Uludağ Üniversitesi, kurucu rektör Prof. Dr. Ömer Fethi Tezok’u saygı ve minnetle andı

Uludağ Üniversitesi, kurucu rektör Ömer Fethi Tezok’u andı

Uludağ Üniversitesi’nin kurucusu Rektör Prof. Dr. Ömer Fethi Tezok, ölümünün 38. yılında saygı ve minnetle anıldı.

Uludağ Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok, kurucusu olduğu Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay da katıldı.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, törende yaptığı konuşmada, üniversiteyi bugünlere getiren tüm rektörleri saygıyla ve minnetle andığını belirterek, vefat edenlere de başta  Ö. Fethi Tezok olmak üzere rahmet diledi.

ULCAY: TEZOK GİBİ İZ BIRAKMAK İSTİYORUM

Tezok vefat ettiğinde kendisinin de Makine Fakültesi’nin ilk öğrencileri arasında olduğunu belirten Ulcay, “Vefatından sonra ben de üniversitede asistan olarak birkaç yıl daha kaldım. Hocalarımızdan Ömer Fethi Tezok hocamızla ilgili çok güzel anılar dinledik. Üniversitenin kamulaştırılması, şehir dinamikleri ile olan çalışmaları bizlere anlatıldı. Hatta bazı hocalarımız Tezok hoca için 10 yıl daha görev yapması durumunda üniversitenin çok daha farklı yerlerde olacaklarını söylediler. Üniversitemizin kurucu hocalarının kişilikleri, nitelikleri ve kent ile ilişkileri çok büyük önem taşıyor. Ben de bugün bu vazifeyi yaparken şehir dinamikleri ile çok iyi geçinilmesi gerektiğini bilen, üniversite menfaatine bu ilişkileri nasıl kullanabiliriz diye düşünen bir anlayış ile hareket ediyorum. Rahmetli hocamız da bunu iz bırakacak şekilde başardı. Ben de buradaki vazifemi hayır ile yad edilecek şekilde yapmak istiyorum ” dedi.

Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güher Göral da, Ömer Fethi Tezok hoca ile çok az bir süre çalıştığını ancak henüz kurulmakta olan bir kürsü ve anabilim dalı olmasına rağmen kendilerini çok teşvik ettiğini vurgulayarak, O’nu çok özlediklerini söyledi.

Törende daha sonra Tezok’u tanıyan ve beraber çalışanlar, anılarını paylaştı.

Ö. FETHİ TEZOK KİMDİR?

1915 yılında İstanbul’da doğan Ömer Fethi Tezok, 1941 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1947 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Bakteriyoloji uzmanı olan Tezok, 1957’de projesör, 1967’de tuğgeneral oldu. 1974 yılında, 39 yıl hizmet verdiği Silahlı Kuvvetler’den ayrılarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçti.  Prof. Dr. Tezok, ülkemizde ortaya çıkan salgın hastalıkların tedavisinde aktif olarak görev almış, hazırladığı tifüs aşısı, 2. Dünya savaşında Amerikan ordusunda başarıyla kullanılmıştır.

Ömer Fethi Tezok, 20 Haziran 1975 yılında yeni bir misyon üstlenerek önce  Bursa Tıp Fakültesi Dekanı,  sonra da 2 Şubat 1978’de vefatına kadar Bursa Üniversitesi’nin kurucu rektörü oldu.  Bugünkü Görükle Yerleşkesi’nin kamulaştırılması ve Kükürtlü Tesislerinin kazandırılmasında da büyük emek harcayan Tezok’un, akademik yaşamı boyunca 11 kitabı ve 100’e yakın makalesi yayınlandı. Almanca ve İngilizce bilen Tezok, evli ve üç çocuk babasıydı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Şub-2016]

Haber Görüntüleme : 4.609 - 0