Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde başladı

 

Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 39. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) başladı.

22-27 Mayıs tarihleri arasında organize edilen, 350’nin üzerinde yerli ve 100’ün üzerinde yabancı bilim insanının katılacağı programın açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile davetliler katıldı.

Program başlangıcında Türkiye ve Bursa’daki ören yerleri ile Uludağ Üniversitesi ve Zeynel Bey Türbesi’nin taşınmasına ilişkin tanıtım filmleri gösterildi. Davetliler, Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 1981 yılında 1. derecede sit alanı ilan edilen Hasankeyf’e ilişkin sunumunu dikkatle izledi. Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersin Doğer, sempozyum kapsamında söz olarak bilim kurulu adına görüşlerini dile getirdi.

ULCAY: İNSANLIK MİRASINI GELECEK NESİLLERE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, alanında dünyanın en büyük, en prestijli ve tek örneği olan bu uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduklarını söyledi. Medeniyet tarihinin en nadide izlerini taşıyan Bursa’nın geleceğine bilimsel çalışmalarıyla yön veren Uludağ Üniversitesi’nin, insanlık mirasının gelecek nesillere taşınması adına da önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Rektör Yusuf Ulcay; “Üniversitemiz bünyesinde 2005 yılında kurulan ve en genç bölümlerimizden birisi olan Arkeoloji Bölümü, lisansta 205, yüksek lisansta 42 ve doktorada 9 olmak üzere toplam 256 öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümün lisans programına alınan öğrenciler iki sömestr zorunlu Almanca hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamak mecburiyetindedirler. Bu özelliği ile de Türkiye’de zorunlu Almanca eğitimi veren tek Arkeoloji Bölümü üniversitemizde olmakla birlikte, bölümümüzün Avrupa’nın 20 üniversitesi ile Erasmus anlaşması mevcuttur. Rektörlüğümüz bünyesinde ise biri Arkeoloji Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, diğeri Mozaik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere, 2 araştırma merkezi bulunmaktadır. Her iki merkez hem Bursa, hem bölge, hem de Türkiye’deki arkeolojik kazı ve araştırmalara önemli katkılar sağlamaktadır. Mozaik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından alanında dünyada tek örnek olan ve TUBİTAK ULAKBİM tarafından taranan ‘Journal of Mosaic Research’ isimli dergimiz 2008 yılından beri aralıksız olarak yayınlamaktadır. Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerimiz tarafından Priene ve Apollonia antik kentlerinde kara kazıları, İznik Gölü Bazilika Kalıntısı’nda ise sualtı kazıları yürütülmektedir. Bir öğretim üyemiz ise Milet kazısına bilimsel destekte bulunmaktadır. Ayrıca Bursa ve ilçelerinde bulunan kültür varlıklarının envanterini çıkartmak üzere 2006 yılından bu yana arkeolojik yüzey araştırmaları yapılmaktadır. Söz konusu kazı ve araştırmalar öncelikle Bursa ve İznik Arkeoloji Müze Müdürlüklerinin, ayrıca Milet Müzesi Müdürlüğü’nün başkanlığında başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bu vesileyle uyumlu çalışmaları ve arkeoloji bilimine yapmış oldukları katkılardan dolayı müze yöneticilerimize öğretim üyelerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ALTEPE: TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’Nİ KURAN ŞEHİR BURSA’DIR

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise sempozyum başlangıcında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasındaki önemine değinerek, bu konuda ilk adımı atan ve Tarihi Kentler Birliği’ni kuran şehrin Bursa olduğunu söyledi. Kentteki Cumhuriyet, Osmanlı, Selçuklu ve Bitinya Krallığı’na ait izlerin Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla bir bir ayağa kaldırıldığını belirten Başkan Altepe, Osmanlı sultanlarının kurduğu semtlerden oluşan Bursa’nın yapılan çalışmalar sonucunda bir bütün olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlattı. Yıldırım Beyazıt’ın kurduğu Yıldırım, Murad-ı Hüdavendigar’ın kurduğu Çekirge, Osmangazi ile Orhangazi’nin metfun bulunduğu Hisar, Çelebi Mehmet’in semti Yeşil ile Fatih Sultan Mehmet’in semti Muradiye’de restore edilmedik tarihi eser bırakmadıklarını, bu semtleri birer dünya kültür mirası haline getirdiklerini vurgulayan Başkan Altepe, “Osmanlı ve Selçuklu eserlerinin yanında, kalkolitik ve neolitik gibi daha eski dönemlere ait izleri de sürüyoruz. Akçalar ve Aktopraklık bölgesinde bulunan 7000 yıllık kalkolitik ile 8500 yıllık neolitik dönemlere ait izler, ilk kez dönemimizde yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkartıldı. Burada güzel bir arkeopark oluşturduk. Yine Bitinya surlarının tamamına yakını ayağa kaldırıldı. Kapılar tamamlanma aşamasına geldi. Şimdi de Bitinya Sarayı’nın yer altındaki izin sürüyoruz. İnşallah bu çalışmalarda da başarılı sonuçlar elde edeceğiz” dedi. Başkan Altepe, Büyükşehir sınırlarının büyümesiyle birlikte ilave 10 ilçede 450 adet kültürel miras çalışması başlattıklarını söyledi.

5 gün sürecek sempozyumda, ‘Kazı Sonuçları Toplantısı’, ‘Araştırma Sonuçları Toplantısı’ ve ‘Arkeometri Sonuçları Toplantısı’nda yaklaşık 340 bildirinin sunulması bekleniyor. ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada ve Polonya´dan birçok bilim insanı sempozyumda yer alıyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [22-May-2017]

Haber Görüntüleme : 3.971 - 0