Üniversitede “İntihal” masaya yatırıldı

Bilim dünyasında her geçen gün artmaya başlayan, “İntihal (Aşırma)” olayı Uludağ Üniversitesi’nde ele alındı.

Araştırmacıların yayınlanan eserlerinin içerisinde, bilinçli ya da bilmeden kaynak gösterilmeksizin ifade, buluş ve düşüncelerin yer almasının önüne geçilmesi için abone olunan, iThenticate ve Turnitin veritabanlarının kullanımına yönelik, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından eğitim düzenlendi.

Rektörlük A Salonu’nda ve Kütüphane Seminer Salonu’nda ayrı ayrı verilen eğitimlerde konuşan uzman Serdinç Kaya katılımcılara dünya genelinde görülen intihal örneklerini sundu. Eğitimlerde intihalin tanımı, iThenticate programı, bilimsel makaleler için iThenticate kullanımı ve kullanıcı profili, nasıl çalıştığı, kapsamı ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Ayrıca Turnitin programının iThenticate’ten farkı aktarıldı ve Turnitin programının tanımı, nasıl çalıştığı, kapsamı ve özellikleri hakkında da katılımcılara sunumlar yapıldı.

ÖNLEM ALINMALI

Uzman Serdinç Kaya yaptığı sunumda; “İntihal bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanmasıdır. Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek olarak tanımlanır. Uludağ Üniversitesi’nde de buna benzer olayların yaşanmaması için ilgili veritabanları etkin olarak kullanılmalı” dedi.

Eğitim, abone olunan veri tabanlarının daha verimli ve işlevsel kullanımını arttırmak ve bu anlamda akademisyen ve öğrencilerde farkındalık oluşturmak için iThenticate ve Turnitin kullanımıyla ilgili demo çalışması yapılarak sonlandırdı.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Oca-2016]

Haber Görüntüleme : 2.016 - 0