Kırım Tatarları'na Uludağ Üniversitesi'nden destek

Kırım Tatarları’na Uludağ Üniversitesi’nden destek

Sürgün ve asimilasyon politikaları sonucu kültürleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kırım Tatarları, öz kimliklerini yaşatmayı amaçlayan bir dostluk projesi için Bursa’ya geldi.

Bursa Kırım Türkleri ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri, El Ele Anadolu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Uludağ Üniversitesi’nin ortak olduğu proje kapsamında Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Pedagoji Bölüm Başkanı Enise Abibullayeva, “Yok olma tehlikesi altındaki Kırım Tatarları dilinin korunması için Türkçe eğitimler veriyoruz. Bilimsel araştırmaların incelenmesi için seminerler düzenliyoruz. Türk Dünyası değerleri üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk Cumhuriyetleri lideri Türkiye'nin ileri eğitim tekniklerine sahip olduğunu gördük. Bize de gençlerimize lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim için Uludağ Üniversitesi ile işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ulcay da yıllarca baskı altında kalan Kırım’daki Türklerin kültürlerini korumaları için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Özellikle Balkan ve Kafkas ülkelerinden çok sayıda öğrencinin eğitim görmek için Uludağ Üniversitesi’ni seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Ulcay, “Kırım’dan gelecek kardeşlerimizin burada en iyi şekilde eğitim alıp, ülkelerinde kültürlerini yaşatma mücadelesinde başarılı olmalarını can-ı gönülden dilerim” ifadelerini kullandı.

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'nde Kırım Türkçesi eğitimi veren anaokulu öğretmenlerinden oluşan 12 kişilik bir ekiple Bursa'ya gelen Bölüm Başkanı Abibullayeva, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi’nin ilgili birim yetkilileriyle de görüşerek ortak çalışma başlıklarını değerlendirdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [21-Ağu-2015]

Haber Görüntüleme : 2.197 - 0