kirliliğinin ilk nedenlerinden birisinin trafik olduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz ve öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir Bursa’da çevre ve hava kirliliğinin geldiği boyutları ve alınması gereken önlemleri anlattı.

“İSTATİKSEL VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Hava kirliliği ile ilgili yayınlanan verilerin tartışmaya açık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel Taşdemir, “Hava kirliliği ölçüm istasyon maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle bir bölgede ya da şehirde sadece bir ya da birkaç istasyon kurulabiliyor. Bu tüm şehrin kirlilik seviyesini göstermek için yeterli değil. Ayrıca bölgede nüfus nerede kümeleşmiş? Hastaneler, okullar, ulaşım hangi bölgede yoğun? Endüstrilerin etkisini görebileceğimiz yerler neresi? Bölge rüzgar alıyor mu? Bunlar dikkate alınarak cihazların konumu belirlenmeli” diye konuştu.

KİRLİ HAVA KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Havayla birlikte vücuda ağır metallerin girmesi durumunda kardiyolojik etkilerin açığa çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Taşdemir, “Farklı karakterdeki hava kirleticiler solunum yolu, burun, göz, deri döküntüleri, tahrişler, kalp, kanser, sinir sisteminde bozukluklar ve karaciğerde hastalıklara neden olabilir. Tarım kenti olan Bursa’da çiftçilerin bilinçlenmesi önemli. Çiftçilerimiz pestisitler denilen tarım ilacını yoğun olarak kullanıyor. Bu tarım ilacı hava ve toprağı kirletiyor.” yorumunda bulundu.

“BURSA’DA KİRLİLİĞİN ANA NEDENLERİNDEN BİRİ TRAFİK”

Hava kirliliğinin doğal ve insan kökenli kaynaklardan oluştuğunu belirten Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, “Başlıca doğal kaynaklar orman yangınları, rüzgar, volkan patlamaları, polenler ve mikroorganizmalar. İnsan kaynaklılar ise ısınma, endüstriyel, tarımsal ilaçlar, ulaşım, arıtma tesisleri, çamur kurutma yatakları, çöp depolama sahaları gibi çevresel yapılardan emisyonlar atmosfere salınıyor. Bursa özelinde ise hava kirliliğinin en önemli sebepleri arasında trafik, endüstriyel faaliyetler ve ısınma kaynaklarını sayabiliriz” dedi.

ÇEVRE GÜNÜ’NDE BURSA VERİLERİ PAYLAŞILACAK

Çevre Mühendisliği Bölümü hakkında bilgiler veren Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz ise lisans ve lisansüstü öğretim gören toplam 500 öğrencilerinin bulunduğunu ve donanımlı laboratuvarlara sahip olduklarını söyledi. Geçen yıl Haziran ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ve Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün işbirliği protokolü imzaladığını belirten Prof. Dr. Solmaz “Protokol çerçevesince Bursa’nın ilçelerine gönüllü öğretim üyelerimiz 2’şerli gruplar olarak ziyarette bulunuyor. İlçede bulunan sıradan vatandaştan tutun muhtar, kaymakam, belediye başkan yardımcısına kadar görüşülüp o bölgede çalıştay düzenleniyor. Çalıştay’da bölgenin çevresel sorunları masaya yatırılıyor. Edinilen bilgiler ışığında öğretim üyesi arkadaşlarımız raporlar düzenliyor ve o raporlar Çevre Koruma Daire Başkanlığına iletiliyor. Bursa’nın tüm ilçelerinde edinilen bilgiler Dünya Çevre Günü 5 Haziran’da Bursa kamuoyuna duyurulacak” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Şub-2016]

Haber Görüntüleme : 4.101 - 0