Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi, Bakan Çelik’in katılımı ile açıldı

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında yapılan iş birliği ile Bursa'da embriyo üretim ve transfer merkezi açıldı. İlk embriyo transferini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptı.

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki TİGEM tesislerinde faaliyete başlayan Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi’nin açılış törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülgen Günay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAKAN ÇELİK: İHTİYACIN ÜZERİNDE HAYVAN VARLIĞINI BU TOPRAKLARDA ÜRETECEĞİZ

Törende konuşma yapan Bakan Faruk Çelik, son zamanlardaki et fiyatlarında yaşanan ani artışlara temas etti. Hükümet olarak fırsatçılara göz açtırmayacaklarının belirten Çelik, "Et Süt Kurumu bir regülasyon kurumudur. Etin fiyatını 22,5 liraya indirmemizin sebebi, üreticiyle ilgili değil. Bu fiyat indirimi, piyasada spekülatif oyunlarla köşe dönmeye çalışanlar için kurumun almış olduğu bir tedbirdir. Geçen yıl süt fiyatlarında da aynısı oldu. 23,80'e biz alıyoruz. Piyasada 24'e bu hayvanlar kesiliyor. Ama bir anda 27 liraya çıktı. Çünkü 16 Nisan'da seçim için bizim fazla ilgilenemeyeceğimizi düşünerek harekete geçenler oldu. Piyasaya çıkıp hayvan bakan kardeşlerimizden 10'ar 5'er ne varsa topladılar. Az sayıda topladıkları hayvanlara yüksek fiyat verip kendi ellerindeki 10 bin baş havanı kesme ve satmaya çalışanlara hükümet olarak cevabımız olsun diye 22,5 liraya et veriyoruz dedik. Yoksa maksadımız üreticiyi baltalamak değil. Bütün üreticiler ahırlarını doldursunlar. Bizim derdimiz ihtiyacın üzerinde hayvan varlığını bu topraklarda üretmektir. Her türlü desteği de vereceğiz. Onları pişman ettirmeyeceğiz" dedi.

EMBRİYO TRANSFERİ İLE HAYVAN İHTİYACI KARŞILANACAK

Türkiye hayvan ithalatını az veya çok olmak üzere 1096'lı yıllardan beri yaptığını ifade eden Çelik, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle 500 bin hayvan ithal etmek durumundayız. Çünkü 1 milyon 300 bin ton tüketirken, 1 milyon 150 bin ton üretiyoruz. Yani kırmızı et açığımız var. Bunun için ithal ediyoruz. Öteden beri tarım ve hayvancılık konusunda öncü olan Türkiye'nin hayvan ithalatı yapması hepimizin kabul edemeyeceği bir gerçektir. Bundan dolayı bu embriyo transferi ve damızlık üretim merkezleri başta olmak üzere hayvancılık ile ilgili attığımız güzel adımlar var. Bu projelerimizle kendi hayvan ihtiyacımızı karşılayacağız. Bunlar ilk denemeleridir. Hangi ırka ihtiyaç duyuyorsak bu konuda bir saf inekten 30 buza almak mümkün" diye konuştu.

REKTÖR ULCAY; BU YÖNTEM SEKTÖRÜN REKABET GÜCÜNÜ YÜKSELTECEK

Törende konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise gıda ve hayvancılık alanında önemli bir potansiyele ve büyük hedeflere sahip Türkiye'de embriyo transfer yönteminin henüz istenilen düzeyde kullanılmadığına işaret etti. Almanya, Fransa ve Hollanda'da yılda 30 binin üzerinde embriyo transferi uygulandığını vurgulayan Rektör Ulcay; “Bizler de ülke olarak hayvanlarımızın verimini artırmak adına modern biyoteknolojik yöntemleri kullanmalıyız. Bunun başında da embriyo transferi geliyor. Seçilmiş hayvanlardan elde edeceğimiz embriyoları, üreme açısından sıkıntısı bulunmayan verimi düşük hayvanlara naklederek elit hayvanların sayısını hızla artırmalıyız. Bu yöntemle aynı anneden yavru sayısının 2-3 katını 1 yıl gibi kısa bir zaman içerisinde elde etme şansımız var. İşte bu gerçekler nedeniyle embriyo transferi yönteminin kullanılmasına ve yaygınlaştırılmasına Bakanlığımız ile birlikte yapacağımız proje ile öncülük edeceğiz. Elit hayvanlar sadece süt üretimi yüksek hayvanlar değildir. Bunlar çabuk gebe kalabilen, az hastalanan verimli hayvanlardır. Embriyo transferiyle sektör temsilcilerimizin maliyetleri düşerken dünyadaki rekabet gücü de artacaktır. Diğer taraftan tüketici açısından fiyatlara da daha avantajlı hale getirebiliriz. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi bu alanda önemli deneyime ve akademisyenlere sahip ayrıcalıklı bir konumda. Örneğin fakültemizdeki embriyo grubu tarafından klonlanan embriyoların transferinden klon inekler elde edildi ve sağlıklı olarak hayatlarına devam ettiler. Yine akademisyenlerimiz tarafından IVF (In vitro fertilizasyon), oosit dondurma çalışmaları yapılmaktadır. Veteriner Fakültemiz diğer kurumlara da embriyo transferi konusunda bilimsel destek verilmektedir. Örneğin Adana’da TAGEM’e ait embriyo transfer laboratuvarına çalışmalarla bilimsel destek sağlanmaktadır” diye konuştu.

İLK TRANSFER BAKAN ÇELİK’TEN

Açılış konuşmalarının ardından Embriyo Transfer Merkezi’ne geçen Bakan Faruk Çelik, Rektör Ulcay, TİGEM Müdürü Taşan ve davetliler, UÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve embriyo çalışmalarının yürütücüsü Prof. Dr. Hakan Sağırkaya’nın yaptığı sunumu ilgiyle dinledi. Sunumun ardından Bakan Çelik, Araştırma Görevlisi Dr. Selim Alçay eşliğinde simental türü inekten alınan embriyoyu holstein cinsi ineğe naklederek ilk embriyo transferini de gerçekleştirmiş oldu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [31-Mar-2017]

Haber Görüntüleme : 5.646 - 0