Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, göreve geldiklerinde bin 300 olan uluslararası öğrenci sayısının 2018 yılı itibariyle 4 bin 640’a çıktığını söyledi. Rektör Ulcay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konulan yeni hedefler doğrultusunda rakamın 15 bine yükselmesi için çalışmalar yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
Uluslararası öğrencilere Türkiye’yi ve Türkçe’yi öğretmek amacıyla kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nde eğitim gören 22 ülkeden 25 uluslararası öğrenci, Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından misafir ediliyor. Üç hafta boyunca Bursa’da ağırlanacak olan öğrenciler, Bursa ve çevresini gezerek kent kültürü hakkında bilgiler edinecek.
UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, misafir öğrencileri Rektörlük Binası’nda ağırladı. ULUTÖMER Müdürü Doç. Dr. Süleyman Eroğlu’nun da eşlik ettiği ziyarette konuşan Rektör Yusuf Ulcay; “Geride bıraktığımız dönemde 129 ülkeden 4 bin 640 uluslararası öğrenciye ulaştık. Bunların bir kısmı mezun oldu ama bu yıl uluslararası öğrenci statüsünde 6 bin 500 kişi başvurdu. Biz bunlardan yaklaşık 2 bin öğrenciyi bu sene kadromuza katacağız. Dolayısıyla bu yıl dönem başı itibariyle muhtemelen 6000’in üzerinde bir sayıyla eğitime başlamış olacağız. Bunun arkasında yatan sebeplerden biri Türkiye’nin 2023 vizyonunda hedef 200.000 uluslararası öğrenciye ulaşmaktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada uluslararası öğrencilere çalışma hakkını hem okurken hem de mezun olduktan sonra tanındığını belirtti. Öğrencilerin sağlık sigortalarını eğitime başladıktan 3 ay sonra değil de eğitime başladığı tarihte başlatılacağının müjdesini verdi. Bu yapılan yeniliklerle birlikte 2023 hedefi olan 200 bin uluslararası öğrenci sayısı da 350 bine çıkardı. Bu da Türkiye’deki tüm üniversitelerin bugüne kadar yapmış oldukları hedefleri yükseltmiş olmaları anlamına geliyor. Üniversitemizin 2023’teki yeni hedefi 15 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmak. Bu hedefe ulaşmak için son dönemde izlediğimiz stratejileri biraz daha geliştirerek sürdüreceğiz” diye konuştu.
MİSAFİR ÖĞRENCİLERE ÖZEL BİN KİŞİLİK YURT
Uluslararası öğrencilerin yazın memleketlerine gittiklerinde Türkiye’nin elçileri gibi tanıtım yapacaklarına inandığını belirten Ulcay; “Uluslararası öğrencinin bir başka ülkeye gittiğinde dil problemi çekiyor, çevreyi bilmiyor ve barınma problemi yaşıyor. Biz bu nedenle ilk etapta bin kişilik sadece uluslararası öğrencilerin kalabileceği bir yurt için iznimizi aldık. İhale aşamasındayız. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde biz de planlarımızı ve çalışmalarımızı ona göre hazırlıyoruz” dedi.
ULUTÖMER Müdürü Süleyman Eroğlu ise; “Yunus Emre Enstitüsü’nün yaz okulu projesi kapsamında 22 ülkeden 25 farklı öğrenciyi Uludağ Üniversitesi’nde ağırlayacağız. Öğrencilerimize öncelikle Bursa’yı ve Bursa çevresini tanıtmayı, onlara burada Türk misafirperverliğini göstermeyi amaçlıyoruz. Onlar için güzel, eğlenceli, tatil yapabilecekleri ayrıca Türk kültürünü ve Bursa’yı tanıyabilecekleri bir fırsat olacak. Misafirlerimiz hem Uludağ Üniversitesi hem de ülkemiz adına gayet güzel bir proje kapsamında geldiler. Biz onları buradan gönül elçilerimiz olarak ülkelerine uğurlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER BURSA’YA HAYRAN KALDI
Öğrencilerden Emin Halil; “Fransa’dan geliyorum, Bursa’ya ilk kez geldim. Çok güzel bir şehir. Uludağ Üniversitesi de çok güzel. Dün gezdik, dondurmalı irmik helvası yedik, çok lezzetliydi” diye konuştu. Misafir öğrencilerinde Raşit ise; “Bahreynliyim, 21 yaşındayım. Bursa’yı gördük. Çok güzel bir şehir, insanları da çok iyi davranıyorlar bize. Çok iyi vakit geçirerek Türkçe öğreniyoruz daha ne isteyebiliriz ki? Türk yemekleri çok güzel. Osmanlı’nın tarihini de gördük ve etkilendik” dedi. Rusya’dan gelen Cinar isimli öğrenci ise; “Türkiye’ye ilk defa geldim. Bursa’yı sevdim. Çok iyi insanlar var burada. Yemekler çok lezzetli, Uludağ Üniversitesi’ne de misafirperverliği için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
BİLGİ…
Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır. Yunus Emre Enstitüsü ise; Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv