Tıp öğrencilerinden 14 Mart etkinliği

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, geleneksel 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında ilk kez bir etkinlik düzenleyerek, kendilerini bekleyen sorunları hekimce ifade etti.

Bursa Tabip Odası ve UÜTF Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı’nın desteğiyle Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe öğrencilerin yanı sıra öğretim üyeleri de katıldı.  

Etkinliğin başında konuşan Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halil Sağlam, tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutlayarak, tıp fakültelerinin işlevinden ve sorunlarından söz etti. Amaçlarının, nitelikli hekim yetiştirmek, nitelikli araştırmalar yapmak ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunmak olduğunu belirten Doç. Dr. Sağlam, birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti yükünü omuzlamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Sağlam, tıp fakültelerine daha uygun bir performans sisteminin getirilmesiyle eğitim ve araştırma hizmetlerine daha nitelikli zaman ayrılabileceğini dile getirerek, “Bazen omuzlarımızdaki yük nedeniyle bunalıyoruz, motivasyonumuzu kaybediyoruz ama umutsuzluğa kapılmamamız gerekir” dedi.

Etkinlikte, Bursa Tabip Odası’nca hazırlanan 14 Mart belgeseli, öğrencilerin yaptığı kurguyla gösterildi. Belgeselde 14 Mart’ın ilk kez, 1919 yılında ülkeyi işgal eden güçlere karşı direniş örgütlemeye çalışan tıp öğrencilerince bir sembol olarak kutlandığı belirtildi.

Tıp Fakültesi Tiyatro Ekibi de, ilk oyununu, sergiledi. “Kim Haklı?” isimli oyun ile sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin önemli bir sorun olduğu ve sunulan hizmeti olumsuz etkileyebildiği vurgulandı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez de, mesleğe başladıkları bugünlerde öğrencilerin umutsuzluğa kapılmamasını, şiddet, performans baskısı, yıpranma gibi durumlarda Tabip Odası olarak genç hekimlerle bir araya gelerek iyi çözümler bulabileceklerini söyledi.

Bugüne dek sağlıkta şiddet konusu hep hekim ve sağlık çalışanları açısından ele alınırken, bu etkinlikte ilk kez tıp öğrencileri,başta şiddet olmak üzere sorunlarını dile getirdi.

Beşinci sınıf öğrencisi Setenay S. Yalınbaş’ın Filiz Bulut ve Prof. Dr. M. Murat Civaner ile birlikte yürüttüğü “Sağlıkta Şiddet Öğrencileri Nasıl Etkiliyor?” başlıklı araştırmada, tıp öğrencilerinin önemli bir oranının şiddete bir biçimde maruz kaldığı ve sağlıkta şiddetin mesleğe ve hastalara bakışlarını olumsuz etkilediği çarpıcı biçimde ortaya kondu.

“KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ”

Öğrenciler “Köprüden Önce Son Çıkış” adını verdikleri forumda ise mesleğe başladıklarında karşılaşacakları zorluklar nedeniyle yaşadıkları kaygıları aşmaya çalıştılar.

UÜ Tıp Fakültesi mezunu, dermatoloji uzmanı, serbest hekim Tuğba Çorumluoğlu; Bursa Barosu Sağlık Komisyonu Üyesi Avukat Okan Dursun; UÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Asistanı Murat Şen; Karacabey Devlet Hastanesi Acil Servisinden Sezgin Çelik; UÜTF Plastik Cerrahi Asistanı Hasan Ozan Kurt ve UÜTF Psikiyatri Asistanı İlknur Kiraz’ın katılımıyla düzenlenen forum, öğrencilerin çok çeşitli kaygıları olduğunu gözler önüne serdi.

Etkinliği düzenleyen UÜ Tıp Fakültesi Yıllık Kurulu’nun danışman öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Uncu,  Tıp Öğrencileri Etkinliği’nin önümüzdeki yıllarda da sürdürüleceğini, öğrencilerin 14 Mart’a ve hekimlik değerlerine sahip çıkması için bu etkinliğin anlamlı bir katkısı olacağına inandığını belirtti.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-Mar-2018]

Haber Görüntüleme : 3.845 - 0