Türkiye Genom Projesi’ne ‘BUÜ Tıbbi Genetik’ imzası

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın yürütücülüğünü yaptığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) ve Sağlık Bakanlığı ortaklığında ilerletilecek olan ‘Türkiye Genom Projesi’nde yer almaya hak kazandı.

BUÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın yürütücülüğünü üstlendiği, Acıbadem Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan, Ani kardiyak arreste neden olan nadir görülen herediter aritmojenik ve hipertrofik kardiyomiyopati hastalıklarında tanı ve tedaviye kişisel yaklaşım’ adlı proje, TUSEB ve Sağlık Bakanlığı ortaklığındaki Türkiye Genom Projesi’nde yer alacak.

6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından başlatılan Türkiye Genom Projesi kapsamında, muhtelif kanser türleri, kronik ve nadir hastalıklar alanında, ilk etapta 12.500 hastadan elde edilecek numunelerden çoklu omik veri setlerinin oluşturulması hedefleniyor. Oluşturulacak veri setleri sonucunda, Türkiye’de görülen kanser, kronik ve nadir hastalıkların erken tanı, tedavi ve/veya önlenmesinde etkili olabilecek, hayata geçirilebilir, özgün ve katma değeri yüksek olan ürünler ile tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyelerinin kabul edilen projesi vasıtasıyla Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye Genom Projesi’nde ülke genelinde belirlenen 26 sorumlu merkezden biri olma vasfını kazandı. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Şehime G. Temel ve Tıbbi Genetik ABD Başkanı Doç. Dr. Şebnem Özemri Sağ,  Projenin kabulü ile Tıbbi Genetik ailesi olarak, Türkiye Genom Projesi’ne dahil edilmenin haklı gururu ve kıvancını yaşadıklarını söyledi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Kas-2019]

Haber Görüntüleme : 3.038 - 0