İznik'in çini ve seramik kültürü 2020’de sempozyumda ele alınacak

 

UNESCO Dünya Miras Adaylığı süresine giren İznik’te 2020 yılında ilçenin çini ve seramik kültürü konuşulacak. Türkiye’nin çok önemli akademisyenlerinin katılacağı sempozyumda bölgedeki çini ve seramik çalışmalarının dünü, bugünü ve yarını ele alınacak.

İznik Çini ve Seramik Sempozyumu 9-10-11 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilecek. Sempozyum hakkında detaylı bilgi vermek ve çalışmaların geldiği noktayı özetlemek amacıyla geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenlendi. İznik Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

SEMPOZYUM İLÇEYE DEĞER KATACAK

Toplantıda ilk sözü İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar aldı. Kaymakam Bülent Bayraktar, 2 bin 500 yıllık tarihi bulunan ve 4 medeniyetin başkentliğini yapmış İznik’in böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Sempozyuma katkı sağlayan Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi yetkililerine teşekkür eden Bayraktar; “Daha önce bu konuda çok sayıda toplantılar düzenlendi. Ancak 2020’de yapılacak olan bu toplantı ise çok daha spesifik bir konu üzerine olacak. İnşallah ilçemize ve bizlere artı bir değer katacaktır. Hepimiz için hayırlı sonuçları olan bir sempozyum olacaktır” diye konuştu.

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEK

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-üretme ve ürettiklerini toplum ile paylaşma sorumlulukları bulunduğuna işaret etti. Geniş ve büyük bir üniversite olduklarının altını çizen Rektör Kılavuz; “4 Temel alanda eğitim veriyoruz ve bu alanlarda ürettiklerimizi toplumla paylaşmaya devam ediyoruz. Üniversiteler bir anlamda ürettiklerinin zekatını vermekle yükümlüler. Uludağ Üniversitesi üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmek için canla başla çalışma azminde ve kararlılığındadır. Burada bir meslek yüksekokulumuz var. İlçede eğitim-öğretim konusunda çalışmaya devam ediyor. İlçenin turizm ve çinicilik-seramik alanını meslek yüksekokulumuzda güçlendirmemiz gerekiyor. İnşallah bu toplantının ileride düzenlenecek sempozyum için verimli bir başlangıç olacağına inanıyorum. Sempozyum çıktılarının da ilçemize, kentimize, ülkemize ve tüm insanlığa faydalı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

UNESCO DÜNYA MİRASI VURGUSU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik de İznik’in 17 ilçe içerisinde adeta parlayan bir yıldız olduğunu dile getirdi. İlçenin tarihi anlamda çok özel bir yeri bulunduğunun altını çizen Başkan Vekili Süleyman Çelik; “İlçemiz eşsiz hazinelere sahip. Burası sadece Türkiye’ye değil, tüm insanlığa kalmış eşsiz bir mirastır. 2014 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda bu eşsiz kent, UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır. Yapacağımız çalışmalarla inşallah ilçemiz asil listeye alınacaktır. 2020’de düzenleyeceğimiz sempozyumla da bu çalışmalara bir destek sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

İZNİK ÇİNİSİ HAK ETTİĞİ YERDE OLACAK

Basın toplantısında konuşan İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ise; "İlçemizde sosyal-kültürel ve sportif anlamda farklı çalışmalar yaparak şehrimizi sürdürebilir bir şekilde daha güzel noktalara taşıma hedefimiz var. O yüzden farklı başlamak istedik. İznik'te çini festivalinin hiçbir amacı ve hedefi olmadığını tespit ettik. Yol arkadaşlarımız ve saygıdeğer hocalarımızla daha kalıcı olması için ilk önce bu işin özüne inmek için çalışma başlattık. Bu çalışma çok güzel destek buldu. İnanıyorum ki hem İznik'in hem İznik çiniciliğindeki sorunlar bu sempozyumdan sonra açığa kavuşacaktır. Biz İznik Belediyesi olarak destek vermeye hazırız. İznik çinisi hak ettiği yerde olacaktır" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından BUÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, 2020 İznik Çini ve Seramik Sempozyumu çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler verdi. Program çok sayıda çini ve seramik sanatçısı ile birlikte birçok üniversiteden bilim sanat uzmanı öğretim elemanının da katıldığı sempozyum öncesi değerlendirme toplantısı ile devam etti.

Sempozyumlu ilgili detaylı bilgi için

https://iznikciniseramiksempozyumu.org/index.php

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Ara-2019]

Haber Görüntüleme : 2.684 - 0