Kırsaldaki kadın çiftçilere eğitim ve satış desteği

 

Bursa’nın köylerinde üretim yapan kadınların oluşturduğu Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu, Uludağ Üniversitesi’nde alacağı eğitim ile hem bilgi ve pratiklerini arttıracak hem de ürettiği ürünleri üniversite bünyesinde satabilecek. 

Toplam 21 kadın derneğinin oluşturduğu Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile önemli bir işbirliği protokolüne imza attı. Protokol sayesinde kırsaldaki kadın çiftçilerin sosyal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesi, tarımsal kalkınma içindeki rollerinin artırılması hedefleniyor. Yine bu çerçevede ziraat fakültesi öğrencilerinin de kadın dernekleri ile birlikte uygulama eğitimlerine katılarak, pratik saha bilgilerinin arttırılması amaçlanıyor.

Bursa Valiliği’nin himayelerinde yürütülecek olan işbirliğinin protokolü UÜ Rektörlük Binasında imzalandı. Törene Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger, Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Sermin Cakalıoğlu ve dernek üyesi kadınlar katıldı.

KADIN GELİŞİRSE TOPLUM GELİŞİR

Törende konuşan Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, 2014 yılında Bursa Valiliği’nin destekleriyle kurulan federasyonun zaman içerisinde başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Amaçlarının üretici kadınların güçlenmesi olduğunu belirten Vali Yardımcısı Güngör; “Kırsaldaki kadınlarımız eğitim, sağlık, sosyal güvence ve benzeri bir takım sorunlara sahipler. Bizler kırsalda yaşayan kadınlarımızı ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmek istiyoruz. Kadın umutlu olursa toplum umutlu olur. Kadın huzurlu olursa toplum huzurlu olur. Mutlaka bu çabalarımızın kadınların toplumdaki yerini daha iyi noktalara taşıyacaktır. Bursa ilinde 380 bin dekarın üzerinde bir alanda tarım yapılıyor. Standartların üzerinde ve kaliteli üretim yapılıyor. Ülkenin bu anlamda önde gelen kentlerinden birisiyiz. Tabi bu başarıda her alanda olduğu gibi kadın çiftçilerin rolünün çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Toplumun temeli aile, ailenin temeli de kadındır. Kadınlar kendilerini ne kadar geliştirirse toplumumuz da o kadar gelişecektir. Emeği geçen herkesi kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

KALKINMAK İÇİN ÜRETEN İNSANLARA İHTİYAÇ VAR

Federasyon yönetimini ve bağlı kadın derneklerini yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik eden UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite olarak kent dinamikleriyle toplum yararına her türlü projenin içerisinde yer almaya gayret ettiklerini vurguladı. Üniversite bünyesinde akademisyen, öğrenci ve personelle birlikte toplamda 80 bine yakın bir insan topluluğunun bulunduğuna işaret eden Rektör Yusuf Ulcay; “Bizim burada yaptığımız şey, sizlere bir kapı aralamak olacaktır. Bundan sonrasında başarıyı yakalamak da sizlerin kabiliyetine ve gayretiyle mümkündür. Protokol içerisinde vurgulandığı gibi kadınlarımıza bir takım eğitimler verilecek. Yapılan çalışmaların verimliliğinin arttırılması gibi çalışmalar yapılacak. Karşılıklı bir eğitim süreci olacaktır. Bizlerin de sizlerden öğreneceklerimizin olduğuna inanıyorum. Yapacağımız çalışmalarda pozitif bir sinerji yakalayarak toplumsal kalkınmaya hep birlikte katkı koyacağız. Uludağ Üniversite olarak bu tarz girişimleri her zaman destekliyoruz. Bir toplumun gelişmesi için çalışan ve üreten insanlara ihtiyaç vardır. Yeni yetişen neslin, kendi işini kurmayı hedeflemesi gerekiyor. Ülkemizin kalkınmasında ana motivasyon bu olmalıdır. Protokolün herkese hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

KAYITLI VE STARDART GIDA KALİTESİNE DİKKAT EDİLECEK

Kurum olarak federasyona bağlı kadın derneklerinin yaptıkları çalışmaları incelediklerini ve standardizasyon sıkıntısı yaşandığını gördüklerini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Ceylan ise, “Üretilen gıdanın kayıtlı ve standart olması büyük önem taşıyor. Bizler de federasyon bünyesinde üretilen ürünler konusunda bu çalışmalara odaklandık. Ortaya çıkan ürünün satılması da büyük önem taşıyordu. Üniversite yetkilileri ile konuyu paylaştık. Uludağ Üniversitesi de bu konuya çok büyük ilgi gösterdi. Bugün de böylesine önemli bir protokol imzalamış olacağız. Kurum olarak bizler de elimizden gelen her türlü desteği sonuna kadar vereceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ZİRAAT ÖĞRENCİLERİ DE ÜRETEN KADINLARDAN DERS ALACAK

UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili de göreve geldikleri günden itibaren şehrin dinamikleriyle iç içe olma politikası izlediklerini kaydetti. Protokol ile kadınları üretime katma, onlara destek olma anlamında bir çalışma yürüteceklerini aktaran Dekan Uğur Bilgili; “Bugün protokol imzalayacağımız kadınlar zaten üretimin içindeler. Onlara bilimsel bir destek vermek adına bizler de elimizi taşın altına koymak istedik. İnşallah bu protokol çerçevesinde sizlerle çok daha yakın ilişkiler kurma imkânımız olacak. Öğrencilerimizi ve hocalarımızı sizlerle bir araya getireceğiz. Öğrencilerimiz için çok faydalı olacak, bizler için bir açılım olacak, sizler için de ürettiğiniz ürünlerin piyasaya sürülmesi adına katkı sağlayacak bir protokol olacağına inanıyorum” dedi.

FEDERASYONDAN DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Sermin Cakalıoğlu ise federasyon anlamında Bursa’da ve Türkiye’de ilk olduklarını açıkladı. Federasyonun içerisinde yer alan derneklerin ürettiği ürünleri pazarlama sıkıntısı çektiğine işaret eden Federasyon Başkanı Cakalıoğlu, protokol sayesinde çok daha önemli başarılara imza atacaklarına inandıklarını vurguladı. Cakalıoğlu, protokole emeği geçen herkese teşekkür etti.

İmza töreninin ardından Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Sermin Cakalıoğlu, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a destekleri için kendi hazırladıkları doğal gıda sepetini hediye etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Oca-2017]

Haber Görüntüleme : 4.194 - 0