KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu BUÜ’lü öğrencilerle buluştu

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) gerçekleştirilen konferansta geniş kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BUÜ Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Hukuk Bağlamında K.K.T.C.' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Bursa Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrencinin de takip ettiği konferansta konuşan Ertuğruloğlu, "Kıbrıs meselesi, bir statü meselesidir. Rumların kullanmalarına izin verilen ama asla hak etmedikleri bir statüdür. Bize uygulanan ve aslında bizim de hak etmediğimiz bir statü. Rum devlet, biz de o devletin sözde bir toplumuyuz. Bu muameleyi kim yarattı? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi yarattı. Kıbrıs meselesini tarif etmek istersek rahatsız olursunuz, doktora gidersiniz, doktor yanlış bir teşhis ve size ilaç verir. Bu aldığınız ilaçlar, hiçbir şekilde sizi iyileştirmez. Kıbrıs meselesi aynen budur. Yanlış teşhis koyan BM Güvenlik Konseyi, kararıyla Kıbrıs konusu çözümsüze kilitlenmiştir" dedi.

'TÜRKİYE'NİN OLMADIĞI BİR YERDE KKTC'NİN YERİ YOKTUR'

Türkiye'nin olmadığı Avrupa'da yerleri olmadığını belirten Ertuğruloğlu, "Almanya'yı tatmin etmek için bile, göz göre göre uluslararası hukuka da aykırı bir şekilde Avrupa Birliği'nin kriterlerine aykırı olmasına rağmen o Rum devletini Avrupa Birliği'ne üye devlet olarak aldılar. O günden itibaren bizim için Avrupa Birliği, güveneceğimiz, oraya üye olmayı düşleyeceğimiz bir birlik olmaktan çıktı. Zaten benim gibi düşünen Kıbrıs Türk'ü için, Türkiye'nin üye olmadığı bir Avrupa Birliği'nde, Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs Rum devletinin üye olduğu bir Avrupa'da zaten yerimiz yok. Olamaz. Bize davetiye çıkarıp, buyurun gelin deseler de girmememiz gerekir. Türkiye'nin olmadığı bir yerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeri yoktur. Çünkü arkadaşlar bakın, her zaman vurgulamaya çalışırız. Kıbrıs meselesi sadece Kıbrıs Türk'ünün, Kıbrıs durumuyla yaşadığı bir mesele değildir" diye konuştu.

“TEK DEVLET KURULMASINA İHTİMAL YOKTUR”

Artık Kıbrıs adasında, iki tarafın tekrar ortak bir devlet kurma diye bir ihtimali söz konusu olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, "O bitti. Onu 1960 yılında kurmakla denedik. 1963 yılından bugüne kadar neler çektiğimizi biz biliriz. Karşı tarafın düşüncelerini artık çok iyi biliyoruz. Karşı tarafın akıl hocalarını da çok iyi biliriz. Artık bir kere daha bizi Rumlarla toprak bütünlüğü ve tek egemenliği olan bir devlet kurmaya kimse getiremez. Bundan sonra müzakereler olacaksa, iki devlet arasında olacaksa olur. Bu iki devletin hedefi ise, iyi komşuluk ilişkilerini oluşturma olmalı. Mavi Vatan’daki hidrokarbon, iki devletin aralarında yapacağı anlaşmalarla olmaz. Türkiye’nin dışlandığı hiçbir formül, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının değerlendirmesine imkan vermiyor. Akdeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye, dışlanmaya çalışılıyor. KKTC yokmuş gibi davranılırken, Rum tarafı, yok Amerika’nın hangi şirketi, yok Fransa’nın bilmem hangi şirketi, yok İsrail, yok Mısır diye anlaşmalara girmeye çalışıyor. Türkiye’yi ve KKTC’yi dışlayan senaryolar üretiyorlar. Bunların hiçbirinin en ufak bir başarı şansı yoktur. Eğer Mavi Vatan’daki doğal zenginliklerden faydalanılacaksa, bunun tek yolu, çalışmaların içerisinde KKTC ve Türkiye de olacaktır. Türkiye bu işin başını çekecektir. Türkiye üzerinden bu zenginlikler Avrupa’ya ulaştırılacaksa ulaştırılacak. Bunun dışında bir formül yoktur" dedi.

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR MESAJI

"Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun, herhangi bir sorunu masaya yatırıp analiz edin. O sorunun temelinde, bu BM’deki 5 daimi üyeden bir tanesini kesin bulursunuz" diyen Ertuğruloğlu, "Bu 5 üye, dünyaya barış, istikrar, çözüm getirmek için değil, tam tersine problem çıkarmak için vardırlar. Kendileri problemi çıkarıyorlar. Sonra onu çözüyormuş gibi bir aldatmaca oynuyorlar. Ben ABD’de eğitim görürken, ders hocalarımdan bir tanesinin ifadesi tam olarak şöyleydi. ‘Biz ABD’yiz. Bizim düşmana ihtiyacımız var. Eğer düşman biter ise oluştururuz.’ Bunun birçok örneğini geçmişte de bugün de görüyoruz. Dolayısıyla Kıbrıs Türkü olarak yavru vatan, ana vatan ilişkilerine sıkı sıkıya sarılıp, ana vatanımızla birlikte geleceği şekillendireceğimiz misyonumuza sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

“KIBRIS, MİLLİ DAVAMIZ”

Toplantıyı takip eden Bursa Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu ise Kıbrıs’ın milli bir dava olduğunu belirterek; “Kıbrıs denilince yüreğimizin bir yeri titriyor. Kıbrıs’taki soydaşlarımızı bir ayrı bir millet olarak görmüyoruz ve her zaman onların yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Sayın Bakanımızın görüşleri hepimizin için son derece faydalı oldu. Programı düzenleyen Uluslararası İlişkiler Topluluğu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz da Kıbrıs’ın devlet olarak ayrı, millet olarak ise tek olduğuna vurgu yaptı. Programı organize eden Uluslararası İlişkiler Topluluğu’nu tebrik eden Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, organizasyona katılan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na da teşekkür etti. Program, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

İFTARI ÖĞRENCİLERLE AÇTI

Bakan Ertuğruloğlu, Rektör Yılmaz ve beraberindeki heyet ile birlikte Gölyazı’yı ziyaret etti. Burada vatandaşlarla sohbet eden ve Gölyazı hakkında bilgiler alan Ertuğruloğlu, iftar programını ise Görükle Kampüsü Yemekhanesi’nde üniversite yönetimi ve öğrencilerle geçirdi.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Mar-2024]

Haber Görüntüleme : 1.772 - 11