"Ar-Ge kültürü üniversite öncesinde verilmeli"

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, araştırma ve geliştirme kültürünün çocuklara ilk, orta ve lise çağında benimsetilmesi gerektiğini vurguladı. Rektör Ulcay, üniversiteyi kazanmış bir gencin bu kültürden yoksun olmasının hem üniversiteye hem de çocuğa büyük bir zaman kaybettirdiğinin altını çizdi.

Bursa Uludağ Üniversitesi, çocukların üniversite öncesinde Ar-Ge ve bilimsel çalışma kültürünü benimsemeleri için eğitim kurumlarıyla işbirliği yapmaya devam ediyor. Uludağ Koleji ile gerçekleştirilen protokol sayesinde ilköğretim çağındaki çocuklara bilimsel çalışma kültürü aşılanacak.

ÜNİVERSİTELER BULUNDUKLARI KENTİN SORUNLARINA ÖNCELİKLİ OLARAK YÖNELMELİ

Protokol törenine konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversitelerin bulundukları şehre katkı koymak zorunda olduğunun altını çizdi. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 3. Nesil Üniversite vizyonu doğrultusunda her kesime hitap eden bir bilimsel altyapı anlayışıyla hareket ettiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “Araştırma yapan, Ar-Ge kültürüne sahip ve bulunduğu kentin sorunları konusunda projeler üreten bir üniversite vizyonu ile hareket ediyoruz. Üniversitemizde yaptığımız bilimsel çalışmaların ilgili sektörlere yansımaları için özel bir çaba sarf ediyoruz. Bu fonksiyonu tamamladığımız zaman da kentimize, ülkemize ve bilim camiasına gerçek anlamda hizmet etmiş olacağız. Eğitim sektörü de başlı başına bizim işbirliği alanımızda yer alıyor. Üniversitemizi belli bir alan içerisine hapsetmeden, her kesime yönelik işbirliği ve ortak proje kültürü ile hareket ediyoruz” dedi.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME AYAK UYDURABİLEN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ

Yeni neslin araştırma kültürü içerisinde yetiştirilmesi gerektiğine işaret eden Rektör Ulcay; “Çocuklarımızın ilk, orta ve lise döneminde bilimsel çalışma ve proje kültürünü benimsemiş bir şekilde mezun edilmesi gerekiyor. Üniversiteyi kazanmış, lisans eğitimi almaya gelmiş bir çocuğun bu yeteneklerden yoksun olması maalesef bizlerin işini de zorlaştırıyor. Bu eksiklik sadece bizlerin işini zorlaştırmakla kalmıyor, ülkemizin kalkınmasına da sekte vuruyor. Eğitim kurumlarının sadece diploma vermek için çaba sarf etmemeleri gerekiyor. Üniversiteye gelen çocuklara 2-3 yıl bu kültürü öğretmeye çalışırsak ve son yıl da onu geleceğe hazırlarsak, maalesef çok geç kalırız. O zaman da atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur. Değişim ve dönüşüm çağına çocuklarımızın da ayak uydurabilmesi için işbirliği yapmalıyız. Rektörlük görevine ilk geldiğimiz zaman tüm özel okul yöneticilerini burada misafir ettik. Onlara bu konuyu anlattık. Umutluyum, gelişmelerin olacağına inanıyorum. Bu görevde olduğumuz müddetçe de bu alandaki sıkıntıların giderilmesi için her türlü işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

EZBERCİ BİR EĞİTİM ANLAYIŞI BİZE KAYBETTİRİR

BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce de eğitimin bir bütün olarak algılanması gerektiğini vurguladı. Ezberci ve yorum yapamayan çocukları istemediklerini aktaran Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Biz muhakeme edebilen, düşünen, yorumlayan çocuklar yetiştirmek için gayret ediyoruz. Çocuklarımızın da eğitimin her aşamasında böyle yetiştirilmesi için uğraş verilmesini istiyoruz. Orta öğretim kurumlarında bu konuya özellikle hassasiyet gösterilmesini arz ediyoruz. Üniversite olarak da her türlü işbirliğine bu alanda açık olduğumuzu bir kez daha iletmek istiyoruz” diye konuştu.

Özel Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga ise protokole olanak sağladığı için BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a teşekkür etti. Kuruluş aşamasında üniversite ile yakın bir işbirliği içerisinde olmayı planladıklarını aktaran Tekin Çanga; “Bugün 3. Nesil dersler ve özellikle düşünen, çalışan ve üreten gelecek için sağlam bir işbirliğinin temellerini bugün attık. Gerçek anlamda bilimi ve üniversiteyi yaşamın içerisine sokarak, çocuklarımıza aktarmak istiyoruz. Bu konuda hem eğitime bakış açımızla hem de yaptığımız çalışmalarla bizlere güvenen hiç kimseyi mahcup etmeyeceğiz” dedi.

Rektörlük Makamında gerçekleştirilen protokolde üniversitenin farklı fakültelerinden akademisyenler ve Özel Uludağ Koleji yöneticileri de hazır bulundu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Nis-2019]

Haber Görüntüleme : 3.320 - 0