Otizmli çocukların düş dünyası kitaba yansıdı

 

Uludağ Üniversitesi’nde bilimsel araştırma projesi kapsamında otizmli çocuklar için oluşturulan yaratıcı yazarlık atölyesi, ilk meyvesini verdi.  Çocukların yazdığı 17 hikâye, “İYA-Hayatı Yazıyorum” adıyla kitaplaştırıldı. “İçimizde Yaşayan Arkadaş”ın kısaltması olan İYA’yı anlatan çocuklar, hayattan ne anladıklarını, küçücük bir aralıktan sızan düşlerini  bu kitapta paylaştılar.

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı’nın yürütücülüğünde, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nden Dr. Oya Armutçu, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Öğr. Gör. Ayşe Energin, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’ndan Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler, Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi Müdür Yardımcısı Nihal Gençalp’in de uygulamada  görev aldığı “Otistik Çocuklar İçin Yaratıcı Yazarlık Atölyesi: Hayatı Yazıyorum” adlı proje tamamlandı.

Üç aylık bir yaratıcı yazarlık eğitiminin ardından ortaya çıkan 17 hikâye, Yrd. Doç. Dr. Öztahtalı tarafından özüne dokunmadan düzenlendi ve kitaplaştırıldı.

Hayata başka gözlerle bakılması durumunda insanların daha mutlu olacaklarını ve ayırmadan, ayrıştırmadan bütün insanların saygıdeğer olduğunu  keşfedeceklerini belirten proje yürütücüsü Yrd. Doç. Öztahtalı, “Toplumsal mutluluk empatinin altında gizli. Biz de bu projeyle, bunun fark edilmesini sağlamaya çalıştık. Bu bir ilk çalışmaydı ancak özellikle yerel yönetimler, projenin sürdürülmesi konusunda çok istekliler. Bu da farkındalık yaratma amacımızın başarıya ulaştığının bir göstergesidir” diye konuştu.

Yaratıcı yazarlık atölyesinde, Yiğit Gençalp, Gonca Katman, Doğa Şirirn, Burcu Reşit, İlyas Eren Geyik, Ayşe Energin, Yusuf Öztahtalı, Erenay Işık, Gülfem Karip, Ahmet Emre Ceyhan, Pelin Deniz Adana, Birgül Yeşiloğlu Güler ve Berkin Ünal, “içlerinde yaşayan arkadaş”ları aracılığıyla dünyalarını yansıttılar.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Mar-2017]

Haber Görüntüleme : 4.326 - 0