6. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu gerçekleştirildi

6. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu gerçekleştirildi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) ortaklığında düzenlenen "6. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu" 4. Sanayi Devrimi başlığı altında gerçekleştirildi.

Bursa iş dünyası, akademisyenler ve uzman konuşmacıların katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan BUSİAD Yönetimi Kurulu Başkanı Günal Baylan, sempozyumun bu yılki ana temasının, Almanya'nın geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olan "Endüstri 4.0" olduğunu söyledi. Yenileşim kavramının ülke genelinde bir kültüre dönüşmediği sürece gerçek gelişimden ya da ilerlemeden söz etmenin mümkün olamayacağına işaret eden Baylan, "Yenileşim süreci, kısa süreli ve hemen sonuçları alınan bir proje değil, tüm kurum ve kuruluşlarda kurumsal kültürün bir parçası halini almış sonsuz bir gelişim eğrisidir" dedi. Baylan, İnovasyon kavramının, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede önemi anlaşıldıkça devlet politikaları haline geldiğini belirterek, "Endüstri 4.0'daki amaç uyum, kaynak verimliliği ve ergonominin hem müşteriler hem de iş-değer sürecinde iş ortaklarının entegrasyonunu karakterize etmektir. Gelişmiş ülkelerdeki bu yönlendirme, 4. sanayi devrimi olarak nitelendiriliyor" diye konuştu.

“2023 HEDEFLERİ İÇİN BURSA ÜS OLARAK KURGULANSIN”

Sempozyumun ortaklarından olan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesinin nitelikli bilgi üretmek ve bilgiyi ekonomik değere dönüştürmekle mümkün olacağını söyledi. Rektör Ulcay, “Son açıklanan rakamlara göre, gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamamızın geçen yıla göre yüzde 19’a yakın artarak 17 milyar TL’yi aşması, Ar-Ge harcaması payının yüzde 1’lik dilime girmesi umut verici olsa da yine de yeterli değildir. Eğer Cumhuriyetimizin 100. yılında hedeflediğimiz 25 bin Dolar ve üzerindeki kişi başına gayri safi milli hâsıla seviyesine ulaşmak istiyorsak, daha çok Ar-Ge yapan ve teknoloji üreten bir ülke haline gelmeliyiz. Bu anlamda, içinde Bursa’nın da bulunduğu 1. Bölge’nin özel teşvik politikalarıyla orta ve ileri teknoloji üretiminde üs olarak kurgulanması çok önemli” dedi.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SEKTÖR İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Rektör Ulcay, 3. Nesil Üniversite vizyonunu benimseyen Uludağ Üniversitesi’nin kamu, üniversite, sanayi başta olmak üzere ve toplumun tüm katmanları arasında süreklilik arz eden bir işbirliğinin en önemli aktörlerinden biri olmaya aday olduğunu da vurguladı. Bu konuda da Bursa’da iş dünyası ile birlikte önemli adımlar attıklarının altını çizen Ulcay, “Uludağ Üniversitesi olarak sanayicilerimiz ile birlikte ortak olarak kurduğu bir teknoloji transfer ofisine sahibiz. Teknoloji Transfer Ofisi olan Türkiye’deki 20 üniversiteden bir tanesiyiz. Ayrıca, TÜBİTAK BİGG Programı 1. Aşama süreçleri yürütmek üzere seçilen 17 uygulayıcı kuruluştan da birisiyiz. Hazırlığına başladığımız projemiz üzerinden pazarlama yaparak, çekeceğimiz ulusal ve uluslararası yeni yatırımcılarla Teknoparkı’mızdaki üretim ve istihdam kapasitesini 8-10 kat arttırmayı hedefliyoruz. Bursa’daki Ar-Ge birimi bulunan şirketlerimizi ULUTEK’e çekebilmek adına firma yöneticileriyle buluşarak görüş alışverişinde bulunduk ve beklentilerini aldık. Sanayicilerimizi de üniversitemize davet ettik ve karşılıklı fayda getirecek bir işbirliği zemini oluşturma ilkelerini görüştük. Bunlar 40 yıllık üniversite tarihimizde bu çapta ilk kez gerçekleşen uygulamalardır” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ile Bosch Dizel ve Benzinli Sistemler Teknik Genel Müdürü Marc Weller'ın konuşmacı olduğu oturumlara geçildi.

YENİLEŞİM ÖDÜLÜ IŞIKLAR HAVA LİSESİ’NE

Oturumların ardından "2. Bursa Yenileşim Ödülü" töreni gerçekleştirildi. En iyi askeri eğitimi verme ve Hava Harp Okulu'na donanımlı öğrenciler gönderme amacıyla yenilikçilik alanında ciddi atılımlar yapan ve kurum içindeki yenileşim iklimi adına güzel örnekler ortaya koyan Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi, "2. Bursa Yenileşim Ödülü"ne layık görüldü. Baylan ve Ulcay, yenileşim ödülünü Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi adına Dr. Hv. Öğ. Albay Rahim Sarı'ya verdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Ara-2015]

Haber Görüntüleme : 2.594 - 0