Yükseklisans öğrencilerinin Big Bang Startup Challenge başarısı

 

Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yükseklisans öğrencileri İbrahim Cem Öncü, Aylin Dova ve Alperen Bayram,  İTÜ’nün teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ Arı Teknokent’in girişimcilik kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in düzenlediği Big Bang Startup Challenge’ta,  araç üzerinde kullanılan kauçuk burçlarda ağırlık azaltma projeleriyle 30 bin liralık ödül kazandı.

Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencilerinden İbrahim Cem Öncü, Aylin Dova ve Alperen Bayram’dan oluşan 3D-Rubber ekibi, Big Bang Startup Challenge’a başvuran 11 bin girişim arasından sıyrılarak 20 finalist arasına girmeyi başardı.

Finalistlerin çalışmaları, UNIQ İstanbul’da sergilendi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden üç yükseklisans öğrencisinin “Eklemeli Üretim Teknolojisi Kullanarak Kauçuk Burç Üretimi” konulu çalışma, düzenlenen yarışmada Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (ÖİB) tarafından 30 bin liralık ödüle layık görüldü.

Ekip mayıs ayında da, 6. Otomotiv Tasarım Yarışması Komponent Tasarım Yarışmasına öğrenci kategorisinde özel bir proje ile birinciliği elde ederek 10 bin liralık ödülü almış ve İTÜ Çekirdek’e kabul edilmişti.

ÖDÜL ALAN ÇALIŞMA

3D-Rubber ekibinin “Eklemeli Üretim Teknolojisi Kullanarak Kauçuk Burç Üretimi” konulu projeleri,  araç üzerinde ortalama 50 adet olarak kullanılan kauçuk burçlardaki ağırlığı azaltmaya yönelik bir çalışma. Kauçuk burçlar, araç üzerinde birçok bağlantı bölgesinde kullanılan, araca yoldan ve hareketli parçalardan gelen titreşim, şok, darbe gibi etkileri sönümleyerek araç gövdesine iletilmesini engelleyerek konforu sağlayan en önemli parçalardan… Ekibin kullandığı özel geometri sayesinde, kauçuk burçlarda en az yüzde 30, araç üzerinde ise en az 1,5 kg’lık ağırlık azaltılıyor. Bu da, CO2 emisyon değerlerinin düşürülmesine, araç başına maliyetin 2000-5000 lira azaltılmasına ve en az yüzde 5 yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor.  Kullanılan özel geometri ayrıca, kauçuk burçlarda yaşanan ses, gürültü ve ömür problemine de çözüm buluyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Kas-2017]

Haber Görüntüleme : 4.352 - 0