Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Her Yönüyle Ev Tozu Akarları Sempozyumu" sona erdi.
UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen "Her Yönüyle Ev Tozu Akarları Sempozyumu", Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Salih Toppare Seminer Salonu’nda yapıldı.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beyza Ener, sempozyumu düzenleme gerekçelerini açıklarken, ev tozu akarlarının insanoğlunun yaşam biçimini ve mekanlarını değiştirmesiyle giderek daha fazla gündeme geldiğini bu yüzden bu toplantıyı düzenleme ihtiyacı hissettiklerini kaydetti. İnsanların eskiden daha yüksek yerlerde yaşarken, şimdi kıyılarda nemin arttığı yerlerde yaşamaya başladıklarını, ev tozu akarlarının da böyle nemli ortamlarda yaşamayı sevdiğini söyledi.
“AKAR NEMLİ ORTAMI SEVER”
Son yıllarda alerjik hastalıkların çok fazla arttığını, bunlar içinde akarların önemli rol oynadığını vurgulayan Ener, "Son dönemlerde alerjik hastalıklar arttı. Nedeni ise insanlar biraz daha nemli ortamlarda yaşıyorlar. Eskiden dağlarda veya yüksek yerlerde yaşarken şimdi kıyılara inip nemin arttığı yerlerde, kapalı ortamlarda yaşıyorlar. Nemli ortam da ev tozu akarlarının iyi ürediği, üremeyi sevdiği bir bölge. Özellikle nem ev tozu akarlarının üremesi için iyi bir ortam oluşturuyor. Evdeki yatak, yorgan, halı, koltuk gibi eşyalarda, insanın deri döküntülerinden beslenen ev akarlarından kurtulmak için eşyalar sık sık havalandırılmalı, süpürge ile temizlenmelidir" diye konuştu.
“AŞIRI HİJYEN İYİ DEĞİL”
Ener, insanların artık daha hijyenik ortamlarda yaşadığına da değinerek, "Esasında hijyenik yaşamak iyi bir şey. Fakat hijyenik yaşadığınız zaman bağışıklık sistemi çok fazla uyarılmadığından alerjik hastalıklara daha duyarlı hale gelebiliyorsunuz. Bu nedenle akar alerjisi son zamanlarda hızla yükselmeye başladı" dedi.
Sempozyumda, Kudüs İbrani (Hebrew) Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kosta Mumcuoğlu “Ev tozu akarlarına genel bakış: Temel özellikler, taksonomi, epidemiyoloji, tanı?”; BUÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan “Çocukluk çağı astımında akarlar”; Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Oktay Alver “Ev tozu akarlarında Bursa deneyimi”; Göğüs Hast alıkları Erişkin Allerji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Dane Ediger “Erişkin astımında akarlar”; Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç “Ev tozu akarları ve alerjik konjunktivitler”; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji Bilim Dalı’ndan Uz. Dr. Şükrü Çekiç “Alerjijk rinitte ev tozu akarları” konulu sunumlar yapıldı.
Daha sonra, Kudüs İbrani (Hebrew) Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kosta Mumcuoğlu’nun da katılımıyla ev tozu akarlarıyla ilgili uygulama yapıldı.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv