Rektör Ulcay, “Eğitim sisteminin biran önce tamir edilmesi gerekiyor”

Rektör Ulcay, “Eğitim sisteminin biran önce tamir edilmesi gerekiyor”

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 4 yıllık fakülteye gidilmediği zaman üniversite okumamış gibi bir düşüncenin bulunduğuna işaret ederek, “Kimse çocuğunun 2 yıllık üniversiteye gitmesini istemiyor. Hâlbuki bu toplumun iki yıllığa daha fazla ihtiyacı var. Toplumda önce meslek sahibi insanların olması gerekiyor. Bunun için Türkiye’de eğitim sisteminin biran önce tamir edilmesi gerekiyor. Eğer ülkemizde meslek liseleri niteliği ne olursa olsun eğitim içerisinde yüzde 70 orana ulaşmadığı takdirde bir bu sorunu aşamayız” dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi’nin her ay düzenlediği ‘Çırağan Söyleşileri’ programının bu ayki konuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay oldu.

“DAHA İYİSİNİ ÜRETMEDEN, DAHA İYİSİNİ TÜKETEMEYİZ”

‘Türkiye’de Ar-Ge ve üniversitenin şehir dinamiklerine katkısı’ başlığında katılımcılara sunum gerçekleştiren UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, her Ar-Ge çalışmasının başarılı olamayacağını vurguladı. Ar-Ge’nin riskli bir yatırım olduğunun altını çizen Ulcay, “Dünyanın her yerinde bu yatırımları devletler destekler. Geçen yıl Türkiye’de 17 milyar TL harcanmış bu yatırımlar için. Elbette ki işin daha çok başındayız. Üretim yatırımları yapmaya dikkat etmeliyiz. Daha iyisini üretmeden, daha iyisini tüketemeyiz. 500 Milyar belki dünya ticaretinden alacağımız pay olarak dillendirilmiş olabilir. Türkiye için büyük bir hedef ve rakam. Kişi başına 25 bin Dolar da bir hedef. Türkiye, son 3-4 yıldır ihracat noktasında ivmesini kaybetti. Halen Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen ülkeyiz. Ancak hızımız oldukça düştü. Bizim hedeflerimizi yakalayabilmemiz için kalan yıllarda yıllık yüzde 10 ile yüzde 14’lük büyüme ivmelerini yakalamamız gerekiyor. Bu çok zor, imkânsız demiyorum. Ancak gerçekten yakalanması çok zor bir hedef olarak görünüyor” diye konuştu.

İNOVASYONDAN TİCARİLEŞMEYE GİDEN DÖNGÜYÜ TAMAMLAMALIYIZ

Dünyanın şuanda 4. sanayi devriminin başında olduğunu söyleyen Rektör Ulcay, bu devrimin, kalite, esneklik ve kaynak verimliliğinin yanı sıra üretim ve süreçlerde iş ortaklarının entegrasyonunu hedeflediğini kaydetti. Ülke olarak bu hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebiliriz ve ne kadarına hazırız sorusunu sormak gerektiğinin altını çizen Ulcay, “Katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerekiyor. Bize bunu kimse öğretmez. Çabalamak ve kendi ayaklarımız üzerinde durmak bizim elimizde. Ülke olarak birçok fırsatı es geçtik. Ar-Ge denildiğinde biz gidip bir yerlerden teknoloji kopyaladık. Bizim inovasyondan ticarileşmeye giden döngüyü tamamlamamız lazım. Üniversite ve sanayici birbirinden kopuk. Üniversitede yaptığımız çalışmaları, sanayiciler ile kuracağımız diyaloglar sayesinde yönlendirebiliriz. Son 10 yıldır birçok şey yapılıyor. Ancak kaybedilen zamanı geri getirmek çok zor. Bizim Ar-Ge’ye harcadığımız miktarlarda ciddi bir artış var. Ancak gelişmiş ülkelerinkine yetişmemiz için çok daha planlı ve azimli çalışmamız gerekiyor. Hedef odaklı çalışmamız lazım. Boşa harcayacak vaktimiz yok” şeklinde konuştu.

SİSTEM BİRAN ÖNCE TAMİR EDİLMELİ

Şehir dinamiklerinin üniversiteyi fark edebilmesi için, üniversitenin bir şeyler üretmesi gerektiğini aktaran Ulcay, “Biz de buradayız demek için bir şeyler üretmemiz gerekiyor. Üniversitemizdeki çalışmalarımızı arttırabilmenin 3 önemli yolu var. Bunun ilk ayağı sektöre ara eleman yetiştirmektir. Bir fabrikaya bir mühendis aldığınızda onun altında çalışan yardımcı veya tekniker en az 5 ara eleman alırsınız. Ancak, ülkemizde 4 yıllık fakülteye gidilmediği zaman üniversite okumamış gibi düşünülüyor. Kimse çocuğunun 2 yıllık üniversiteye gitmesini istemiyor. İşte bu çok yanlış bir anlayış. Halbuki bu toplumun iki yıllığa daha fazla ihtiyacı var. Meslek edinmek için okumak gerekiyor. Toplumda önce meslek sahibi insanların olması gerekiyor. Bursalı sanayicilerden duyuyoruz. Ara eleman bulamıyorlar. Bunun için Türkiye’de eğitim sisteminin biran önce tamir edilmesi gerekiyor. Eğer ülkemizde meslek liseleri niteliği ne olursa olsun eğitim içerisinde yüzde 70 orana ulaşmadığı takdirde bir bu sorunu aşamayız. Düşünün meslek lisesi torna bölümünden bir öğrenci ile düz liseden bir öğrenci mezun oldu ve aynı bölüme geldi. Siz bunlara aynı eğitimi nasıl vereceksiniz? Elektrik teknisyenliği bölümünden mezun bir öğrenci elektrik mühendisi olamıyorsa siz bu sorunu aşamazsınız. Makine bölümünden mezun bir öğrenci makine mühendisi olamıyorsa sistemin doğru olduğunu kimseye inandıramazsınız” dedi.

Geceye ev sahipliği yapan TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan da son 10 yılda kaydedilen ekonomik gelişmelerin Türkiye’yi dünya sıralamasında istenilen yere getiremediğini belirtti. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için çok çalışmak gerektiğini vurgulayan Arslan, “Biz hedef doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Dolayısı ile bu akşam Ar-Ge konusunu ele aldık. Türkiye ekonomisinin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluştuğuna göre, bizi asıl ilgilendiren de Ar-Ge konusu oluyor. Uludağ Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı da bu konu hakkındaki fikirlerini almak ve izlenimlerini almak amacıyla davet ettik” dedi.

Söyleşinin sonunda TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan, katılımlarından ve konuşmalarından dolayı UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a teşekkür plaketi takdim etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Ara-2015]

Haber Görüntüleme : 2.334 - 0