Suriyeli mültecilere meslek edindirme eğitimleri

 

Suriye’den gelip Bursa’ya yerleşen ve meslek edindirme eğitimlerine katılan mültecilerin aldıkları eğitimler ile kent sanayisine önemli katkılar sağlamaları hedefleniyor.

Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi (USEM) ile Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) arasında düzenlenen eğitim işbirliği sözleşmesi kapsamında Bursa’da yaşayan yabancılara yönelik farklı sektörlerde meslek edindirme kursları açıldı. USEM kontrolünde Uludağ Üniversitesi’nde Suriyeli mültecilere yönelik; Dijital Baskı Operatörlüğü, Gazaltı Kaynakçılığı, Argon Kaynakçılığı, Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, Bebe Konfeksiyonu, Temel Motor Eğitimi, Otomotiv Elektriği Eğitimi, Otomotiv Elektroniği Eğitimi, Tekstilde Düğümcü, İşbağcılık, Nakışçılık, Ütücülük, Hidrolik ve Pnomatik Teknisyenliği, PLC ve Robotik Bakım Teknisyenliği, Beyaz Ev Eşyaları Tamir Servis Elemanı, Dondurma Ustası, Muhasebe- Maliye, Mobilya olmak üzere 17 farklı modülde meslek edindirme eğitimleri düzenleniyor.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, SORUMLULUK ALIYOR

Düzenlenen program hakkında bilgiler veren Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Türkiye’nin her zaman Suriye konusunda hassas davrandığına işaret etti. Türkiye’ye iltica eden mültecilere insani her türlü desteğin sağlandığını vurgulayan Rektör Yardımcısı Yüce; “Mültecilerin ülkemizdeki yaşam şartlarına alışmalarını sağlamak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla hükümetimiz tarafından çok yönlü çalışmalar devam etmekte ve konuya ilişkin bir takım yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Uludağ Üniversitesi olarak da bu politikaya bir katkımızın olmasını istedik. Bu çerçevede USEM ile IMPR arasında düzenlenen eğitim işbirliği sözleşmesiyle Suriyeli mültecileri meslek sahibi yapmak adına bir takım kurslar tertip ettik. Kurslarda beklenen başarı elde edilirse bir süre daha devam ettirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE YERLEŞEN YABANCILARIN KAPASİTELERİ DEĞERLENDİRİLMELİ

IMPR adına meslek edindirme kurslarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Veysel Ayhan ise lisans hayatına başladığı Uludağ Üniversitesi’nin yabancılara ve özellikle de Suriyelilere meslek edindirme projesine öncülük ettiğine tanık olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Veysel Ayhan, üniversitelerin ve meslek odalarının yaşanan insani krizde kendi kapasiteleri ve yetenekleri doğrultusunda müdahil olmaları gerektiğini söyleyerek; “Meslek edindirme kurslarından yararlanan kursiyerlerin hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra sektörel düzeyde de baş gösteren ara eleman ihtiyacını karşılayabilme potansiyeli taşıdıkları düşüncesindeyim. Suriyelilerin hızlı bir şekilde toplumsal, sosyal ve ekonomik hayata entegre edilebileceğini görüyoruz. Nitekim meslek edindirme kurslarının kazan kazan anlayışıyla hareket edildiğinde büyük bir sinerjiye yol açtığına tanık oluyorum” şeklinde konuştu. Türkiye’ye yerleşmiş yabancıların kapasitelerinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ayhan, 1 Eylül 2016 itibariyle başlayan projenin pilot bir uygulama olduğunu ve yüzde 50’ye yaklaşan işe yerleştirmelerin olması dolayısıyla başarılı sonuçlar elde ettiklerine işaret etti. Ayhan ayrıca, UNHCR-IMPR ortaklığında 2017 yılında farklı sektörlerde Uludağ Üniversitesi ile işbirliği içerisinde Bursa’da yeni meslek edindirme kursları düzenleyeceklerini ifade etti.

Eğitime katılan Suriyeliler, “Türkiye’de açılan kurslar sayesinde meslek edinerek daha kolay ve nitelikli iş sahibi olabileceğiz. Üniversitemizdeki hocalarımızın hepsi alanında uzman kişiler ve bizlere gerekli eğitimleri en kaliteli şekilde veriyorlar. Bize bu imkânları sağlayan üniversite yönetimine ve IMPR yönetimine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-Ara-2016]

Haber Görüntüleme : 4.562 - 0