Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş; “İlik nakli olan biri filmlerdeki gibi ertesi gün taburcu edilmez”

Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş;

“İlik nakli olan biri filmlerdeki gibi ertesi gün taburcu edilmez”

Kemik iliği (kök hücre) nakli yapılan bir hastanın iyileşmesi ve normal yaşamına dönmesi için belli bir tedavi sürecinin olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, “Hasta ve yakınlarına bu sürecin çok iyi anlatılması gerekiyor. Öyle film ya da dizilerdeki gibi hastanın ertesi gün taburcu edilmesi söz konusu olamaz” dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, kemik iliği nakli hakkında bilgiler verdi. Toplumda ilik nakli konusunda bilgi eksikliğinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, “Nakil işlemi karar, hazırlık, nakil ve sonrası izlem dönemi olmak üzere uzun bir süreçtir. Bunun hasta ve ailesine iyi bir şekilde zaman ayrılarak anlatılması çok önemlidir. Öyle filmlerde,  dizilerdeki gibi nakil olup ertesi gün taburcu olunmamaktadır. Asıl izlem gereken nazik günler nakilden sonra başlamaktadır. Bu nedenle, izlemlerin düzenli yapılması yaşamsal önemdedir.  Çok çeşitli sorunlarla karşılaşılan ilk yüz günün önemli olup, sonraki takiplerin de bir ya da iki yıl sürebileceği unutulmamalıdır. Hastalar her şey yolunda gittiği taktirde nakil sonrası birinci yılında iş hayatlarına, normal yaşamlarına dönebilmektedir” diye konuştu.

İLİK NAKLİ ÖNEMLİ BİR SEÇENEK

İlik naklinin hastalık tipine göre farklılık gösterebilen bir tedavi şekli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkalemkaş, “Kemik iliği nakli bazı hastalıklarda standart tedavi şeklidir, ilk seçenektir. Bazı kan hastalıklarında ise tedavinin belli döneminde yapılmaktadır. Hastalıkların tipine göre doku uyumlu kardeşten (allojenik nakil denilen) nakil türünde, sağlıklı ilik ile hastalık yok edildiğinde o hasta için kesin çare olmaktadır. Bir grubunda (kişinin kendinden yapılan nakillerde) hastalığı kökünden yok edemese de hastalıksız, ilaçsız, yıllar kazandırıp, yaşam kalitesini arttırmaktadır” şeklinde konuştu.

İKİNCİ YAŞAM ŞANSI

Kemoterapiler sonrası nükseden hastalıklarda tam sağlığına kavuşturabilecek tek seçeneğin nakil olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, ölümcül olabilecek bir hastalıkta tekrar sağlığın yakalanmasının hastaların ifadeleriyle de ikinci bir yaşam şansı gibi algılandığının altını çizdi. % 60 ile 80 arasında bu şansın bulunmasının önemli bir tedavi seçeneği olduğunu da gösterdiğini belirten Özkalemkaş, iyi bir ekip çalışması, aile-hasta-hekim işbirliği ile bu zorlu sürecin başarı ile atlatılabildiğini sözlerine ekledi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [30-Eki-2015]

Haber Görüntüleme : 2.909 - 0