Enerji arz güvenliği ve İslami finansal enstrümanların sektörü fonlaması tartışıldı

 

Uluslararası Enerji Kongresi (International Congress of Energy, Economy and Security) İstanbul Kozyatağı Hilton Hotel’de düzenlendi.  

Kongrenin açılış konuşmalarını Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Yüce, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı-TEİAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay yaptı. ENSCON Kongresi, son dönemlerde ülke gündeminin üst sıralarını meşgul eden enerji arz güveliği, enerji ekonomisi, enerji politikaları, enerji finansmanında alternatif modeller gibi konularda akademik camia, enerji bürokrasisi ile iş dünyasının görüş alışverişlerine ev sahipliği yaptı. Programın koordinatörlüğünü Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Doç. Dr. Ayfer Gedikli yürüttü.

BÜYÜME ORANLARI ENERJİ TÜKETİMLERİNİ ARTTIRIYOR

Etkinlikte konuşan UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce; “1973 yılında meydana gelen birinci petrol krizinin ardından enerjinin önemi tüm dünya ülkeleri tarafından daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Bu olaydan sonra ülkeler enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve alternatif enerji kaynakları kullanma noktasında önemli adımlar atmışlardır. Özellikle enerji ithal eden ülkeler enerjinin sürdürülebilir kullanımı adına çeşitli politika arayışları içine girmişlerdir. 2000’li yıllara gelindiğinde alternatif enerji arayışları büyük bir ivme kazanmış ve yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalar artmaya başlamıştır” hususları belirterek “ Fosil yakıt rezervlerinin riskli limitleri, enerjinin sürdürülebilir kalkınmadaki önemini giderek artmaktadır. Küresel enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artacağı öngörülmektedir. Bu artışın büyük bir bölümü OECD dışında kalan ve gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağı beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin yüksek ekonomik büyüme oranları enerji tüketimlerini doğal olarak artırmaktadır. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere, OECD dışında kalan ülkelerin enerji tüketimi, OECD ülkelerinin toplam enerji tüketimini geride bırakmakta ve bu fark önümüzdeki yıllarda daha da artacağı beklenmektedir” şeklinde devam etti. Yüce “ Ortadoğu’nun dünyanın petrol yatağı konumunda oluşu, ABD’nin birçok alternatif yaratıyor olmasına rağmen hala en büyük ithalatçılarından biri oluşu, Asya genelinde petrol ihtiyacının artması gibi birçok sebeple, enerji kaynaklarına güvenli erişim ve sürdürülebilir çözümler ülkelerin en önemli gündem maddesi olmaya devam etmektedir” dedi.

Açılış programı sonrasında Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yüce moderatörlüğünde gerçekleşen “Milli Enerji ve Maden Politikaları” konulu panele, enerji bürokrasisinden TEİAŞ Başkanı Abdullah Atalay, FİNA Enerji Genel Müdürü Dr. Karani Güleç, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin yanında Malezya’nın finansmanında sadece İslami finansal enstrümanlar kullanan en büyük petrol şirketilerinden olan Trans-Nusantara Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Dato Rahim Kamil Suleiman konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin milli enerji politikaları üzerinde bilim insanları ve bürokrasi alanlarından temsilciler önemli görüş alışverişinde bulundu. Enerji sektörünün yatırımlarının fonlanmasında faizsiz bir model olarak İslami finansal enstrümanların sektördeki kullanımı konusunda deneyimlerini paylaşmak üzere Dato Rahim Kamil Sulaiman alternatif İslami finansman modelini ortaya koydu.

Panellerin yanı sıra iki gün boyunca devam eden bilimsel etkinliklerde, enerji konusunda mühendislik, işletme, iktisat ve maliye gibi farklı disiplinlerde bilimsel çalışma yapan akademisyenlerin bilimsel eser ve projelerinin sunumu gerçekleştirildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [25-Nis-2018]

Haber Görüntüleme : 2.728 - 0