Uludağ Üniversitesi’nden kolon kanserine çare

 

 

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı, İstinye Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Engin Ulukaya’nın araştırmacı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ceyda İçsel’in bursiyer olarak çalıştığı TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunu verdi. Yrd. Doç. Dr. Ceyda İçsel’in doktora tez çalışmalarının bir kısmını oluşturan yeni bileşiklerden birinin, kolon kanseri türüne karşı yüksek antikanser etki gösterdiği bulundu.

“KANSERİ KÜÇÜLTÜYOR, YAN ETKİSİ DAHA AZ”

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyda İçsel ve artık çalışmalarını İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü’nde sürdüren Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, kolon kanseri tedavisi için 2011 yılında başlattıkları araştırma üzerinde keşfettikleri bileşikleri fareler üzerinde denemeye başladı. Fareler üzerinde denemesi yapılan bileşiğin kolon kanseri tümörünü küçülttüğü ve yan etkisinin daha az olduğu gözlemlendi.

Türkiye'nin ilk kanser ilacı olma yolunda hızla ilerleyen projede hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlanan bileşiğin insanlar üzerinde denenmesi aşamasına gelindi. Bileşiğin gönüllü insanlar üzerinde denendikten sonra ilaç yapımı için çalışmaların başlayacağını belirten Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, "Öncelikle ürettiğimiz bir bileşiğin, yani ilaç değil. Bunun adına ilaç demek için henüz erken. Keşfettiğimiz bileşiği fareler üzerinde denediğimizde gördük ki kanserli tümörde küçülme oluyor. Ayrıca bizim bulduğumuz bileşik, şu anda piyasada var olan kanser ilaçlarına oranla çok daha zararsız. Piyasadaki kanser ilaçları insanlarda yan etki yapabiliyor. Ama bulduğumuz bileşik için böyle bir etki söz konusu değil. Ayrıca piyasadaki kanser ilaçlarını farelere yüksek dozda verdiğimizde onların öldüğünü gördük. Ama bizim bileşik farelere yüksek dozda verdiğimizde kanser tümörünün yok olduğunu gözlemledik" şeklinde konuştu.

YILLIK GETİRİSİ 8-10 MİLYAR DOLAR

Bileşiğin son aşamasına gelindiğini ifade eden Prof. Dr. Ulukaya, "Şu anda insanlar üzerinde deneme aşamasına geldik. Elbette gönüllü insanlar üzerinde denemesi yapılacak. Sonuç alınması halinde bileşik ilaç haline getirilecek ve 4 yıl içinde eczanelerde satılmaya başlayacak. Bir ilacın ülke ekonomisine yıllık 10 milyar dolar getirisi vardır. Dünyanın en fazla satan 10 kanser ilacına bakarsanız o ülkeye yıllık getirisi 8 ile 10 milyar dolar" diye konuştu.

PATENT ALINDI

Bileşik için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 20 yıl süreyle 'İncelemeli Patent' aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz ise, "Özellikle Japonya, Güney Kore ve Çin, bizim yaptığımız gibi kendi ilacını üretti ve şu anda kullanıyorlar. Amerika'dan artık ilaç almıyorlar. Proje için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yıllar önce 'Bizim de ilacımız olsun' dedi. Bizde şimdi kendisinden destek bekliyoruz" dedi.

İLK MİLLİ KANSER İLACI OLACAK

Bileşiğin ilaç haline gelmesinden sonra Türkiye'nin milli bir ilaca sahip olacağına dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, "Üniversitede yapılan çalışmaların mutlaka sanayiye yansıması da olmalı. Bileşiği yapan arkadaşlarımız patenti aldılar. Patenti almak önemli ama bu patent sağlık sektöründe olduğu için ilaca dönüşmediği sürece bir anlamı yok. Bunu başkalarına kaptırmamak lazım" şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-May-2017]

Haber Görüntüleme : 5.485 - 0