En uzun gecede fasılla huzur

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde yaşayan yaşlılar, yılın en uzun gecesini Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen fasılda geçirdi.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala’nın yürütücülüğündeki  “Huzurevinde Yaşayan Yaşlıların Sosyal Kaygı ve Umutsuzluk Düzeylerine Müzik Terapinin Etkisi” başlıklı bilimsel araştırma projesi kapsamında düzenlenen “En uzun gecede bir fasl-ı ömür” konseri yaşlıların uzun gecesini aydınlattı,  izleyen konukların da yüreklerini ısıttı.

Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Atalay, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlileri Nejla Aydınoğlu ve Cevriye Yüksel Kaçan’ın da araştırmacı olarak yer aldığı proje kapsamında, Huzurevi sakinlerinin de katılımıyla düzenlenen gecede konuşan proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala, müzikle terapinin huzurevi yaşlıları üzerinde yapılan ilk deneysel çalışma olduğuna dikkat çekerek, “Bilim dünyasına bu alanda kanıtlanmış bir iz bırakmanın onurunu yaşıyoruz.  Bu projenin bel kemiğini olan ve her hafta büyük bir istekle çalışmalara katılan huzurevindeki anne ve babalara şükranlarımızı sunuyorum” dedi. 

Proje ve konser gecesinin organizasyonu ile sunuculuğunu da üstlenen araştırmacı Öğr. Gör. Nejla Aydınoğlu da, projenin bilimsel tabanına ve uygulamasına ilişkin bilgi verdi.  Müziğin, hayatın içinde hep var olduğunu, geçmişten günümüze iyileştirici etkilerinden dolayı terapi, ve tedavi amaçlı kullanıldığını hatırlatan Aydınoğlu, “Bizler de yaşlı bireylerde müziğin bu etkisini kanıta dökmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Proje kapsamında belediye huzurevinde yaklaşık dört ay  boyunca haftada bir gün iki saat olarak müzik terapi çalışmalarımızı uyguladık. Ağırlıklı olarak Nihavend, rast, kürdilihicazkar ve hüseyni makamlarının etkisini inceledik. Yaşlılarda oluşturduğu olumlu değişiklikler, bu çalışma ile istatistiksel anlamda kanıtlanmıştır. araştırmamızın sonuçlarını çok yakında yayınlayarak sizlerle paylaşacağız” dedi.

Gecede, Yrd. Doç. Dr. Aydın Atalay’ın yönettiği Nilüfer Musiki Derneği Korosu ile Huzurevi solistleri çeşitli eserleri seslendirdi. Huzurevi yaşlıları ayrıca, mini gösterilerle izleyicilerden bol bol alkış aldı. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [26-Ara-2016]

Haber Görüntüleme : 3.790 - 0