Türkiye’de ilk kez verilen bu eğitimler adli reforma katkı sağlayacak

 

Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından ilk defa açılan Alternatif Uyuşmazlık Çözümü (ADR) yüksek lisans programına üst düzeyde destekler gelmeye devam ediyor. Uluslararası Tahkim Kurulu (CIArb) Genel Sekreteri Anthony Abrahams, üniversiteyi ziyaret ederek, yüksek lisans öğrencilerinin dersine girdi.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ilk defa bu yıl hayata geçirdiği arabuluculuk eğitim programlarına her kesimden destek geliyor. Alternatif Uyuşmazlık Çözümü adıyla açılan yüksek lisans programına destek vermek ve bu alanda eğitim alan öğrencileri bilgilendirmek isteyen CIArb Genel Sekreteri Anthony Abrahams, BUÜ’yi ziyaret etti. Öğrencilerle bir araya gelen Genel Sekreter Abrahams, mini bir de seminer gerçekleştirdi. Politik, kültürel ve sosyal tarih konularında konuşma gerçekleştiren Anthony Abrahams, üniversite bünyesinde açılan programın kendisini ve kurumunu son derece memnun ettiğini söyledi. Programın tüm detayları hakkında öğrencilerin sorularını cevaplamayı da ihmal etmeyen Abrahams, Türkiye’de ilk kez bir üniversite bünyesinde hayata geçiren programın arabuluculuk ve tahkim alanında ciddi kazanımlar sağlayacağını vurguladı.

“BURSA’YLA BİRLİKTE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Türkiye’de ilk kez kurs olarak verilmeye başlayan ADR eğitimlerinin Eylül ayında yüksek lisans programına dönüştürülmesinin büyük bir başarı olduğunun altını çizen Abrahams; “Bu durum hem CIArb hem de Uludağ Üniversitesi için bir dönüm noktasıydı ve bu 18 aylık işbirliğinin ve sıkı çalışmanın doruk noktası oldu. Ayrıca iki kuruluş ve BTSO arasında gelişen yakın ilişkiyi kutlamak için bir fırsat sunuyor. CIArb olarak dinamik ve ileriye dönük bir şehir olan Bursa'yla birlikte olmaktan gurur duyuyoruz. İlk grup öğrencilerine çalışmalarında şans diliyoruz ve 2019'da mezuniyetlerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu girişimle, Türkiye ADR'ye ciddi katkıda bulunuyor ve Master programının dünya çapında yaygınlaştırılması için daha geniş bir fırsat sunuyor” diye konuştu.

TEORİK BİLGİLERİN YANINA PRATİK EĞİTİM

CIArb Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bennar Aydoğdu da programın amacının yerel ve ulusal alanda özellikte ticari hayatta tarafların karşılaştığı uyuşmazlıkları çözüme kavuşturacak nitelikli uzmanlar yetiştirmek olduğunu söyledi. Programın müfredatının Uludağ Üniversitesi ve Chartered Institute of Arbitrators tarafından oluşturulduğunu kaydeden Aydoğdu; “Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamanın da eğitimimizin bir parçası halini alması sağlanmıştır. Alternatif uyuşmazlık çözümü bilincinin artmasına gönül veren ve alanında uzman hukukçu ve akademisyenlerin eğitmen olarak yer aldığı programda gerek hukuk gerekse diğer alanlardan mezun olmuş adaylar programa kabul edilmiştir. Ülkemizde özel olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yolları alanına adanmış yüksek lisans düzeyinde bir akademik programın Chartered Institute of Arbitrators ve BTSO TAM işbirliğinde ilk defa Uludağ Üniversitesi bünyesinde açılmış olması ülkemiz açısından bir dönüm noktası olup Bursa’mızın ADR alanına yaptığı önemli bir katkıdır” şeklinde konuştu.

BAŞARILI OLANLAR DOĞRUDAN CIARB ÜYESİ OLACAK

Program Başkanı ve BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ise programla birlikte Türkiye’deki adalet reformuna katkı sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Ülkemiz için gerek kamu gerekse özel sektörde hızla büyüyen bu alanda nitelikli uzman bireylerin yetiştirilmesine duyulan ihtiyaç gittikçe artmaktadır. Bu noktada Alternatif Uyuşmazlık Çözümü (Alternative Dispute Resolution, ADR), taraflar arasında anlaşmazlık yaşanması halinde, bu hususun giderilmesi ve tarafların karşılıklı olarak üzerinde anlaştıkları ve kabul ettikleri çözüm ya da çözümleri bulmaya yardımcı bir süreçtir. Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan mezunlarımız dünya çapında ADR alanında faaliyet gösteren uygulayıcıları temsil eden ve bu konuda önde gelen bir mesleki birlik olan Birleşik Hakemler Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators, CIArb) üyeliğine direkt olarak alınmaya hak kazanacaklardır” diye konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [27-Kas-2018]

Haber Görüntüleme : 3.179 - 0