Lise öğrencilerinin proje yarışması sonuçlandı

 

                                                                         

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması Ödül Töreni Uludağ Üniversitesi’nde yapıldı. 12 kategoride toplam 100 projenin değerlendirildiği yarışmada birinciliği elde eden öğrenciler Ankara’da yapılacak olan final töreninde yer almaya hak kazandı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Barış Hancı, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, Uludağ Üniversitesi yöneticileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

ULCAY: ÜLKEMİZİN GELİŞMESİNE GENÇLER KATKI KOYACAK

Tören öncesinde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde teknoloji alanında ciddi adımlar attığını söyledi. Teknoloji transferiyle Türkiye’deki sektörlerin ayakta tutulmaya çalışıldığına işaret eden Rektör Yusuf Ulcay; “Başka bir yerden alarak teknolojiyi geliştirmek ve ülke olarak kalkınmak mümkün değil. Ülkedeki gayri safi milli hasıla ortalama 12 bin Dolar seviyelerinde dolaşıyor. Gelişmiş ülkelerin seviyesine baktığımız zaman 30 bin Dolar seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Peki, biz aynı teknolojileri kullanarak üretim yapmaya devam edersek bu rakamları yakalayabilir miyiz? Bugün endüstri 4,0 adıyla kullanılan olgularla artık robotların çalıştığı, hatta bununla alakalı bilim dallarının geliştirildiği bir süreçteyiz. Yaşı 60’a gelen insanların bu ülkeye katacağı şeyler sınırlıdır. Ancak gençler öyle değil. Bu ülkenin belli bir seviyede gelişmesine katkı koyacak kimselersiniz. Hangi alanda olursa olsun, teknolojiyi kendiniz geliştirmiyorsanız, kazandığınız paraları teknoloji üreten ülkelere verirsiniz. Buna dur demek için gençleri devreye sokmak gerekiyor. Artık kodlama denilen olay; ilk ve anaokullarında gösteriliyor. Bizim eğitim sistemimizde proje kültürüne yönelik daha anlamlı çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.

EĞİTİMLİ İNSAN ARTTIKÇA GELİŞMİŞLİK ORANI ARTIYOR

Hiçbir başarının tesadüf olmadığının altını çizen Ulcay; “Başarı, çalışmanın sonucudur. Genç arkadaşlara nasihatim; bizim şuanda en azından sahip olduğumuz imkânlarla yer altı kaynakları üretme ve bunları çıkarma durumumuz yok. Ancak refah seviyemizi yükseltmek istiyoruz. Bu ancak eldeki kaynakları çok iyi planlamak ve doğru yönetmekle olur. Şuada 10 tane ülke sürekli yabancı öğrenci alıyor. Bunların başında ABD, Çin ve Kanada geliyor. Dünyadaki en fazla doktoralı öğrenci sayısı hala Çin’de. Bin kişiye karşılık 2,2 doktora mezunu sayısı var. bizde ise 0.4 oranlarında geziyor. Eğitimli insan sayısı ile gelişmişlik arasında pozitif bir korelasyon var. Dolayısıyla biz de eğitmeliyiz ama kâğıt üzerinde değil. Uygulamada başarılı olacak kimseleri eğitmeliyiz” dedi.

ÜRETEN VE TASARLAYAN GENÇLERE İHTİYAÇ VAR

Bursa Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Özkan ise yarışmaya ön değerlendirme aşamasında 1345 proje başvurusu yapıldığını açıkladı. Türkiye genelinde ise toplam proje başvurusunun 16 bin 181 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Özkan; “Ön değerlendirmede yaklaşık 60 öğretim üyesi her bir projeyi inceledi. Bu projelerden 100 tanesi bölge sergimizde sergilenmeye değer bulundu. 3 gün süren sergi süresinde bölgemizdeki illerden gelen 80 öğretmen ve 170 öğrenci ellerindeki projeleri tanıtmaya çalıştılar. Üreten, araştıran ve tasarlayan nitelikli gençlere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Hayallerinizdeki projeleri hayata geçirmek için bu tür yarışmaları bir fırsat olarak görmelisiniz. Amacınıza ulaşmak için doğru bildiğiniz yoldan şaşmayın. Bu azim size başarıyı getirecektir” şeklinde konuştu.

BİRİNCİLER ANKARA’DAKİ BÜYÜK FİNALDE YER ALACAK

Ödül töreninde sırasıyla biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, kodlama, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, Türk dili ve edebiyatı ile teknolojik tasarım alanlarında ilk 3’e giren öğrenciler açıkladı. Yarışmada birincilik elde eden öğrenciler Ankara’da gerçekleştirilecek olan büyük finalde yer almaya hak kazandı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Mar-2018]

Haber Görüntüleme : 3.088 - 0