Üniversite öğrencilerine “partner şiddet”i uyarısı!

Üniversite öğrencilerine “partner şiddet”i uyarısı!

Uludağ Üniversitesi’nde eğitim gören gençlerin her türlü sorunuyla ilgilenip yardımcı olan “Gençlik Danışma Merkezi”, hayata ilişkin dersler vermeye devam ediyor.

Uludağ Üniversitesi Öğrenci Danışma Merkezi Hekimleri, öğrencilerin yaşları nedeniyle ruh halinin çabuk değiştiğini, riskli davranışların arttığını, gencin kendisini yalnız hissettiği bir dönem olduğunu göz önüne alarak öğrencilere sahip çıkıyor.

Merkez’de görev yapan Dr. Ebru Çavun, Türkiye’de kadına yönelik şiddet olaylarının artması üzerine öğrencileri “partner şiddeti” konusunda bilgilendirdi.

Eğitim Fakültesi Uğur Mumcu Salonunda verilen eğitimde konuşan Çavun, öğrencilere seslenerek, “Sormak istediğiniz sorular, paylaşmak istediğiniz dertleriniz olabilir ve etrafınızda bunları anlatacak yeterince güvendiğiniz kişiler bulunmayabilir. Biz sizin sırdaşınız, yol göstereniniz olalım, siz de problemleriniz nedeniyle eğitiminizi aksatmayın. Herhangi bir sorununuz olsun ya da olmasın, tüm danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz adına sizleri merkezimize bekliyoruz” dedi.

ŞİDDETİN KAPSAMI GENİŞ

Sadece 2014 yılında 282 kadının taciz ve tecavüze uğradığını, 257 kadının ise erkekler tarafından öldürüldüğünü kaydeden Dr. Çavun, öğrencileri “partner şiddeti” konusunda  dikkatli olmaya çağırdı. 

Türkiye’de resmi istatistiklere göre, yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının yüzde 48.5 olduğunu vurgulayan Dr. Ebru Çavun, öğrencilerden “bana bir şey olmaz” diye düşünmemelerini istedi ve şunları söyledi:

“Öncelikle şiddetin farkına varalım. Şiddet, kadını kontrol etmeye yönelik davranışlarla kendini hissettirmeye başlar. Öncelikle kadın arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kıyafetlerine karışmak, kadının kendi ailesiyle görüşmesini sınırlamak, kadının her zaman nerde olduğunu bilmek istemek, para konusunda güvensizlik, sadakatsiz olmakla suçlamak gibi davranışlarla başlar. Daha sonra şiddete doğru gider. Şiddetin tanımının içine itmek, tokat atmak, tekmelemek, temel ihtiyaçları kısıtlamak, tıbbi tedaviyi engellemek, yaralamak, sürekli eleştirmek, aşağılamak, küfür etmek, tehdit etmek, katılımı engelllem, sorgulamak, lakap takmak, alay etmek, küçümsemek, ilişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle ilişkiye zorlamak, kadınlığını-erkekliğini aşağılamak, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre baskısı, parasını almak, istemediği işte çalıştırmak, çalıştırmamak, işe yollamamak, eline hiç para vermemek, zorla evlendirmek, sürekli dışarı çıkmasını yasaklamak vs gibi davranışlar da giriyor. Bunların şiddet olduğunun birçok kimse farkında değil ya da kanıksamış. Etrafınızda böyle davranan kişiler varsa dikkatli olun. Şiddetin boyutunun nereye kadar gideceğini tahmin edemezsiniz.”

PARTNER ŞİDDETİ NASIL ANLAŞILIR?

 “Partner şiddeti”nin, ciddi, önlenebilir ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Dr. Çavun, “Şimdiki ya da geçmişteki eş, kız ya da erkek arkadaş tarafından yapılabilir. Cinsel, fiziksel ya da psikolojik saldırı şeklinde kendini gösterir” diyerek şu soruları sordu:

“-Onunla birlikteyken kendinizi daha az mı güvenli hissediyorsunuz?

-Kendinizi gergin mi hissediyorsunuz?

-Yanlış bir şey yapmaktan çekiniyor ve korkuyor musunuz?

-Tartışmaktan korktuğunuz için davranışlarınızı mı değiştiriyorsunuz?

-Başka bir fikirde olduğunuzu söylemekten korkuyor musunuz?

-Değişirseniz bu şekilde davranmayacağını mı söylüyor?

-Diğer arkadaşlarınızla ilişkinizin azalmasını mı istiyor?

-Nereye gittiğinizi, ne yaptığınızı sürekli kontrol mu ediyor?

-Kendinizi sürekli aptal, deli ya da uygunsuz mu hissettiriyor?

-Israrla ilişkiyi ciddileştirmek istediğini mi söylüyor?

-Davranışları için sürekli alkollüydüm, öfkeme hakim olamadım, sadece bir şakaydı vs. gibi bahane mi uyduruyor?

O halde siz partner şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz” dedi.

ŞİDDET DÖNGÜSÜ

Dr. Ebru Çavun, gençlerin şiddet tanımına giren davranışlardan sonra özür veya gönül almayla işin tatlıya bağlanmasına aldanmamalarını da istedi. Dr. Çavun, şunları anlattı:

“Birinci aşamada şiddet uygulayan kişi gerilim yaratır, kıskançlık gösterir. Kadının davranışlarını kontrol eder, tehdit eder. İkinci aşamada gitgide kadının tüm yaşamını kontrol etmeye çalışır. Küçük şeylerden kavga çıkarır. Duygusal ve psikolojik şiddet uygular. Üçüncü aşamada fiziksel şiddet başlar. Şiddetin boyutu değişebilir. Hemen sonrasında şiddeti uygulayan kişi yaptıklarına bahane bulur. Döngünün son aşaması ise ‘balayı’ aşamasıdır. Şiddet uygulayan erkek gönül almaya çalışır. Gerilim azalır. Şiddet uygulayan, durumun normale dönmesi için genellikle yapıcı bir tavır sergiler. Taa ki tekrar gerilim yaratma aşamasına, yani en başa dönene kadar. Bu kısır döngünün hangi şiddet olayıyla sonuçlanacağı belli olmaz. Balayı dönemine asla kanmayınız.”

DİĞER EĞİTİM KONULARI

UÜ Gençlik Danışma Merkezi, dönem boyunca Aşkın Yan Etkileri, Yemek Deyip Geçme, İlkyardım, Adet Düzeni ve Gebelikten Korunma, Aşkın Temelinde Yatan Süreçler, Risk Alma Davranışları, Madde Bağımlılığı, Spor ve Sağlık, Panik Bozukluk, Sınav Kaygısı, Hayır Deme Becerisi, AIDS, Uyku Bozukluğu gibi başlıklarla eğitimler vererek öğrencilere yardımcı oluyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [11-Kas-2015]

Haber Görüntüleme : 3.133 - 0