Hayvanların göğüs ve kalp ameliyatlarına Uludağ Üniversitesi damgası

 

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde hayvanlar için uygulanan göğüs ve kalp hastalıkları ameliyatlarında önemli başarılar elde ediliyor. Son 18 yıldır özellikle kedi ve köpeklerde ileri tanı konulması ve cerrahi başarı anlamında büyük mesafe kat edildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi hekimleri, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı makamında ziyaret etti. Doç. Dr. Hakan Salcı önderliğinde gerçekleştirilen ziyarette veteriner hekimlerin yaptıkları çalışmalar ve elde edilen başarılar hakkında görüş alışverişi gerçekleştirildi. Türkiye’de kardiyopulmoner bypass (vücut dışı dolaşım ve solunum) alanında çok önemli bir tanı ve tedavi merkezi konumuna geldiklerini vurgulayan Doç. Dr. Hakan Salcı; “Ülkemizdeki çeşitli kliniklerden bu tedavi için fakültemize başvurular oluyor. Hastanemizde laboratuar muayeneleri ile birlikte bronkoskopi, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, radyolojik, ultrasonografik ve gerektiğinde dışarıdan alınan destekler ile bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans incelemeler yapılarak detay tanılar konulabiliyor. Bu tanıların cerrahi tedavisinde minimal invaziv (video yardımlı toraks cerrahisi vb.) ve invaziv cerrahi yaklaşımlar (akciğer lobu alınması, nefes borusu cerrahi, ekstra kardiyak cerrahi vb.) ile doğuştan şekillenmiş anomaliler, kanser, edinsel ve travmatik patolojilerinin etkin tedavileri yapılıyor” dedi.

HAYVANLARDA AÇIK KALP AMELİYATI OLANAĞI

Fakültede gerçekleştirilen çalışmaların tıbbi literatüre de önemli katkılar sağladığına işaret eden Hakan Salcı; “Ülkemiz için artı değer olan göğüs ve kalp hastalıklı klinik olguların etkin tedavileri yapılırken aynı zamanda deneysel modelde yapılan bilimsel çalışmalar ile de insan ve veteriner literatürüne katkılar sağlanmaktadır. Bu konudaki emeklerini esirgemeden çalışan şahsım ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz’ın gayretleri ile şuan en üst seviyeye gelmiştir. Göğüs ve kalp hastalıklarının tanı ve etkin tedavileri, kardiyopulmoner bypass sisteminin klinik olgularda kullanıma başlanması ile birlikte tedavi niteliği bir seviye daha atlamıştır. Açık kalp ameliyatlarının hayvanlarda yapılır hale gelmesine olanak sağlanmıştır. Ekip çalışması içerisinde sürdürülen bu alandaki çalışmalarda Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden en başta Prof. Dr. A. Sami Bayram, Prof. Dr. Murat Biçer, Dr. Volkan Yazıcıoğlu ve Perfüzyonist M. Hadi Çağlayan olmak üzere ekipte bulunan diğer tüm öğretim üye ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Salcı, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ülgen Günay’a da teşekkür etti.

REKTÖRDEN DESTEK SÖZÜ

Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, Uludağ Üniversitesi’nin gelişmesine katkı sağlayacak her türlü çalışmaya sonuna kadar destek vermeye devam edeceklerini kaydetti. 3. Nesil Üniversite hedefinin bilimsel çalışmalar ve uzman akademik destekler sayesinde gerçekleşebileceğini vurgulayan Rektör Ulcay; “Üniversite olarak hedefimiz en iyi 10 üniversite arasına girebilmektir. Bu kapsamda bizlere de akademisyenlerimize de büyük görevler düşmektedir. Akademisyenlerimizin böylesi önemli projelerin içerisinde yer almasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Bizleri bilimsel gelişme anlamında bir adım öteye taşıyacak her akademisyenimize minnettarız ve sonuna kadar destekçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [07-Mar-2018]

Haber Görüntüleme : 4.747 - 0