Tarihçilerin Kutbu’na UÜ’de vefa sergisi

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanları önceki gün vefat eden Hocaların Hocası lakaplı dünyaca ünlü tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık anısına bir sergi düzenlediler.

Öğretim elemanlarının Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bölümler Binası’nda açtıkları sergiye UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Tarih Bölümü başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, akademisyenler, öğretim elemanları ve personel katıldı.

Serginin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru; “İnalcık hocanın vefatı ilim dünyası için büyük bir kayıptır. Bu kaybın farkında olan Tarih Bölümü’müz, Hoca’nın mirasını devam ettirecektir. Bugün burada gerçekleştirilen küçük anma ve sergi de bunun en güzel işaretlerinden birisidir” dedi.

Davetliler, Halil İnalcık’ın kitaplarından oluşan sergiyi gezdi ve ‘Hoca’nın kitaplarını inceleme fırsatı buldu.

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Dünyaca meşhur tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 25 Temmuz 2016 günü 100 yaşında vefat etti.

Hocaların hocası” olarak bilinen ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocasıydı.

“Tarihçilerin kutbu” olarak da anılan Kırım Tatarı kökenli İnalcık, 26 Mayıs 1916'da İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Osmanlı tarihçiliğinin temelini atan isimlerden İnalcık, çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de Arapça, Farsça ve İtalyanca biliyordu. 2001’de Sofya Üniversitesi Prof. İnalcık’a fahri doktora verdi. 2002’de İslam Konferansı Teşkilatı tarafından Teşekkür Plaketi verildi. Kültür Bakanlığı 2002 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı. Macaristan Cumhurbaşkanı Ferenc Madl’ın elinden Macaristan Liyakat Nişanı’nı aldı. 2003’te Türkiye Yazarlar Birliği ve Ankara Üniversitesi Prof. İnalcık’a şükran plaketleri verdiler.

Öte taraftan 2003’te Milli Savunma Bakanlığı Ödülü’nü, 2004’te de Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından Bursa Ulusal Kültür Yaşamına Katkı Ödülü’nü aldı.

Uludağ Üniversitesi tarafından Hoca’ya 1995 yılında  “Fahri Doktora” unvanı verilmişti.

Prof. İnalcık için sağlığında görev yaptığı Bilkent ve Ankara Üniversitelerinde 27 Temmuz 2016 Çarşamba günü tören düzenlenecek. İnalcık'ın cenazesi, 28 Temmuz 2016 Perşembe günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın izni ile Fatih Camii haziresine defnedilecektir.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [27-Tem-2016]

Haber Görüntüleme : 3.125 - 0