Tarım öğretiminin 171. yılı Uludağ Üniversitesi’nde kutlandı

 

Türkiye’de tarımsal öğretime başlanmasının 171. yılı, Uludağ Üniversitesi’nde (UÜ) düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlama törenine UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Ceylan, Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Lale Yıldız, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ve akademisyenler katıldı.

HERKES SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEK ZORUNDA

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, makro açıdan bakıldığında tarım sektörünün çok fazla bir değeri bulunmadığını söyledi. Stratejik açıdan bakıldığında ise en önemli silahın tarım olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Türk toplumu için tarım geçmişte olduğu gibi bugün de önem taşımaktadır. Toplumumuzun yapısında tarımla uğraşmak vardır. Yediğimiz ekmek, içtiğimiz su da artık küresel bir silah haline geldi. O yüzden küresel gelişmeleri dikkate almadan, bireysel olarak yapacağımız hareketlerin sonucunun topluma ağır yansımaları olabilecektir. Bu yüzden de herkese büyük sorumluluklar düşmektedir. Gerek devlet tarafının olsun, gerek bakanlığın olsun gerekse de akademik camianın olsun, herkes üzerine düşenleri yapmalıdır. Sorunun akademik tarafı olarak bizler de elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız” dedi.

TARIM OLMADAN KALKINMA OLMAZ!

Türkiye’deki tarımsal eğitimde yaşanan bazı sorunlara dikkati çeken Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Bilgili ise tarımın bir ülkenin temel gelir kaynaklarından birini teşkil ettiğini kaydetti. Desteklenmesi gereken sektörlerin başında tarımın geldiğini aktaran Dekan Bilgili; “Kalkınma sürecinde tarım sektörünü ikinci planda tutmak ve gerekli ilgiyi göstermemek, sürecin başarısız olmasına yol açacaktır. Gelişmiş ülkelere baktığınızda her sektörünün aynı oranda geliştiğini görürsünüz. Sanayisi ile birlikte tarım sektörünü de kalkındıramayan ülkelerin ekonomik refaha erişmesi oldukça güçtür. Ülkemizde de bu anlayışın benimsenmesi ve tarım sektörüne verilen desteklerin maksimuma çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

TOPLUMSAL OLAYLAR TARIM SEKTÖRÜNÜ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da konuşmasında son bir yılda yaşanan toplumsal olayların her sektörü olduğu gibi tarım sektörünü de ciddi anlamda etkilediğini söyledi. Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız ise 2000’li yılların başından itibaren dünya üzerinde gıdanın çok önemli bir stratejik silah haline geldiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından programa onur konuğu olarak çağırılan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, ‘Geçmişten Günümüze Tarım ve Tarım Eğitimi’ isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Programın sonunda ise 2016 yılında akademik aşama yapanlara ve meslekte 30. yılını dolduranlara plaket takdimi yapıldı.(Rektörlük Basın Bürosu)

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Oca-2017]

Haber Görüntüleme : 3.616 - 0