Üniversitemiz Akademisyen ve İdari Personelinin Bilgisine

 

                                                                                              15.Mart.2020

Değerli Akademik ve İdari Personelimiz,

Coronavirüslar(CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu(MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu(SARS-CoV) gibi daha ağır hastalıklara kadar çeşitli klinik tablolara neden olabilen büyük bir virüs ailesidir. Bu virüsler, insanlardan insana bulaşabileceği gibi, hayvanlardan insanlara bulaşıp hastalık yapabilirler. 

31. Aralık. 2019’da Dünya Sağlık Örgütü tarafından Çin’de Hubei Eyaletinin Vuhan şehrinde nedeni bilinmeyen akciğer enfeksiyonu (zatürre) hastalarının olduğu bildirilmiştir. Daha sonra bu hastalardaki akciğer enfeksiyonlarına yeni bir Coronavirüs tipinin(2019-nCoV) neden olduğu ortaya konulmuş ve bu virüsün yaptığı hastalığa COVID-19 adı verilmiştir. Daha sonra bu yeni virüsün SARS-CoV’e yakın benzerliğinden dolayı adı SARS-CoV-2 olarak değiştirilmiştir.

COVID-19 hastalığı başlangıçta Çin’de çok hızlı bir yayılım göstermiş ve daha sonra Çin dışında birçok ülkeye yayılım göstermiştir. 12.Mart.2020 itibariyle bu hastalığın saptandığı toplam kişi sayısı 118326(80955 hasta Çin’de) ve bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybedenlerin sayısı 4292(3162’si Çin’de) olarak bildirilmiştir.  Ülkemizde de 6 olguda hastalık bildirilmiştir. İran ve İtalya gibi komşu ya da yakın ülkelerde hasta sayısı hızlı bir artış göstermiştir.

İnsanlığın daha önce bu virüsle karşılaşmadığı, virüsün insanlara bulaşarak hastalık yapabilmesi, insanlar arasında yayılması ve çok geniş bir alanı etkilemesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü bu durumu pandemi (küresel salgın) olarak tanımlamıştır. Ülkemiz hastalığın ilk ortaya çıktığı andan itibaren gerekli tedbirleri almış ve almaya devam etmektedir.

Virüsün ilk olarak nereden insanlara bulaştığı yani kaynağı henüz netlik kazanmamıştır.  Araştırmalar devam etmektedir. Eldeki veriler Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrindeki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanları işaret etmektedir.

Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır.  Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmaktadır.

İnkübasyon (kuluçka) süresi, yani virüsün vücuda girdikten sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen ortalama sürenin 5-6 gün (2-14 gün) olduğu ve bazı vakalarda 14 güne kadar uzayabileceği gözlenmiştir. Hasta olan kişilerin bulaştırıcılığının kesin olmamakla birlikte, hastalık belirtilerinin başlamasından 1-2 gün öncesinde başlayıp, hastalık belirtilerinin bitmesiyle sonlandığı düşünülmektedir.

Coronavirüslar genellikle dış ortama dayanıksızdırlar ve cansız yüzeylerde birkaç saat içinde aktivitelerini kaybettiği bilinmektedir.

Enfeksiyonun yaygın belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ağır vakalarda, akciğer enfeksiyonu (zatürre), ağır akut solunum sendromu yani ani gelişen solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Virüs ile enfekte olan kişilerin önemli bir kısmı da hastalığı çok hafif ya da hiç belirti olmadan geçirebilir. Yaşlılarda hastalık daha ağır seyretmektedir.

Ateş ve öksürük gibi belirtilere kış aylarında başka virüsler de neden olabilir. Eğer belirtilerin başlamasından önceki 14 gün içinde yurtdışında bulunma öyküsü varsa ya da bu virüs ile enfekte olduğu yapılan testlerle kanıtlanan kişilerle yakın temas edilmişse, bu hastanın COVID-19 olma olasılığı mevcuttur ve bu hastaya olası hasta denir. Olası hastanın durumu yapılan testlerle kanıtlanmışsa bu hastaya tanısı kesinleşmiş hasta denir. 

Hastanemizde bugün itibariyle olası ya da kesinleşmiş hasta yoktur. 

Olası bir hasta ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız, hastaya önce bir maske veriniz ve takmasını söyleyiniz.  Başhekimliği ve Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğini arayınız (50313 veya 50342).  Mesai dışında ise Nöbetçi Uzman ve Acil Servis Sorumlusunu arayınız. Olası hastalar, Acil Servis’te hazırlanmış izolasyon odalarında takip edilecektir. 

       Olası vakanın izolasyon için yerleştirildiği odaya girişlerde “Hasta İzolasyon Talimatı (TA-EÖK-01)”, “Temas İzolasyonu (FR-EÖK- 02)” ve “Damlacık İzolasyonu (FR-EÖK- 03)” kuralları uygulanacaktır. Bu kurallar gereği sadece hasta odasına girecek personel tıbbi maske (cerrahi maske) takmalı ve ilgili talimat gereği çıkışta maskesini çıkarmalıdır.

Solunum yoluna aspirayon, entübasyon, bronkoskopi ve solunum yolu örneği alınması gibi girişimleri yapacak personelin N95 (FFP2) düzeyinde koruyucu maske kullanması gereklidir.  Bunun dışındaki işlemlerde tıbbi maske yeterlidir.

Hastalık ve korunma ile ilgili detaylı bilgilere kurumumuz web sayfasından (https://suam.uludag.edu.tr/) ulaşılabilmektedir.

Kurumumuz çalışanlarının el hijyenine azami dikkat göstermeleri, “Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Talimatlarına” uymaları enfeksiyonların önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

 

Saygılarımızla

BUÜ-Enfeksiyon Kontrol Komitesi

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Mar-2020]

Haber Görüntüleme : 4.621 - 0