Uludağ Üniversitesi’nden başlayan “Mükellef Hakları” Türkiye’ye yayılıyor

Uludağ Üniversitesi’nden başlayan “Mükellef Hakları” Türkiye’ye yayılıyor

Uludağ Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliğiyle  “II. Ulusal Mükellef Hakları Kongresi” gerçekleştirildi.

Birincisi Bursa’da düzenlenen Mükellef Hakları Kongresi, bu yıl İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı.

Ülkemizde “Mükellef Hakları”nın ve “Vergi Bilinci”nin geliştirilmesinin amaçlandığı kongrede, güncel bir konu olan “Vergi İncelemesi Sırasında Mükellef Hakları ve Yaşanan Sorunlar” ana başlık olarak belirlendi. Düzenleme komitesinde Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Gerçek ile Araş. Gör. Feride Bakar ve Araş. Gör. Ömer Faruk Bayrakçı’nın yer aldığı kongreye, üniversitelerden, kamu sektöründen ve iş dünyasından geniş bir katılım gerçekleşti. 

İlk oturumda eski Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığında sunumlarını gerçekleştiren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelikkaya, vergi müfettişi alımlarının arttırılmasına ve kadroların yoğunlaşmasına karşın mükelleflerin denetim algılarının yeterince artmadığını, bu durumun ise vergi uyumunu olumsuz etkilediğini söyledi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bumin Doğrusöz de, yeni Vergi Usul Kanunu tasarı taslağıyla gündeme gelen mükellef haklarının, kanun bölümü olarak düzenlenecek olmasını olumlu bir gelişme olarak gördüğünü, ancak bazı eksikliklerinin bulunduğunu ifade etti.

İş dünyasının görüşünü yansıtan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Akın Dalan ise konuşmasında mükelleflerin vergiden korktuğunu, bazı uygulamaların vergi kaçakçılarını yakalamaya çalışırken dürüst mükellefleri de zor durumda bıraktığını, bu durumun mükellef-idare arasındaki ilişkileri bozduğunu dile getirdi.

Oturumda yer alan son konuşmacı YMM Tayfun Şenol da meslek mensubu gözüyle vergi incelemelerini değerlendirdi.

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin oturum başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Keramettin Tezcan, vergi incelemesi neticesinde düzenlenen raporların hukuki niteliğini tartıştı. İkinci olarak söz alan Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan Şenyüz de, vergi incelemesi sırasında meslek mensuplarının rolü ve sorumluluğu üzerinde durdu.

Son konuşmacı olan Vergi Denetim Kurulu Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanı Cebrail Yılmazer ise vergi denetimi sırasında esas alınan dayanakların neler olduğunu anlattı.

Son oturum ise emekli öğretim üyesi YMM Prof. Dr. Metin Taş başkanlığında toplandı.

Bu oturumda, Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanı İlhan Karayılan, GİB’in sunduğu hizmetlerde mükelleflere sağlanan kolaylıklardan bahsederek mükellef odaklı hizmet anlayışıyla vergi uyumunu artırma çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Daha sonra konuşan Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Gerçek ise vergi inceleme elemanlarının yetkilerinin geniş olduğunu, ancak bu yetkileri kullanırken oluşan olumsuz sonuçlardan sorumluluklarının az olduğunu, bunun ise yetki kullanımını kötü etkilediğini vurguladı.

Son olarak yargının bakış açısını yansıtan emekli Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, vergi incelemesi sırasında geçerli olan mükellef hakları ile ilgili Danıştay’ın kararları ve bunların dayanakları ile ilgili bir değerlendirme yaptı. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [25-Oca-2016]

Haber Görüntüleme : 3.490 - 0