Rektör Yılmaz’dan yangın açıklaması

 

Nilüfer ilçesine bağlı Yolçatı bölgesinde çıkan ve Bursa Uludağ Üniversitesi’ne (BUÜ) sıçrayan yangının neden olduğu zayiat tespit çalışmaları tamamlandı.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında elde edilen verileri kamuoyuyla paylaştı. Üniversiteye, Bursa’ya ve Türkiye’ye geçmiş olsun mesajıyla sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Böylesine büyük bir facianın en az zararla atlatılmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Elbette ciğerlerimiz yandı. Üniversitemizin merkez kampüs içerisinde yaklaşık 7.500 dönüm civarında bir ormanı var. Burası Bursa’nın aynı zamanda akciğerlerini ifade ediyor. Dün çok yoğun bir rüzgar vardı. Yolçatı mevkiinde sebebi şuan için bilinmeyen yangın, rüzgarında etkisiyle kampüsümüze geldi. Hızlı bir biçimde Valiliğimiz, belediyelerimiz, itfaiyelerimiz, AFAD, AKOM, üniversitemiz personeli hep birlikte hızlı bir şekilde müdahaleye başladık. Yangın 14.30 civarında görüldü. Kampüsümüze gelmesi 10 dakikayı buldu” dedi.

ORMANDA ALANLAR AÇILARAK YANGININ İLERLEMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Yaklaşık 50 yaşındaki ağaçlardan oluşan büyük çam ormanlarına sahip olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Bu kurak mevsimde rüzgarla birleştiğinde çok kolay tutuşan ve yangını çok hızlı sevk eden bir orman türüne sahibiz. Kampüsün içine taşınan yangına, hızlı ve yoğun bir müdahale başlatıldı. Bakanlıklarımızın gönderdiği 4 uçak ve helikopterler vasıtasıyla havadan söndürme çalışmaları da yürütüldü. Kampüsümüz içindeki göletten su alındı. Uçaklar sularını Ulubat gölünden aldı. İstanbul, Balıkesir ve Yalova belediyelerinden takviyeler geldi. Kendi personelimiz her an sahanın içerisinde oldu. Ormanlık bölgede alanlar açılarak yangının ilerlemesinin önüne geçildi. Akşam saatlerinde yangın kontrol altına şükürler olsun ki alındı. Gece boyu soğutma çalışmaları sürdürüldü. Halihazırda da aynı çalışmalar devam ediyor. Şuan rüzgar yok ancak yine bugünü tetikte geçireceğiz” şeklinde konuştu.

VETERİNER VE ZİRAAT FAKÜLTESİ İLE MENNAN PASİNLİ ATÇILIK MYO’DA ZARAR VAR

Yangın nedeniyle oluşan hasara yönelik bilgileri de paylaşan Rektör Yılmaz; “7.500 dönümlük bir ormanlık alana sahibiz. Bunun 766 dekarı zarar görmüş durumda. 131 dekar biçilmiş alanımız vardı. Orası zarar gördü. Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezimiz var. Orada 30 adet arı kovanımızı kaybettik. Ancak merkezimizi kurtardık. Orman içerisinde bir yapısı vardı ve ciddi araştırmaların yürütüldüğü büyük bir merkezdi. Onu şükürler olsun ki kurtardık. İki fakültemiz ve bir meslek yüksekokulumuz oldukça etkilendi. Bunlar Ziraat Fakültemiz ve Veteriner Fakültemiz ile Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulumuz. Kamuoyuna sosyal medya üzerinden bazı yanlış bilgiler yayılmış durumda. Veteriner ve Ziraat Fakültemizin çiftliklerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızın tamamını kurtardık. Yanarak telef olan tek bir hayvanımız yok. Canları pahasına onları kurtaran tüm personelimize gönülden teşekkür ediyoruz. Veteriner Fakültemiz 10 ton buğdayını kaybetti. 20 ton kuru yonca yandı. 30 ton saman yandı. 1 adet traktörümüz yandı. Hayvan barınaklarımızda kısmı hasarlar meydana geldi. Ziraat Fakültemizin 80 dekarlık buğday tarlası yandı. Elma, armut, ayva, şeftali, fındık ve zeytin ağaçlarımızdan oluşan 2000 ağaçlık alanımız büyük ölçüde zarar gördü. Hepsi yanmadı ancak fiilen büyük ölçüde zarar gördüler. Bahçelerin içinde Ziraat Fakültemize ait bir eğitim binası vardı. Onun da çatısı zarar gördü. Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulumuzda ise iki padok alanının koruma demirleri ve bin balyalık bir yonca kaybımız var. Tekrar ediyorum, bunların dışında herhangi bir can kaybımız yok. Yangın kontrol altında ama biz tetikte olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BAKANLIK PROTOKOLÜ İLE ORMANLAR KONTROL ALTINA ALINACAK

Yangının üniversite orman ve tarım alanlarının yüzde 10’unda zarara neden olduğunu açıklayan BUÜ Rektörü Yılmaz; “Dünkü yangında Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız ve bizim de akademisyenimiz Prof. Dr. Ahmet Gümen de bizimle sahada çalıştı. Kendisi ile bu esnada görüştük. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile bir protokol imzalamaya karar verdik. Bu protokol sayesinde geriye kalan ormanlarımızı ve yanan alanların ıslahı da dahil olmak üzere hızla ağaçlandırma kampanyaları düzenleyeceğiz. Kaybettiğimiz ormanları, kampüsümüze kazandıracağız. Yeni ağaçlandırma politikamızda buranın doğasına uygun ve yanmayan ağaç cinslerini tercih edeceğiz. Bakanlığımız bu konuda tam destek vereceğini belirtti. Kendilerine teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ÖĞRENCİLER TEDBİREN TAHLİYE EDİLDİ, HASTANENİN BOŞALTILMASI SÖZ KONUSU OLMADI

Öğrencilerin yurtlarından tahliye edilmesi ve hastanenin boşaltılması iddialarını da cevaplandıran Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı; “Sosyal medyada bazı yanlış bilgiler dolaşıyor. Öğrenci yurtlarımız kampüs içinde ve civarı ormanlarla kaplı. Yangın o kısmı tehdit etmeye başladığında tedbir olsun diye bir geceliğine öğrencilerimizi tahliye ettik. İl Gençlik Spor Müdürlüğümüz şehirdeki ve yakın bölgedeki yurtları devreye soktu ve tüm öğrencilerimizi o yurtlara yerleştirdik. Eğer bir karamsar senaryo geçerli olmaz ve bugünü de rahat atlatırsak öğrencilerimizi bu akşam tekrar yurtlara davet edeceğiz. Hastane konusunda da yanlış haberler çıktı. Yangın o kısma hiç yaklaşmadı. Hastanemizin zaten kendi kriz eylem planı vardı. Hazırda beklediler ve tedbirler aldılar. Ayakta olan hastaların bir kısmı kendiliğinden tahliye edildi. Onun dışında da bir sıkıntı olmadı çok şükür.”

Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, basın toplantısının ardından yangının çıktığı alanları tekrar dolaşarak son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [01-Tem-2024]

Haber Görüntüleme : 2.321 - 16