15 Temmuz, dünyaya örnek oldu

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörlüğü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla özel bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Celalettin Yanık’ın konuşmacı olduğu konferansta darbe girişiminin sosyo-politik analizi ele alındı.

Rektörlük A Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Yanık, 15 Temmuz gecesi halkın gösterdiği direnişin tüm dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Daha önce görülmemiş bir şekilde devletine sahip çıkan milletin, sokaklara dökülerek darbecilere karşı durduğunu aktaran Prof. Dr. Celalettin Yanık; “Bu darbe girişimini çok yönlü değerlendirmek gerekiyor. Ancak bana göre en önemlilerinden birisi; Orta Amerika ülkelerinden birinde yapılmak istenen darbe girişimine örnek teşkil etmesidir. Bizim ardımızdan yaşanan o girişimde de halk darbecilere karşı çıktı, meydanlara doldu ve bir anda askeri darbe teşebbüsü boşa çıkmış oldu. Bu olay, ülkemizde gösterilen demokrasiye sahip çıkma durumunun aynı zamanda tüm dünyaya örnek olduğunu göstermesi açısından çok önemli bir durumdur. Yine yakın zamanda Afrika’da da benzeri durumlar gördük” şeklinde konuştu.

“O GECE YAŞANANLAR ACI TECRÜBELER GETİRDİ”

Türkiye tarihinde ilk defa darbelere karşı sivil halkın direnişine şahit olunduğunun altını çizen Prof. Dr. Celalettin Yanık; “Bunu asla unutmamamız gerekiyor. Daha önceki darbelerde halkımız maalesef bir tepki göstermedi. Sonucunu hep birlikte gördük. Vatandaş artık darbelerin sonuçlarını çok iyi bildiği için bu sefer harekete geçti. İnşallah böyle bir olayı tekrar görmeyiz. O gece yaşananlar çok acı tecrübeler getirdi. Bu anlamda hepimizin buna dikkat etmesi gerekiyor. Zira o güruh 15 Temmuz’da kendi askerimizi, kendi ürettiğimiz silahlarla vatandaşlarımıza kurşun sıkmaya yönlendirebildi. Böyle bir durumun gerçekleşebilme ihtimali hiçbir zaman aklımızdan çıkmamalıdır” dedi.

DARBE GİRİŞİMİ GECESİNDE BURSA DETAYI                              

Konuşmasında darbe girişiminde Bursa’da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Prof. Dr. Yanık, o gecenin en kilit illerinden birinin Bursa olduğuna işaret etti. Jandarma Bölge Komutanlığı’nda yaşanan olayların, darbenin engellenmesinde son derece hayati bir rolü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Celalettin Yanık; “İnsanlar burada o gece her yerde yer aldılar. Yunuseli Havaalanı’nda, Terminal’in oradaki jandarma bölgesinde ve daha birçok yerde vatandaşlarımızı gördük. Jandarma Bölge Komutanı’nın hayati müdahalelerini öğrendik. Ülkenin her yerinde olduğu gibi Bursa’da da vatandaşlarımız sınıf farkı gözetmeksizin sokaklara, meydanlara çıktı ve ülkede yeni bir kaos yaşanmasının önüne geçti. Bu oldukça önemli bir tepkiydi. Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş bir sosyal olgu gerçekleşmiş oldu. Gelecek nesillere aktarılacak oldukça önemli bir tarihi anı yaşamış olduk. Ancak bu girişimin unutulmaması ve unutturulmaması gerekiyor” diye konuştu.

ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN!

Türkiye’nin yakın tarihinin en uzun ve en zor gecesinin 15 Temmuz’da yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Celalettin Yanık; “Allah, devletimize ve milletimize bir daha böylesini yaşatmasın. Zor bir geceydi. Bugün 8. Sene-i devriyesini yaşıyoruz. Demokrasi şöleni adı altında kutluyoruz. Ancak o gece yaşanan acı tecrübelerin unutulmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” açıklamasında bulundu.

Konferansa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Çepni ile çok sayıda akademik ve idari personel dinleyici olarak katıldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Tem-2024]

Haber Görüntüleme : 588 - 15