UÜ ve İŞKUR’dan öğrencileri meslek sahibi yapacak protokol

UÜ ve İŞKUR’dan öğrencileri meslek sahibi yapacak protokol

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan protokol sayesinde, Uludağ Üniversitesi öğrencileri mesleki deneyim kazanmaları için işe sokulacak.

İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün başlattığı İşbaşı Eğitim Programları uygulaması kapsamında fakülte ve meslek yüksekokul öğrencilerinin staj için işyeri bulma sıkıntısı Bursa Uludağ Üniversitesi’nde çözüme kavuşturuluyor. UÜ ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol sayesinde artık staj yapmak için İŞKUR’a başvuran tüm UÜ öğrencileri maaşlı ve sigortalı işlere sokulacaklar. İki yıl boyunca geçerli olacak protokol sayesinde UÜ fakülte ve yükseköğretim öğrencilerinin istenilen düzeyde mesleki tecrübe kazandırılması amaçlanıyor.

UÜ Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen imza törenine Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, İŞKUR İl Müdürü Kasım Tilki, rektör yardımcıları ve İŞKUR yöneticileri katıldı.

“BU PROTOKOLE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

İmza töreninde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversiteye gerçek yardım ve desteğin işte böyle protokoller ile böyle olacağını söyledi. Üniversitenin fakülte ve meslek yüksekokullarındaki tüm öğrencilerin hepsini yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Rektör Ulcay, “Bizim öğrencilerimizin aynı zamanda stajları yerine geçebilecek bir çalışma olacak. Yılda 160 gün, net asgari ücret ve sağlık sigortası dâhil olacak. Biz bu konuya ve böyle işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Bu proje, Uludağ Üniversitesi’nin tüm öğrencileri için geçerli olacak. Sayı açısından bir limit yok. İŞKUR tarafından kurulan kariyer merkezleri öğrencilerimizin irtibat noktası olacak. Bir firmada çalışabilecek öğrenci sayısı firma çalışanlarının yüzde 10’unu geçemeyecek. Firma açısından en ufak bir maddi yükümlülük getirmeyecek. Öğrenci açısından da kendisini firmaya gösterme fırsatı doğacak. Böylece öğrencilerimizin tecrübesiz yetişmesinin önüne geçebileceğiz. Bu uygulamayı yaygınlaştırmamız lazım. Buna benzer birkaç proje daha olursa tecrübesiz öğrenci sorunu aşılabilir. İki kurumun da bu konu üzerinde kafa yorması ve girişimlerde bulunması çok anlamlı bir çalışma oldu. Yaygınlaşması için hep birlikte gerekli adımları atacağız” dedi.

İSTEYEN HER ÖĞRENCİ FAYDALANABİLİR

İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan İşbaşı Eğitim Programları kapsamında bu protokolü hayata geçirebildiklerini söyleyen İŞKUR İl Müdürü Kasım Tilki ise proje sayesinde işverenlerin ihtiyaç duyduğu elemanları kendi bünyelerinde ve masrafız yetiştirebildiklerini vurguladı. Tüm giderlerin 6 ay boyunca devlet tarafından finanse edildiğinin altını çizen İl Müdürü Tilki, “6 ay boyunca İŞKUR, işçi ve işverenin giderlerini karşılıyor. Kontenjan oranı yüzde 10 olarak sınırlandırıldı. Sigortalı iki kişi çalıştıran bir kurumun üçüncü işçi giderlerini İŞKUR karşılıyor. Bursa’da yaklaşık 700 bin sigortalı çalışan kaydı var. Buna göre de 70 bin kişi bu hizmetten faydalanabilir. Ancak bu kontenjan kullanılamıyor. Biz üniversite ile şimdi bir protokol imzalayacağız ama esas imzaladığımız protokol işverenle imzaladığımız protokoldür. Biz onlardan çalışanların tüm dokümanlarını alıyoruz ve kayıtlarımıza işliyoruz. İşveren de 6 ay süre boyunca aldığı çalışanı istediği gibi işten çıkaramıyor. Bu yöntem ile de işbaşı eğitim programıyla işe giren arkadaşımız süre bittiğinde boş yere işsiz kalmamış oluyor. İmzalayacağımız protokol sayesinde de öğrencilerimiz işbaşı yapacakları firmalarda günde en az 5 saat, haftada ise en fazla 45 saat çalışabilecekler. Alacağı ücret de attığı imza karşılığı, asgari ücret üzerinden hesaplanarak ödenebilecek” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [11-Ara-2015]

Haber Görüntüleme : 2.914 - 0