Renault’dan Uludağ Üniversitesi’ne laboratuvar desteği

Renault’dan Uludağ Üniversitesi’ne laboratuvar desteği

Dünya otomotiv devi Renault, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin kullanımına yönelik üç sınıflık bir laboratuvar oluşturdu.

Taşıt tekniği, taşıt iklimlendirme, ısı kontrol ile motor laboratuvarları alanlarında çalışma ve proje yapılmasına imkan tanıyacak olan Otomotiv Mühendisliği Laboratuvarı’nın açılışı UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Oyak-Renault Otomotiv Fabrikaları Genel Müdürü Ales Bratoz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, fakülte dekanları, Oyak-Renault yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

TÜRKİYE, TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNDE HAMLE YAPMAK ZORUNDA

Laboratuvar açılış etkinliğinde konuşma yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Oyak-Renault’un yatırım yapacağı ülkelerden biri olarak Türkiye’yi seçtiğinde ülkenin gayri safi milli hasılasının oldukça düşük ve gelişmekte olan ülkelerin altında olduğunu söyledi. Ancak bugün Türkiye’nin oldukça ciddi bir hamle yaptığını belirten Rektör Yusuf Ulcay, “Ülkemiz özellikle son 10 yıl içerisinde hem ekonomik olarak hem de yaşam kalitesi olarak birçok açıdan Avrupa Birliği normlarına çok büyük bir ölçüde uyum sağlamıştır. Türkiye böyle gelişirken Bursa daha hızlı gelişmiştir. Bugün bizim ihraç ettiğimiz ürünlerin kilo başına değeri 1,7 Dolar iken Türkiye’nin 2023 yılında hedefi olan kilo başına ihracat değeri 4 Dolar’ı Bursa 2012 yılında yakaladı. Bursa, Türkiye’nin önünde gidiyor. Bursa, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci ihracat şehri. Kocaeli’den sonra kişi başına düşen gayri safi milli hasılada yine ikinci şehir. Dolayısı ile Bursa üretken bir şehir. Bursa’da her şeyi görmek mümkün. Yılda 2 dönem topraktan ürün almak mümkün. Bursa bir tarım şehri idi, hala daha öyle ancak aynı zamanda önemli bir sanayi şehri. Sanayi içerisinde de tekstil, otomotiv, makine imalatı, elektronik önemli başlıklar arasında yer alıyor. Türkiye artık orta ve ileri teknoloji ürünlerinde hamle yapmak zorundadır. Bunu da sadece bir teknolojinin transfer etmek ile gerçekleştiremeyiz. Biz dostlarımız ile karşılıklı menfaat paylaşımı noktasında birlikte çalışmak istiyoruz” dedi.

DESTEK ALAN DEĞİL, VEREN ÜNİVERSİTE MODELİ

Uludağ Üniversitesi’nde şuanda 63 bin 451 öğrencinin eğitim gördüğünü açıklayan Rektör Ulcay, “Çok büyük bir üniversiteyiz. Bu kadar büyüklükten de pek memnun değiliz. Hareket kabiliyetimiz biraz yavaşlıyor. O yüzden 3. Nesil Üniversite hedefini koyduk. Okulumuzda yüksek lisans ve doktora öğrencisi sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Bu sayı ile birlikte eğitimin niteliğini de arttırmak istiyoruz. Bursa’nın dinamikleri ile birlikte ortak kararlar alıp, ortak işler yapmak istiyoruz. Türkiye’deki araştırmaların önemli bir kısmını kamu kaynakları üstleniyor. Üniversite olarak temel araştırmalardan yüzde 100 destek alıyoruz. Ancak şirketler ile ortak çalışmalar yapmak istiyoruz. Eğer şirketler bizim ile ortak çalışmalar yapar ise maliyetin üçte birini biz karşılıyoruz. Artık alan değil, destek veren bir üniversite olmak istiyoruz. Projenin külfetine ortak olduğumuz gibi, karına da ortak olmak istiyoruz. Otomotiv Mühendisliği Laboratuvarı için bizlerden desteğini esirgemeyen Oyak-Renault’a bir kere daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

BRATOZ: “BURSA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Törende konuşma yapan Oyak-Renault Otomotiv Fabrikaları Genel Müdürü Ales Bratoz ise otomotiv faaliyetleri açısından Bursa’nın kendileri için önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Oyak-Renault olarak sektörde lider konumda bulunmaktan gurur duyduklarını aktaran Genel Müdür Bratoz, “Bu sonucu da önemli yetkinliklere sahip personelimizin çalışmaları ile elde ettik. Tabi karşımızda bazı zorluklarda duruyor. Bu zorluklarla baş edebilmek için yetkin olan yeni çalışanlara ihtiyacımız var. İşte bundan dolayı üniversiteden mezun olan öğrencilerin gerekli donanımlara sahip olmalarını sağlamak ve üniversiteye lazım olan gerekli donanımları temin etmek de bizim için önemli. Bunlar bizim ortak çıkarlarımız açısından da önemlidir. Oyak-Renault’un sosyal sorumluluk bağlamındaki en önemli eserlerinden bir tanesinin eğitim alanına yapılan yatırımlar olduğunun altını çizmek istiyorum. Laboratuvarlar, Bursa’mıza ve üniversitemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık da Büyükşehir Belediyesi olarak ürettikleri yerli ürünlerin dünyada ilgi gördüğünü vurguladı. Yerli üretim konusunda gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Karlık, Renault’u da Bursa’nın markalarına sahip çıkmaya davet etti.

UÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, Bursa’nın otomotivin merkezi olduğunu belirtti. Bu özelliğinden dolayı kentin sürekli bir gelişmeye açık olduğunu kaydeden Dekan Yiğit, Bursa’nın dünya çapında tanınırlığının artabilmesi için büyük firmaların proje ve Ar-Ge çalışmalarına destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

UÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ferruh Öztürk de katılımcılara kurulan laboratuvarların içeriği ve işlemleri hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından protokol hep birlikte yeni laboratuvarların açılış kurdelesini kesti ve sınıfları gezerek cihazlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Oca-2016]

Haber Görüntüleme : 3.129 - 0