Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı’nın felsefesi sempozyumda işlendi

 

Uludağ Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kanuni Sultan Süleyman Eserlerini Koruma ve Yaşatma Derneği (Kanuni Derneği) ortaklığında, “Uluslararası Kanuni Sultan Süleyman Sempozyumu” düzenledi.

Sempozyumda Osmanlı Devleti’nin hangi felsefe ile doğup geliştiği konusu ele alındı. Etkinlik çerçevesinde Osmanlı’da gelişmenin zirve yaptığı dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın kişiliği ve eserleri ayrıntılarıyla işlendi.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma,  Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Kanuni Derneği Başkanı Ahmet Yavuz, yerli ve yabancı tarihçiler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlere saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ulucami İmamı Mesut Topçu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Özellikle tarih bölümü öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği sempozyumun açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, tarihi anlama, kaynağından anlatabilme adına yapılan bu sempozyumun, ülkemiz için güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Osmanlı tarihinin şaha kaktığı yarım asırlık dönemde Batılıların deyişiyle ‘Muhteşem Süleyman’ın devletin nasıl en az hatayla yönetilebileceğini gösterdiğini ifade ederek, “O belki dünyayı yönetmiyordu ama rızası olmadan yeryüzünde herhangi bir denge değişikliği de yapılmıyordu” diyerek coğrafyadaki gücünü ortaya koydu.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ise bu sempozyumda, Osmanlı tarihinin en meşhur, en değerli hükümdarlarından biri olan Sultan Süleyman’ın tarihi mal olmuş değerleri üzerine güzel sunumlar yapacaklarını ve Osmanlı’nın doğuş ve gelişme felsefesini genç nesillere bir kez daha anlatacaklarını söyledi.

Çiftçi, beş bin kilometrekarelik bölgede yönetime başlayan Osmanlı devletinin klasik dönemde beş milyon kilometrekare olacak kadar büyüyüp atılım yaptığına işaret ederek, “Bu kadar büyüyen bir devlet acaba hangi felsefeyle doğdu ve ne şekilde gelişti. Aşık Paşazade’nin ‘Tevârîh-i Âl-i Osman’  adlı eserinde Bilecik’teki Hıristiyan halk ile Osman Gazi arasındaki  ilişkileri anlatırken, kafirlerin dahi ona gayet itimat ettiğini yazmıştır. Acaba bu yaklaşım, büyümenin temellerini izah edebilir mi? Ya da, çok ülkeler ve beldeler fethetmiş olan büyük Hakan Fatih’in vakfiyesinde yazdığı gibi, ‘Hüner bir şehr bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin âbâd etmektir’ cümlesi bunu izah edebilir mi? Yine Fatih’in ileri gelenlerine söylediği ‘Dünya devleti müebbet olmaz ve cihan-ı fanideki nesne baki ve müebbet kalmaz’ cümleleri bu büyümenin nedenini ifade eder mi? Neticede tüm bunlar etkili olsa gerek ki Kanuni dönemine gelindiğinde Osmanlı en muhteşem çağını yaşamıştır. İşte biz bu sempozyumda bu felsefeden ve Sultan Süleyman’dan söz edeceğiz” dedi.

Kanuni Derneği Başkanı Ahmet Yavuz da, derneğin kuruluş amacı hakkında verdi. Yavuz, Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman başta olmak üzere Osmanlı padişahları döneminde yapılan ancak tahribata uğramış tarihi eserlerin ihyasını gerçekleştirdiklerini, Osmanlı döneminde olduğu gibi eğitim ve öğretim konsunda çalışmalar yaptıklarını, tarihi eserlerin yoğun olduğu İslam beldelerine ziyaret seferleri düzenleyerek insanların bilinçlenmesini sağladıklarını, islam coğrafyasının birçok coğrafyasında savaşlardan ve zulümlerden zarar gören kişilerin ihtiyaçlarını giderip yardım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız’ın yönettiği oturumda, Prof. Dr. Cafer Çiftçi Kanuni Sultan Süleyman’ın Biyografisini, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim “Kanuni Sultan Süleyman’ın Seferleri ve Zaferleri”; Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri “Kanuni Sultan Süleyman’ın Edebi Yönü”;  Kudüs Üniversitesi’nden Dr. Ghassan Muhaibesh “Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Kudüs”ü anlattı.

Öğleden sonra yapılan ve Yrd. Doç. Dr. Behlül Düzenli’nin yönettiği ikinci oturumda da Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan “Kanuni Vakfiyesinde Kitaplar ve Tasavvufi Eserler”;  An-Najah National Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Amin M. M. Abubaker “Kanuni’nin Yaptırdığı Sur ve Kudüs’ün Savunmasındaki Rolü 1536-2017”;  Mısır Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Mohammed Elhamy “Kanuni Sultan Süleyman’ın Mısır Politikası”; Yalova Üniversitesi’nden Dr. Othman  Saeed Houran “Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat’taki Bilimsel ve Mimari Eserleri” hakkında bildiriler sundu.

Değerlendirme oturumunun ardından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.

 

 

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Şub-2018]

Haber Görüntüleme : 4.294 - 0