Teknopark yöneticileri ULUTEK’te buluştu

Teknopark yöneticileri ULUTEK’te buluştu

TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş. (MARTEK) – Marmara Teknokent tarafından organize edilen Kahve Günü Etkinlikleri’nin 8. si ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleştirildi.

Teknopark yöneticileri, çalışanları ve teknoparklarda faaliyet gösteren firma temsilcilerinin birbirleri ile tanışabilmeleri amacıyla TÜBİTAK MARTEK ve Marmara Teknokent tarafından geçen yıldan itibaren düzenlenmeye başlayan Kahve Günü Etkinlikleri’nin 8. buluşması ULUTEK’te yapıldı. Etkinliğe Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Sakarya Teknopark Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Kocaeli Teknopark Müdürü Sadık Semizoğlu, TÜBİTAK Marmara Teknokent Müdürü Dr. Orhan Çömlek, ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık, Teknokent çalışanları ve teknokentler bünyesinde faaliyet gösteren çok sayıda firmanın temsilcileri katıldı.

“FİKRİ MÜLKİYET KONUSUNDA HASSAS DEĞİLİZ”

Kokteyl ortamında gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, böylesi toplantılarda asıl amacın geniş bir network oluşturmak olduğuna dikkati çekti. Toplantılarda pozitif bir sinerjinin oluşturulması için tüm katılımcıların birbirleri ile iletişime geçmeleri gerektiğini vurgulayan Rektör Ulcay, “Sadece kart alıp vermek ile kalmayın. Bu toplantının sonucunu belli bir şekilde ölçmemiz lazım. 8.’si düzenlenen etkinlikte belli bir fayda olması lazım. Biz Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği düzenliyoruz ve bunun sonuçlarını ölçüyoruz. Sizlerin de aynı yöntemi uygulamasını tavsiye ediyorum. Türkiye’de şuanda 63 Teknopark var. Buralardaki firma sayısı ise 3 bin 325, istihdam edilen personel sayısı 33 bin 380, yapılan ihracat sayısı 2 milyar Dolar ve alınan patent sayısı da bin 300 civarında. Biz fikri mülkiyet haklarına bugünlerde belki çok dikkat ediyoruz ancak toplum olarak zamanında hiç dikkat etmedik. Bugün birçok yabancı firma çalışmalarını yaptıktan sonra kendi kullanmasa bile rakipleri kullanmasın diye patentliyorlar ve kenarda tutuyorlar. Biz toplum olarak fikri mülkiyet hakları konusunda yeterli derecede hassas değiliz. Eğer ülkemizi belli bir takım hedeflere ulaştırmak istiyorsak, mutlaka ve mutlaka kendimize büyük hedefler koymamız lazım. Hemen olmayabilir ama çok çalışırsak bir gün mutlaka o hedeflere ulaşırız” dedi.

“TEKNOPARK YÖNETİCİLERİ ARASINDAKİ İLETİŞİM ÖNEMLİ”

Kocaeli Teknopark Müdürü Sadık Semizoğlu ise yaptığı konuşmasında, Teknoparklar arasında çok önemli bir dayanışmanın olduğunu vurguladı. Bakanlığın da bu konuda aynı hassasiyeti gösterdiğinin altını çizen Semizoğlu, kendilerini ağırlayan Uludağ Üniversitesi ve ULUTEK yönetimine teşekkür etti.

Sakarya Teknopark Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin de teknopark yöneticilerine seslenerek, “Muhtemelen biz projelerimizi fazla sahipleniyoruz. Sizin projenizin çok değerli olduğu gibi yandaki bir firmanın da projesi çok değerli olabilir. Ben bu toplantıya katılan firmalardan bir şey rica etmek istiyorum. Bugün kendi aranızda lokal Sakarya Teknopark yada Kocaeli Teknoparkları kurmayın. Başkaları ile tanışın. Kaç kişi ile tanıştığınızı bir başarı ölçütü olarak koyun ve bu tanıştıklarınızla yarın mutlaka telefonlaşın ya da mailleşin ki bu yaptıklarınız da Bursa’ya gelişinize hizmet etmiş olsun” diye konuştu.

BULUŞMA ETKİNLİKLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

TÜBİTAK Marmara Teknokent Müdürü Dr. Orhan Çömlek, geçen yıl kendi içlerinde işbirliklerini geliştirmek için başlattıkları kahve günü etkinliklerinin ilerinin dışına taştığını kaydetti. Çömlek, “Kocaeli ve Sakarya derken 8. si bugün Bursa’da yapılıyor. Biz gayet rahat bir şekilde firma yetkililerinin bu etkinliklerde birbirleri ile tanışmalarını amaçladık. Şuanda kendi içimizdeki firmalar birlikte ciddi çalışmalar yapıyorlar. Teknoparklar bugün 63’e ulaştı. 100’e çıkmasını hedefliyoruz. Biz Türk toplumu olarak dokunarak, görerek iş yapmayı severiz. O yüzden bir araya gelmek, Teknoparklar’a gezi düzenlemek gerekiyor. O yüzden biz bu buluşmaları çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık ise buluşmanın asıl amacının gelişen Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sunacağını söyledi. Kanık, konuşmasına şöyle devam etti: “Düzenlenen bu etkinliklerde 2023 vizyonuna ulaşmasında özel bir önemi olan, Ar-Ge’nin, yazılımın, ileri teknoloji ürünlerinin geliştirildiği merkezler olan Teknoparklar arasındaki tanışmayı, kaynaşmayı, deneyim paylaşımını ve somut teknik ve ticari işbirliklerini geliştirmeyi amaçlanıyor. Teknopark yöneticileri ve çalışanlar arasında ciddi bir istek olduğunu gördüm. Bu işbirliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra yeni işbirliklerinin oluşturulması da mümkündür. İşte bu kahve günleri de bu işbirliklerinin geliştirileceği ve yenilerinin kurulacağı yerlerdir.”

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [26-Ara-2015]

Haber Görüntüleme : 2.464 - 0