Gagauz Türkleri, Uludağ Üniversitesi’nde konuşuldu

 

                                                         

Türk dünyasının az bilinen kollarından birisi olan Gagauz Türkleri, Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen uluslararası bir bilgi şöleniyle ele alındı. Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi ile Uludağ Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Gagauz Dili, Tarihi, Coğrafyası ve İnanç Sistemi Bilgi Şöleni’nde, Gagauz Türkleri tüm detayları ile konuşuldu.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve çeşitli üniversitelerden konuşmacıların da yer aldığı etkinliğe, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

TARİHİMİZİ UNUTTURMAYA ÇALIŞTILAR

Bilgi Şöleni’nin açılış töreninde konuşma yapan UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Türklerin çok büyük bir coğrafyanın kadim bir milleti olduğunu söyledi. Daha önce çadırda yaşayan Türk milletine çadırın dar geldiğine işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, dünyanın her köşesine uzanan büyük bir millet haline gelindiğinin altını çizdi. Son dönemlerde Türk milletinin büyüklüğünün çok daha iyi hissedildiğini belirten Prof. Dr. Yüce; “Özellikle Türkiye üzerine oynanan oyunlara baktığımız zaman, ülkemizin koşulsuz şartsız arkasında duran yine Türk milleti olmuştur. Azeri, Kazak, Kırgız, Gagauz kardeşlerimiz bizim arkamızda durdu ve kardeşliğin gereğini yerine getirdiler. Bugün burada yapılan bilgi şölenleri tesadüf değildir. Zamanın getirdiği sorunlar bizleri farklı şeyleri düşünmeye zorluyor. Gerçekten tarih ve kültürümüz bize geçmişte unutturulmaya çalışıldı. Fakat biz şimdi tarihimizin unutturulmaması gerektiğini çok daha iyi anlıyoruz” dedi.

AFRİN’DEKİ ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE OPERASYON YAPILIYOR

Afrin’de gerçekleştirilen terör operasyonlarına da değinen Rektör Yardımcısı Yüce, tüm Türk milletinin Türkiye’ye bu operasyonda destek verdiğini ve dua ettiğini kaydetti. Buna rağmen dünyanın geri kalanının terör konusunda sesiz kaldığına işaret eden Yüce; “Sanki biz oraya işgale gitmişiz gibi bir hava estiriliyor. Ancak vatanın bekası için, kardeşlerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız seve seve kendi canını ateşe atıyor. Oradaki çocuklar ölmesin diye bilerek ölüme, şahadete gidiyorlar. Türk milleti aynı zamanda böylesine ulvi bir millettir” şeklinde konuştu.

SEMPOZYUMLAR GENÇLER İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT

Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı ise konuşmasında her yıl geleneksel olarak Türk dünyasının önde gelen büyüklerini anan ve onları herkese hatırlatan bilgi şölenleri düzenlediklerini hatırlattı. Üniversite yönetimine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Selçuk Kırlı, “Bugün üniversitemizdeki iki salonda Türk tarihiyle ilgili iki sempozyum birden yapılıyor. Bu bizim için büyük bir keyiftir. Öğrencilerimiz için de büyük bir şanstır. İleride fark edecekleri bazı şeyleri bu bilgi şölenleri vesilesiyle daha önceden öğrenme fırsatı yakalıyorlar” diye konuştu.

TÜM MESELE ÖZELLİKLERİMİZİN BİLİNCİNDE OLABİLMEKTİR

Türk milletinin çok büyük bir medeniyet olduğunu vurgulayan Selçuk Kırlı; “Dünya üzerinde bizim gibi bir millet daha yok. Tüm mesele bu milletin evlatları olarak farklı coğrafyalardaki farklı özelliklerimizi bilerek ve bunları özümseyerek tek bir ağacın dalları gibi kabul etmemizdir. Bunun bilincinde olduğumuz zaman, kültürümüzü zenginleştirdiğimiz zaman dünya üzerinde çok daha güçlü bir millet olarak ön plana çıkacağız. Bu bizlere doğuştan verilen bir özelliktir ve bunun kıymetini bilmek gerekmektedir” dedi.

Tüm gün süren Bilgi Şöleni çerçevesinde çeşitli üniversitelerden gelen araştırmacılar ve akademisyenler Gagauz Türkleri hakkında detaylı sunumlar gerçekleştirdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Şub-2018]

Haber Görüntüleme : 3.385 - 0