Uludağ Üniversitesi, AB projesiyle organik tavuk ve yumurta üretecek

 

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Avrupa Birliği’nin desteklediği bir projeyle organik yumurta ve organik piliç eti üretimine başlıyor. Proje sonucunda elde edilecek sonuçlar organik üreticileriyle paylaşılarak ülkemizde bu üretim kolunun geliştirilmesi sağlanacak.

Türkiye, İsveç, İtalya, Danimarka, Hollanda, Polonya ve Belçika’nın da ortak olduğu organik tavukçuluk projesine, “Avrupa Uluslararası Organik Gıda ve Tarım Sistemleri Araştırmaları Koordinasyonu-CORE ORGANIC COFUND” bir milyon 205 bin Euro destek verecek. Projeyle, Türkiye için en uygun organik tavuk genotipleri de belirlenecek.

Projenin Türkiye ayağını, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İpek ve Araştırma Görevlisi Arda Sözcü yürütecek.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Aydın İpek, “Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)” başlıklı Avrupa Birliği projesinin ülkemizde bu konuda yürütülecek ilk proje olduğunu belirterek, proje kapsamında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ne 100 bin Euro değerinde altyapı yatırımı yapılacağını söyledi.

Uludağ Üniversitesi’nin yirmi beş yıldır konvansiyonel üretim yapılmamış organik üretime uygun arazileri üzerinde, farklı dönemlerde olmak üzere bini yumurtalık bini de etçi toplamda 2 bin tavuk ile organik üretim üç ay sonra başlayacak.

REFAH DÜZEYİ YÜKSEK TAVUKLAR

Projeyle, organik üretimde etkili olan çevresel koşulların, besleme prensiplerinin ve otlatma alanlarının optimum standartları da belirlenecek. Tamamen organik yemlerle beslenecek olan her bir tavuk için 4 metrekare gezinme alanı ayrılacak.

Proje sonucunda, organik tavuk yetiştiriciliğinde yumurtacı ve etlik tavuklar için alternatif genotiplerin performansları, davranışları ve refah parametreleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile organik üretim yapan üreticilerle paylaşılacak.

Proje kapsamında elde edilecek organik yumurta ve piliç eti, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin mağazalarında satışa sunulacak. Etçi tavukların 81 günde kesilmesi öngörülüyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Şub-2018]

Haber Görüntüleme : 4.329 - 0