BUÜ, Meteor Yağmuru Şöleni’nde yerini aldı

 

TÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bu yıl Uludağ’da düzenlendi. 3 gün süren etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından yoğun ilgi gösterilirken astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) paydaşları arasında yer aldığı 26. Gökyüzü Gözlem etkinliğine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ilk Türk astronotlarımız Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever de katılarak, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak için ziyaretçilerle bir araya geldi.

EN İYİSİ ULUDAĞ

TÜBİTAK’ın düzenlediği 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliğinde konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hava ve ışık kirliliği açısından yaptıkları incelemeler sonucu bu yıl gökyüzü gözlem şenliği için Bursa Uludağ Kirazlıyayla’yı uygun alan olarak belirlediklerini ifade etti. Bakan Kacır; “Etkinliğimize 81 ilimizden yapılan 14 bin 506 başvuru, yeni bir rekoru beraberinde getirdi. Yapılan değerlendirme ve kura sonucu 1047 şanslı gökbilim meraklısı bizlerle birlikte bu heyecanı yaşamaya hak kazandı” diye konuştu.

Artık bilim ve teknoloji atılımlarını uzaya taşıyan bir Türkiye olduğunu vurgulayan Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda hayata geçirdiğimiz milletimizin istiklali ve istikbali için kritik öneme sahip projelerle artık daha gür bir sesle ‘uzayda biz de varız’ diyoruz. Metre altı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu İMECE’yi milli imkânlarımızla geliştirdik ve ürettik. Geçtiğimiz yıl nisanda yörüngesine yerleştirdik ve uzayda yerini almasını sağladık. Türk mühendislerin eseri milli gururumuz İMECE, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görüntü elde ediyor” dedi.

REKOR KIRILDI

Alandaki çadırlarda 3 gün boyunca sayısız aktivite yapılırken, 19 ayrı sunum gerçekleştirildi. Gözlem etkinliğine 81 ilden 14 bin 506 başvuru sayısı ile rekor kırıldı. Bu rakam, bugüne kadar düzenlenen gökyüzü gözlem etkinlikleri arasındaki en yüksek katılımın sağlandığı organizasyon olarak kayıtlara geçit. Katılımcıların gün içinde birçok aktivite ve yarışmayla vakit geçirdiği etkinlikte akşamları da yıldızları ve meteor yağmurunu teleskoplarla inceleme fırsatı yakalandı.

ÜNİVERSİTENİN STANDINA YOĞUN İLGİ

Organizasyonun ilk gününden itibaren alandaki yerini alan Bursa Uludağ Üniversitesi, ziyaretçilerin en çok uğradığı stantlardan biri haline geldi. Öğrenci projeleri, çalışmalar ve hedeflere dair sunumlar yapan Üniversite yetkilileri, Bakan Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da dahil olmak üzere çok sayıda protokol üyesini ağırladı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-Ağu-2024]

Haber Görüntüleme : 826 - 26