En başarılı akademisyenler ödüllerini aldı

Uludağ Üniversitesi, 2016 yılı bilimsel çalışmalarına göre en başarılı akademisyenlerini ödüllendirdi.

2016 yılı performansları değerlendirilen öğretim üyelerine, toplam bir milyon lira değerinde destek sağlandı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan törende, akademisyenler ödüllerini Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’dan aldı.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 3. Nesil Üniversite vizyonuyla sadece akademik eğitim veren bir yükseköğretim kurumunun ötesine geçme hedefine doğru hızlı ve emin adımlarla ilerlediklerini, uluslararası açılımlar, teknolojik ve fiziki yatırımlar ile birlikte daha çok bilimsel projeyi hayata geçirebilen farklı bir Uludağ Üniversitesi kimliğini birlikte şekillendirdiklerini söyledi.

Eğitim kalitesinde, fiziksel mekânların kalitesinin de belirleyici bir etken olduğuna işaret eden Ulcay, Üniversite olarak bu anlamda çok önemli fiziksel ve teknolojik yatırımları hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Ancak nitelikli üniversiteler öncelikle nitelikli akademisyenlerle; bu da başarının teşvik ve taltif edildiği bir iklimle mümkündür. Bu anlamda, öğretim üyelerimizin çalışmalarına ve gelişimine destek verirken, başarının teşvik edilmesi ve objektif kriterler ışığında mesleki yükselmenin önünün açılmasını çok önemli olarak görüyoruz” dedi.

Üniversitemizde, ulusal ve uluslararası üniversite sıralama sistemlerinde yer alan sorulardan derleyerek oluşturduğumuz “online akademik performans değerlendirme ölçümü” ile eğitim, araştırma ve yayın alanlarındaki çalışmalarınızın takibiyle birlikte, gerek bireysel gerek bölümler gerekse de fakülteler bazında ilerleme süreçlerimizi somut verilerle ortaya koymaya çalıştıklarını kaydeden Rektör Ulcay, “Bu çalışma her yıl devam edecek olup, akademisyenlerimizin bireysel, bölüm ve fakülte bazlı gelişimleri, kendi üniversitemiz içinizde izleme ve diğer kurumlar ile karşılaştırma imkânı verecektir. Her akademisyenimizde kendi durumunu yıllara bağlı olarak izleme imkânına sahip olacaktır. Bu değerlendirmeler ışığında da YÖK tarafından Türkiye’deki 15 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenen Uludağ Üniversitesi’ni gelecek hedeflerine taşıyacak arkadaşlarımızı, bulundukları bölümleri ve fakültelerini de bugün ödüllendireceğiz” diye konuştu.

Ülkemizin, milletimizin ve insanlığın hizmetine sunulacak bilgileri üretirken, bunları hayatın içine adapte etmek gerektiğine dikkat çeken Rektör Ulcay,

Uludağ Üniversitesi olarak “bilgiden üretime, üretimden ekonomiye” mottosunun temelini bu anlayışın oluşturduğunu söyledi.

Dünyada yoğun bir rekabet yaşanırken, yükseköğretim alanında da yenilikçi ve proaktif bir yaklaşım ortaya koyamayan üniversitelerin sürdürülebilirliğini sağlamasının çok zor olduğuna işaret eden Ulcay, bunun göstergesinin ise yayın, proje ve patent üretmek olduğunu, tüm bu faaliyetlerin ticarileşmesinin de ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

Uludağ Üniversitesi akademisyenleri olarak ses getiren uluslararası projelere imza atmak ve uluslararası proje teşviklerinden daha fazla yararlanmak gerektiğine dikkat çeken Ulcay, “Sizlerden gelen öneriler doğrultusunda akademik performans değerlendirme ölçüm sisteminde iyileştirmeleri yerine getiriyoruz. Birkaç hafta içinde 2017 yılı akademik performans değerlendirmesine başlıyoruz. 2016 yılı değerlendirmesine katılım yüzde 75 oranında gerçekleşmiştir.  2017 yılı değerlendirmesine daha doğru bir sonuç için yüzde 100 katılımı sizlerden bekliyoruz” dedi.

ÖDÜLLER

Törende daha sonra, en çok bilimsel çalışma yapan akademisyen, bölüm ve fakültelere ödülleri verildi. Buna göre, en çok bilimsel çalışma puanını Ziraat Fakültesi aldı. Ayrıca, 14 bölümün birincileriyle en fazla puan alan 66 akademisyene ödül ve plaketleri verildi.

Online akademik performans değerlendirme ölçümü verilerince yapılan puanlamalar sonucunda, bölümünde birinci olan akademisyenlere ulusal veya uluslararası kongre katılım desteği; fakülte içerisinde en yüksek puanı alan bölümlere puanlarına bağlı olarak belli miktarda alt yapı projesi; en başarılı bulunan Ziraat Fakültesi’ne de 300.000 TL alt yapı projesi desteği sağlanacak.

BÖLÜMLERİNDE BİRİNCİ OLAN AKADEMİSYENLER

EĞİTİM FAKÜLTESİ