Tarım sektöründeki son gelişmeler Uludağ Üniversitesi’nde ele alınacak

 

                                                                

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 6,5 milyon insanın geçimini sağladığı tarımsal üretimde dünyanın 10. büyük üreticisi konumundayken, işgücü verimliliğinde 30., arazi verimliliğinde ise 21. sıralarda olmanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

31. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. 5-7 Eylül tarihleri arasında devam edecek kongrenin açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Prof. Dr. Alim Işık, Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile Ayhan Barut, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, kent yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrede konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, nüfus artışı ile birlikte yükselen ihtiyaçlar doğrultusunda, tarımsal ve gıda üretiminin 2050’ye kadar yüzde 60 artacağının öngörüldüğünü kaydetti. Bu anlamda Türkiye’nin stratejik değişiminin ve dönüşüm sürecinin en iyi örnekleri arasında bulunan tarım ve hayvancılıkta verimliliği artırmanın öncelikli hedeflerden birisi olması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “Çünkü artık devletler artık salt tarımsal üretime odaklanmak yerine, alanın teknolojisine, Ar-Ge’sine ve inovasyonuna da yatırım yapıyor. 42 bin kilometrekare yüzölçümü ile Konya büyüklüğündeki Hollanda’nın her yıl 90 milyar doların üzerindeki tarımsal ihracatının altında verimli üretim modeli ve Ar-Ge yatırımları var. Milli tarımsal üretim faaliyetlerimizin etkinliğini artırmak, ekonomikliğini sağlamak ve çalışma koşullarını iyileştirmek açısından tarımsal mekanizasyona geçiş çok önemlidir. Bu sayede Türkiye olarak; tarım ve hayvancılık gelirlerimizde artış sağlarken, yeni teknolojilerin sektörde uygulanması ile birlikte üretim süreçlerini daha hızlı ve daha az işgücü ile tamamlayarak kaynak tasarrufu sayesinde rekabet gücümüzü arttırabiliriz” dedi.

TARIMDA DÖNÜŞÜM PROJELERİ DEVAM ETMELİ

Tarımsal değer artışı ve tarım makinalarının sanayideki gelişmeler ile yeni yatırım ve istihdam alanları oluşmasının önünün açılmış olacağını aktaran Ulcay; “Bundan 10 yıl önce 250 milyon dolar dış ticaret açığı veren tarım makinaları imalat sektörünün, bugün 800 milyon dolara yaklaşan ihracat hacmi ile yaklaşık yüzde 15 dış ticaret fazlası vermesi de yine bu yatırımlar sayesinde gerçekleşmiştir. Devletimiz tarafından sağlanan tarımsal kalkınma destekleriyle önemli mesafeler kat etmiş olsak da tarım ve hayvancılık alanında yeni yatırımlarının artması ve istihdamın güçlendirilmesi için dönüşüm projelerine devam ederek ülkemizin büyümesini sürdürmeliyiz. 6,5 milyon insanın geçimini sağladığı tarımsal üretimde dünyanın 10. büyük üreticisi konumundayken, işgücü verimliliğinde 30., arazi verimliliğinde ise 21. sıralarda olmayı kabul etmemiz mümkün değildir. Daha güçlü bir Türkiye için daha güçlü bir ekonomiye geçişte bilginin üretimin her alanına transferi stratejik bir değer taşıyor. Düzenlediğimiz bu tür bilimsel buluşmalar da bu geçişin nüvesini oluşturmaktadır” diye konuştu.

KONGREDE 59 BİLDİRİ YER ALACAK

BUÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise konuşmasında düzenlenecek kongre hakkında detaylı bilgiler verdi. Kongre boyunca 46’sı sunumlu,13’ü poster olmak üzere toplam 59 bildirinin yer alacağını açıklayan Dekan Bilgili, yaklaşık 200 katılımcının yer alacağı kongrenin bilim camiası, sektör ve üreticiler için önemli katkılar sağlayacağına inandığının altını çizdi.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Alibaş da yoğun bir sürecin ardından kongrenin başarı ile düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Eyl-2018]

Haber Görüntüleme : 3.974 - 0