Çay ve kahve posaları komposta dönüşecek

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Nilüfer Belediyesi arasında imzalanan protokolle, üniversite kampüsündeki kafelerden toplanan çay ve kahve posaları komposta dönüştürülecek.

Sürdürülebilir kampüs ve yaşanabilir doğa hedefiyle çalışmalarını yürüten BUÜ Yönetimi, çevrenin korunması amacıyla hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Nilüfer Belediyesi’yle yeni bir protokole imza atan BUÜ, kampüslerinde yer alan kafelerden çay ve kahve posalarını toplayarak komposta dönüştürecek. Posalar, Ürünlü’deki Nilüfer Kent Bostanları’nda yer alan kompost ünitesinde gerekli işlemlerden geçtikten sonra kompost elde edilecek. Çevrenin korunması ve atık yönetimi için önemli olan bu işbirliği protokolüne, BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ile Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş imza attı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEMİZ ÇEVRE İÇİN ACİL ÖNLEMLER ŞART!

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, üniversite olarak Nilüfer Belediyesi ile ortak çalışma kültürünün çok eskilere dayandığına işaret etti. Ana kampüsün yer aldığı ilçe belediyesi ile geçmişten günümüze kadar çok sayıda projeyi birlikte hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Cafer Çiftçi; “Gıda güvenliği ve arzı günümüzün en önemli konularından biri haline gelmiş durumda. Çay ve kahve üretiminin bıraktığı su ayak izini maalesef toplumumuz tam olarak bilemiyor. Bir fincan kahvenin yaklaşık 140 litre su harcanarak üretildiği, bir bardak çayın ise 23 litre su harcanarak üretildiği gerçeği önümüzde duruyor. Ciddi bir tüketim söz konusu. Ülkemizin de dünyanın geri kalanının da acil önlemler alması gerekiyor. İmzalayacağımız protokol bu anlamda çay ve kahvenin üretimi sürecinde etkili olmasa da tüketimi sonrası süreç için özel bir anlam taşıyor. İşbirliğimizin taraflara hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE-BELEDİYE İŞBİRLİĞİ İLE KAYNAKLAR ARTIRILACAK

FUSILLI projesi kapsamında Nilüfer’de atık yönetimini sürdürülebilir kılmak, sağlıklı, sürdürülebilir, güvenli, uygun maliyetli gıda sistemleri geliştirmek amacıyla önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş ise bu çalışmalardan birinin de kompost üretimi olduğunu söyledi. Kompostun, toprak yapısı için önemine değinen Güleş, toprak kirliliğini ve kimyasal gübre kullanımını azaltmak amacıyla kompost üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Güleş, “Kompost için en verimli girdilerin başında da çay ve kahve posaları geliyor. Kaynaklarımızı artırmak amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yapacağız. Bizim için değerli bir materyal olan çay ve kahve posaları artık üniversite bünyesinde ziyan edilmeden, verimli bir şekilde kullanılacak. Bursa Uludağ Üniversitesi ile yeni iş birliklerine de imza atacağız” diye konuştu.

İmza töreninde üniversite ve belediye yöneticileri de hazır bulundu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-May-2024]

Haber Görüntüleme : 597 - 7