Bursa’nın ilk PLC laboratuvarı hizmete açıldı

 

Endüstriyel bilgisayarlarda kullanılan PLC (Programmable Logic Controller) işletim sisteminin eğitimlerini verebilecek ilk laboratuvar Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda hizmete açıldı. Laboratuvarda meslek lisesi öğretmenleri ve özel sektör temsilcilerine de eğitimler verilebilecek.

Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile kurulan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu PLC Laboratuvarı’nın açılış törenine UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Sofya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Georgy Mihov, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Uludağ Üniversitesi yöneticileri, Sofya Teknik Üniversitesi yöneticileri, Teknik Bilimler MYO yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

500 BAP PROJESİNE 40 MİLYON TL DESTEK

Toplam 200 bin TL’lik BAP desteği ile kurulan Laboratuvarın açılış töreninde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 3. Nesil Üniversitesi olabilmenin temel şartlarından birisinin de güncel teknolojilere sahip olabilmekten ve bu teknolojilerin eğitimlerini verebilmekten geçtiğini söyledi. Üniversitenin kentiyle ve sanayisiyle bir bütün olması gerektiğini kaydeden Rektör Yusuf Ulcay; “Uludağ Üniversitesi, Bursa’nın en önemli değerlerinden birisidir ve her zaman Bursa’nın sorunlarına ve taleplerine cevap vermekle yükümlüdür. Sanayicilerimizle yaptığımız ikili görüşmelerde isteklerini dinliyoruz. Bilim insanları olarak da elimizden gelen çözümleri sunmaya çalışıyoruz. Açılışını yapacağımız bu PLC Laboratuvarı da çözümlerden birisi olacak. Üniversite yönetimi olarak bilimden üretime, üretimden ekonomiye anlayışı ile hareket ediyoruz. Bu kapsamda da proje üretimini destekleyebilmek adına BAP yönergesinde değişiklikler yaptık. Akademisyenlerimizin projelerine ve özel sektör ortaklıklarına maddi destek sağlamaya başladık. Bugüne kadar 500’den fazla projeye toplam 40 milyon TL destek verdik. Teknolojiye, sanayimize ve kentimize katkı sağlayacak her türlü projenin de yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİ İÇİN KURSLAR BAŞLADI

Törende konuşan Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan da mesleki eğitimde uygulamalı eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Meslek yüksekokullarının altyapı ve uygulama imkânlarının mezun olan gençleri çalışma hayatına daha kolay adapte ettiğinin altını Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Meslek yüksekokulumuz da bu anlamda kendisini her geçen gün geliştiren bir yapıya sahiptir. Ancak ne var ki teknolojilerin sürekli güncellenmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. Bu ihtiyacın giderilebilmesi adına rektörlüğümüzün 3. nesil üniversite vizyonu ve heyecanı ile hareket ediyoruz. Üniversite rektörlüğümüzün de bizlere ciddi destekler vermesi ile eksiklerimizi tamamlama konusunda ciddi mesafeler giderdik. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl çok sayıda altyapı projesi sunduk. Laboratuvar altyapılarımızı güçlendirmek için Bursalı sanayiciler ile de irtibat kurmaya gayret ediyoruz. Açtığımız bu PLC laboratuvarı Bursa’da önemli bir açığı kapatacak niteliktedir. Burada sadece öğrenci değil, dışarıdan gelenler için kurslar da düzenlenebilecek. Hatta ilk kurslar, meslek lisesi öğretmenlerimiz için başladı. Öğretmenlerimiz gelip burada eğitim alıyorlar. Bu durum okulumuzun mesleki eğitimde lider ve öncü bir kuruluş haline geldiğini de teyit ediyor aslında. Yeni laboratuvarımızın açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törene misafir olarak katılan Sofya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Georgy Mihov ise Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki yeri hakkında bilgisi olduğunu belirtti. Kent sanayisinin çok güçlü olduğunu söyleyen Rektör Mihov, Uludağ Üniversitesi’nin de bilimsel anlamda ciddi destekler sağladığını kaydetti.

Konuşmalarından ardından katılımcılar PLC Laboratuvarı’nın açılış kurdelesini hep birlikte kesti.

PLC İŞLEMLERİ HAKKINDA KISA BİLGİ

İngilizce Programmable Logic Controller kelimelerinin baş harflerinden oluşan PLC’nin Türkçe anlamı programlanabilir mantıksal kontrol birimidir. Genel olarak küçük endüstriyel bilgisayarlar olarak tanımlanabilen PLC’ler kontrol fonksiyonlarını gerçekleştiren donanım ve yazılımları içerirler. En temel olarak ele alınırsa bir PLC’de iki ana bölüm bulunur: Merkezi işlemci birimi (CPU) ve input/output (giriş/çıkış) arayüz sistemi.

Günümüzde PLC teknolojisi oldukça gelişmiş ve kullanım alanı çok yaygındır. Sanayide kullanılan makinelerde, üretim tesislerinde çok farklı ve çeşitli PLC uygulamaları görmek mümkündür. Demir çelik, petrol ve kimya, enerji, makina, üretim, otomotiv, textil, lojistik ve daha birçok alanda PLC’ler yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Ayrıca PLC’ler, mantıksal kontrol, endüstriyel otomasyon işlemleri, açısal ve doğrusal hareket kontrolü, data işleme, haberleşme ve network uygulamalarında kullanılmaktadırlar.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Ara-2016]

Haber Görüntüleme : 4.728 - 0